logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polskie literki w GG. Angielska wersja systemu Windows.

SP5IT 12 Lip 2006 15:39 1539 8
REKLAMA
  • #1 2813567
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1676
    Moze ktoś ma pomysł jak zrobić pl literki w oknie rozmowy w GG na Windzie Xp Prof ENG?
    System legal, także tylko nie kolidujące z polskim prawem rozwiązania wchodza w grę.
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 2813586
    Eureka 170
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Nie wiem, jak to jest w angielskim Windowsie, ale w polskim trzeba wejść w Panel sterowania ( Control Panel)\Opcje regionalne i jezykowe. Wtedy trzeba wejść w zakładkę "Języki" i tam nacisnąć na przycisk "Szczegóły". Później w nowym oknie trzeba kliknąć "Dodaj" i wybrać " Język polski ( programisty)" czyli Polish (programmers)
  • REKLAMA
  • #3 2813657
    pokoleniex
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Nie da rady (chyba) ustawic polskich liter, oczywiscie zeby je odczytywac, mozna ustawic polskie znaki w pisowni, czyli jak ty bedziesz pisal, a to sie robi tak jak kolega napisal
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2813926
    pokoleniex
    Poziom 12  
    Tak wiec jak napisalem. Nie da sie chyba ustawic zeby teksty ktore do ciebie przychodza mialy polskie litery, ale za to ty mozesz ich uzywac piszac do kogos.
  • #6 2814527
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Zamiast polskich znaków są kwadraty, czy normalne litery, jak s, c, a
  • REKLAMA
  • #8 2814606
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Hmmm, myślę że to wina ustawień regionalnych. Panel Sterowania -> Opcje regionalne i językowe -> Zaawansowane -> I zaznacz tam kilka opcji związanych z Europą. Możesz też spróbować ustawić język Polski z tej listy kombo
  • #9 2814832
    pokoleniex
    Poziom 12  
    Ale kolega ma system anglojezyczny, tak samo jak zreszta ja. I u mnie tak samo jest mimo ze mam ustawione jezyki na polski

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyświetlania polskich znaków diakrytycznych w oknie rozmowy komunikatora Gadu-Gadu (GG) na anglojęzycznym systemie Windows XP Professional. Użytkownik chce, aby polskie litery były poprawnie widoczne zarówno podczas pisania, jak i odbierania wiadomości. W dyskusji wskazano, że w polskiej wersji Windows należy skonfigurować ustawienia regionalne i językowe w Panelu sterowania, dodając klawiaturę "Polski (programisty)". Jednak na angielskiej wersji systemu Windows XP nie jest możliwe pełne wyświetlanie polskich znaków w otrzymywanych wiadomościach – pojawiają się kwadraty lub niepoprawne znaki. Można natomiast pisać polskie litery, które będą widoczne u odbiorcy. Próby zmiany ustawień regionalnych i językowych na polskie w angielskim systemie nie rozwiązują problemu. Problem wynika z ograniczeń kodowania i obsługi znaków w anglojęzycznym Windows XP oraz GG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA