logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić koła z monster car do budowy robota? Koszt, trwałość, alternatywy?

TADLA.NET 12 Lip 2006 17:26 5461 20
REKLAMA
  • #1 2813846
    TADLA.NET
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Zastanawiam się tylko czy warto kupić sam komplet 4 kółek. (Planuję budowę robota, podobnego do tych jakich walki pokazuje ROBOTICA tylko na początek mniejszego http://members.toast.net/joerger/gallery.html ) Kosztowało by to razem 40 zł. Czy można kupić koła podobnej wielkości i funkcjonalności za niższą cenę? Czy może warto skorzystać z okazji i wyposażyć się w takie kółka?

Średnica tego kółka to ok 14cm plus kolce bieżnika, wykonane jest z miękiej gumy, pustej w środku, więc przy ciężkim pojeździe trzeba by włożyć do niej zamiast dętki pasek gąbki dla usztywnienia. na oś jest przygotowana 6-ciokątna wnęka głęboka na jakieś 2 cm i tu mam mieszane uczucia. Koło jest plastikowe ale ma wzmocnienia w okolicach osi, dla plastikowej, lekkiej zabawki to na pewno wystarczy, ale nie wiem czy wystarczy przy napędzie większej mocy, po załadowaniu dwóch konkretnych akumulatorów. Może wypowie się ktoś z doświadczeniem w takich cięższych konstrukcjach.

Oczywiście skusiłem się na pierwszy numer nowej mechanicznej kolekcji :-) powiedzmy z dziennikarskiego obowiązku więc jedno kółko już mam, na końcu jego fotka i dla porównania kółko z radiocontrola.

Dyskusja na temat kolekcji Wielkiego Monster Car-a toczy się już na forum RC-Auto http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=18260 więc nie będę się rozpisywał. Obejrzałem filmik z dołączonej płytki DVD - pokazuje on cały montaż autka które jest rzeczywiście zwykłą zabawką sprzedawaną w częściach. Producent określił całość od razu na 53 numery, których koszt można w prenumeracie wyliczyć na 948,7 zł (za numer wychodzi około 18zł).
    Załączniki:
    • Czy warto kupić koła z monster car do budowy robota? Koszt, trwałość, alternatywy? monster_car_1.jpg (80.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy warto kupić koła z monster car do budowy robota? Koszt, trwałość, alternatywy? monster_car_2.jpg (72.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2814978
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Zacznę od końca. Za 900zł można kupić porządny silnik spalinowy i elementy do budowy konkretnego modelu, a nie plastykowej zabawki. Kółko które masz jak dla mnie nie jest warte nic. Po tysiąc kroć wolałbym ręczną robote, bądź napęd gąsienicowy, (w zależności od tego co chcesz zbudować).

Cytat:
    ale nie wiem czy wystarczy przy napędzie większej mocy, po załadowaniu dwóch konkretnych akumulatorów

Od kiedy to akumulatory decydują o sile jaka przekłada się na koła :p?

Pozdrawiam
  • #3 2815199
    TADLA.NET
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    ghambit napisał:
    Od kiedy to akumulatory decydują o sile jaka przekłada się na koła :p?Pozdrawiam

głównie chodzi mi o ciężar pojazdu, wydaje mi się że akumulatory będą jego głównym składnikiem, planuję wykorzystać 2 żelowe aku 12V/7Ah. przełożenia napędu narazie nie znam, tak samo dokładnych parametrów silników, wiem jedynie że mogą wziąć do 10A (12V). pojazd ma być średnio szybki ale przy pokonywaniu przeszkód oś może działać chyba dość dużą siłą na plastik koła.
  • Pomocny post
    #4 2815636
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Zwykłe niewiele warte kółka, na dodatek mizernej jakości, za 40zł to wole toczone, ale to już kwestia znajomości ;) Przy akumulatorze żelowym kółka wyrobią się bądź połamią po godzinie jeżdżenia, gdyby choziaż mocowanie osi było metalowe, to jeszcze widziałbym sens, a tak to przecież kółka z LEGO prezentują się lepiej - są z wysokiej jakości plastiku.

Myśle że pojazd zbudowany amatorsko z takimi kołami wyglądałby tandetnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2815655
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Myślę, ze kwestia wyglądu jest drugorzędna.

A kółka... raczej nie przedstawiają dużej wartości (sprawdzałem je organoleptycznie), biorąc pod uwagę fakt, że chcesz je obciążyć akumulatorem żelowym.
  • #6 2827725
    grabek_radek
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    heh a odnosnie ceny to napewno cie wiecej wyniesie, 9,99 to cena promocyjna- czyli tylko pierwsza gazetka a pozniej to juz drozsze beda :)
  • #7 2827742
    McRancor
    Chcemy 4 koła, więc 4*9,99=39.96 więc to "na pewno" troche nietrafione
  • #8 2827873
    grabek_radek
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    nie nie o to mi chodzi 1 egzemplarz jest po 9,99 a pozniej bedzie kosztowal ok 20 zł :) a jak wiadomo w tych gazetkach do kazdej dawana jest jedna czesc :) np. 1 kolo
  • REKLAMA
  • #9 2827936
    McRancor
    Trzeba by być wyjątkowym żeby chcąc kupić 4 identyczne koła czekać na ukazanie się 4 kolejnych numerów, sama gazeta jest nic nie warta, a informacje w niej zawarte nie warte czytania (ta sama wiedza jest w internecie) Więc wystarczy kupić 4 pierwsze numery
  • #10 2828159
    kotu
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Hej!
    Osobiście jestem zwolennikiem gąsienic i kółek toczonych na wymiar z aluminium ;-) Kwestia przyzwyczajenia... Ale przynajmniej człowiek wie, co ma być jakiej wielkości i dostosowuje wymiar kółek oraz osiek do robota a nie na odwrót ;-) Poza tym w ROBOTICE z tego co wiem ograniczenie masy jest chyba do 90 kg więc wątpię, że taki plastik jaki jest na zdjęciu wytrzyma tyle... Lepiej wydać raz 200 zł niż dziesięć razy 40 zł (ale to taka mała dygresja). Osobiście: ODRADZAM.
    Pozdrowienia.
    KoTu.
  • REKLAMA
  • #11 2828201
    max1996
    Poziom 11  
    osobiście uważam, że to lekka głupota 1 numer jest za 9 90 zł a następne za
    niewiadomo ile tak samo bylo z subaru rc lepiej kupić już gotowe auto i je jekoś zmodyfikować. pozdro :D
  • #12 2828212
    kotu
    Poziom 14  
    Ja tam jestem zwolennikiem składania rzeczy od zera. Wtedy przynajmniej człowiek ma to co chce ;-)
  • #13 2828835
    McRancor
    max1996 napisał:
    osobiście uważam, że to lekka głupota 1 numer jest za 9 90 zł a następne za
    niewiadomo ile tak samo bylo z subaru rc lepiej kupić już gotowe auto i je jekoś zmodyfikować. pozdrawiam :D

Dyskusja jest o SAMYCH KOŁACH, a nie o całym aucie, od tego są inne fora
  • #14 2833184
    michals010
    Poziom 11  
    Witam.
    Ja też planowałem do swojego robota mobilnego użyć właśnie tych kół i kupiłem jeden numer , bardzo sie rozczarowałem ponieważ są one miękkie i pod wpływem ciężaru konstrukcji bedą sie delikatenie odkształcać a nie mówie co sie będzie robić podczas jazdy. Jednym słowem nie polecam.
  • #15 2833201
    Błażej
    Ocena: 3627
    Przejdźcie się panowie do jakiegoś sklepu ze śrubami, grabiami i narzędziami. Na pewno w swojej ofercie mają kółka do taczek, bram przesuwnych, regałów itd. Na pewno coś sobie wybierzesz. Cena wprawdzie może być wyższa ale dostaniesz w zamian kółko metalowe lub z bardzo twardego plastiku, obudowane gumą, a w przypadku kół do taczek nawet pompowane.
  • #16 2833286
    piMezon
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    A może użyć kół od hulajnogi albo łyżworolek.
    Nie mają w prawdzie kanciatej wnęki do przenoszenia napędu, ale to na pewno da się zrobić w inny sposób.
    Dużym plusem jest udźwig, a kupić je można nawet za 10zł z łożyskami itp

Moderowany przez McRancor:

Usunąłem link z allegro, gdyż już jest aukcja zamknięta, a za miesiąc będzie martwy link, wystarczy napisać wpisz w allegro "koła hulajnogi" - efekt ten sam

Jeśli robiłbym coś cięższego to zdecydowałbym się prawdopodobnie właśnie na koła od taczki, albo jakiegoś wózka,
    z tym że mogłyby być trochę za duże. Od bramy znowu są za ciężkie. Poza tym żadne z nich nie ma odpowiedniej wnęki,
    więc pozostaje ten sam problem co w przypadku kółek od rolek. Dodatkowo wnęka w tych wyżej wymienionych
    na pewno będzie większa niż w małych kółkach do hulajnogi, które dodatkowo są lżejsze.
  • #17 2834253
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Koła od rolek/hulajnogi są godne uwagi i polecenia.
    plusy to cena, łóżyskowanie, materiały z których są one wykonane.

Minus to taki, ze bardzo dobrze sprawdzają się w pomieszczeniach, natomiast poza nimi moze być ciężko, co nie znaczy że beznadziejnie ;)
    Trzeba popróbować.
  • #18 2834662
    kotu
    Poziom 14  
    Chyba że przedstawisz nam, jak duże fundusze możesz przeznaczyć na koła to porozmawiamy o bardziej zaawansowanych konstrukcjach np. z zastosowaniem silnika w kole - to jest też do kupienia ;-)
  • #20 2835316
    kotu
    Poziom 14  
    Hmm... A może na szrocie można by było coś interesującego za grosze znaleźć... Np. kółka od starej, zepsutej kosiarki albo od jakiegoś wózeczka. Tylko nie wiem jaka jest konstrukcja takich kółek - na pewno wytrzymała ;-)
  • #21 2837867
    piMezon
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Myślę że kółka od jakiejś ciężkiej starej kosiarki byłyby wytrzymałe, ale te nowe mają plastikowe kółka.
    Średnica niewiele większa od kółek hulajnogi, które wytrzymują jakieś 40-50kg na kółko.
    Przy 4 kółkach robot mógłby ważyć dużo ponad 100kg.
    Do tego dochodzi dostępność kółek, JEŚLI nawet znajdziesz 4 kółka na złomie,
    to życzę powodzenie w szukaniu jeśli dajmy na to za rok będziesz musiał wymienić jedno z kółek.
    Poza tym plastikowe kółka są głośne.

Kółka do modeli zdalnie sterowanych są zbyt delikatne. Zwykle z plastiku.
    Najcięższe modele ważą około 5kg, a to ułamek masy którą mają wytrzymać szukane kółka.

Dalej uważam kółka od rolek za najlepszy wybór.
    Myślę że z napędem na 4 koła pojechałyby nawet po bruku, na piasek albo ziemie się nie nadają,
    wtedy by trzeba większe, szersze i najlepiej dmuchane.
    Ciekawym rozwiązaniem byłyby kółka od wózka dziecięcego, ale od tych od rolek różnią się ostatecznie tylko średnicą.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu kompletu 4 kółek z Monster Car do budowy robota mobilnego, podobnego do modeli prezentowanych na ROBOTICA. Koła mają średnicę około 14 cm, są wykonane z miękkiej gumy, puste w środku, z plastikową konstrukcją i sześciokątną wnęką na oś. Uczestnicy forum podkreślają niską trwałość tych kół przy obciążeniu ciężkim pojazdem zasilanym akumulatorami żelowymi 12V/7Ah i silnikami o prądzie do 10A. Plastikowa konstrukcja i brak metalowego wzmocnienia osi powodują szybkie odkształcenia i ryzyko uszkodzeń. Alternatywnie polecane są koła toczone na wymiar z aluminium, gąsienice, koła od hulajnogi lub łyżworolek, które cechują się lepszą wytrzymałością, łożyskowaniem i udźwigiem. Koła od taczki lub wózka mogą być zbyt ciężkie lub duże, ale oferują większą trwałość. Znalezienie trwałych kół na złomie jest możliwe, lecz problematyczne przy późniejszej wymianie. Koła z modeli RC są zbyt delikatne, a plastikowe kółka z Monster Car nie spełniają wymagań dla cięższych konstrukcji. Cena kół w gazetkach promocyjnych jest niska tylko przy pierwszym numerze, kolejne mogą być droższe. Ogólnie odradza się zakup tych kół ze względu na ich niską trwałość i jakość, sugerując inwestycję w droższe, ale solidniejsze rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA