logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ktoś miał wypadek z tarczą szlifierki 125mm na szlifierce 115mm?

12 Lip 2006 17:57 21081 28
REKLAMA
  • #1 2813927
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2813964
    Kwoko
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jeżeli ciąłeś tarczą 125 mm na szlifierce 115 mm to możesz mieć pretensje tylko do siebie - tarcza wirowała z prędkością większą niż dopuszczalna. Albo może używałeś jakiegoś badziewnego krążka z promocji w Tesco? Pracy bez osłony nawet żal komentować... :roll:
  • REKLAMA
  • #3 2813990
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2813991
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2813996
    Cyberian
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam
    Kwoko czy ty potrafisz czytać ze zrozumieniem?
    Cytat:
    Szczescie w nieszczesciu polegalo na tym ze dzien wczesniej zalozylem z powrotem oslone do szlifierki, ktora zdjalem zeby moc ciac tarcza 125mm (szlifierka ma 115mm) wole nie myslec co by sie stalo gdyby nie ta oslona.

Reszty nie mam zamiaru komentować.
    A co do wypadku to przyczyn mogło być wiele: wada produkcyjna, mikropęknięcie tarczy po upadku na ziemie, jeszcze pewnie coś by mogło być przyczyną.
    Pozdrawiam
  • #6 2813997
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2814030
    Kwoko
    Poziom 13  
    Przy takich cienkich tarczach trzeba bardzo uważać, wystarczy skrzywić szlifierkę w momencie cięcia i może się połamać. Bez osłony nie radzę pracować, bo dopiero będziesz miał nauczkę, jak dostaniesz odłamkami w twarz :D A przyczyn faktycznie mogło być wiele, grunt że nic poważnego się nie stało.

Cyberian napisał:
    Kwoko czy ty potrafisz czytać ze zrozumieniem?
    Ja? Owszem. Kolega napisał, że założył osłonę, ale nie podał, czy założył odpowiednią tarczę - na lekko zużyty krążek 125 mm osłona szlifierki 115 mm wejdzie.
  • #8 2814057
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2814062
    Kwoko
    Poziom 13  
    Jeżeli rozciąłeś tylko skórę to po zdjęciu szwów (pewnie za ok. 10 - 14 dni) będziesz całkowicie sprawny, tylko kilka blizn na pamiątkę pewnie zostanie :D
  • #10 2814103
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2814115
    Kwoko
    Poziom 13  
    Po to masz szwy, żeby się zrosła :) Nie masz się o co martwić. Za jakiś tydzień rany już będą zarośnięte, ale do zdjęcia szwów lepiej nie obciążaj zbytnio ręki. Z resztą chyba lekarz Ci powiedział, jak masz postępować.
  • #12 2814127
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2814149
    Kwoko
    Poziom 13  
    Jeżeli tak, to idź do lekarza i zapytaj się co i jak. Moja wiedza na temat chirurgii ogranicza się do własnych doświadczeń :) , a tu jest potrzebna opinia fachowca.
  • #14 2814154
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 2832178
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2832618
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Witam, ciesz się że tak się skończyło, znajomy przecinał rurę zamocowaną w imadle dużą kątówką z tarczą 230, podczas przecinania tarcz się przyblokowała a kątówkę odbiło w jego kierunku, rączka uderzyła go w klatkę piersiową, uderzenie było tak silne że gościu zmarł na miejscu. Kątówki nie są przeznaczone do cięcia, a jeśli musisz coś przeciąć pamiętaj o pewnych zasadach: używaj okularów ochronnych to podstawa, nie stój naprzeciwko tarczy nawet osłoniętej - pęknięta tarcza może odbić się od przedmiotu na przeciwko i poleci w twoim kierunku, nie trzymaj kątówki tak żeby podczas odbicia lub pociągnięcia kierunek był skierowany w twoją stronę – naj lepiej stać z boku od strony główki tarcz pionowo rączka tylna z prawej strony, podczas odbicia lub nieciągnięcia kątówka poleci w prawo lub w lewo, nie wywierać nacisku szczególnie bocznego, nie szlifować cienkimi tarczami powierzchnią boczną tylko czołem tarczy – wtedy najczęściej pękają, nie zakładać dużych tarcz do małych kątówek – przekracza się w ten sposób graniczną prędkość obrotową tarczy, to chyba podstawowe które przyszły mi akurat do głowy. Ja wiele lat używam różnych kątówek i jak chcę coś przeciąć i mam wybór pomiędzy kątówką a inną maszyną lub palnik czy spawarkę to na pewno nie wybiorę kątówki.
  • #18 2832784
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 2836283
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    ciesz sie zę w oko nie dostałes....u mnie kumpel dostał połamana tarcza i będzie słepy na 1 oko do końca życia ..........

mi nigdy w życiu tarcza nie pękła nawet przy szlifowaniu czołowym co jest wiadomo zabronione :D a tne wszystko alu (alu też sie nie powinno ponoć ciąć bo jest za miękkie i może sie zakleszczyć tarcza i masakra..)złom itd

ja mam einhell czy jakoś tak ponoć przyzwoite narzędzia robią tarcze najtańsze skąd popadnie ...........

ta śruba to była zwykła stal ??może dlatego że xcienka tarcza nie wiem..........
  • #20 2836339
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Nie rozumiem powodów zakładania takiego tematu. Chwalisz się czy żalisz?
    W tym momencie tysiace ludzi używa szlifierek kątowych. Zawsze miałem do nich respekt, ale to nie znaczy że nie używam. Następną razą rób tak jak w moim temacie. I może przeczytaj instrukcje obsługi.
  • #21 2836479
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 2844277
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Błąd tkwił w zbyt cienkiej tarczy. Tarcza 0,8 mm nadaje się wyłącznie do cięcia w uchwycie. Ma słabe zbrojenie i lubi się rozsypać przy zgięciu. O ile była to tarcza zbrojona - tak cienkie spotyka się raczej rzadko, bywają za to tarcze niezbrojone do zastosowania na maszynach do wycinania rowków. No i przede wszystkim czy miała odpowiednią do szlifierki maks. prędkość. Tak cienkie uzywam tylko malutkie tarcze fi 32 mm czy coś koło tego do miniszlifierek (dremelopodobnych). Standard do cięcia ręcznego to 2,5 mm. Już przy 1,5 mm trzeba bardzo uważać, bo lubi się posypać. Nieraz mi takie na krawędzi przedmiotu wyszczerbiło i efektem było sypnięcie ścierniwem, bez odłamków.
  • #23 2844487
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #24 2846313
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 2846748
    dyuk
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Szczerze mowiac nie wiem czemu to pisze , moze dla przestrogi ze z zadnym narzedziem nie ma zartow . Dokladnie 2 lata temu w wakacje pracowalem u wujka w warsztacie , budowalismy piec CO . Byl element do wykonania - zgiac blache na pol . Blacha miala 8 mm grubosci , niestety nie zgiela sie rowno , wiec trzeba bylo ja korygowac uderzajac mlotkiem w kant blachy . Moj wujek grzal palnikiem , a ja w tym czasie uderzalem mlotkiem 10 kg . Male nie dopatrzenie - lewa reka byla praktycznie przy obuchu , a prawa gdzies w koncu trzonka . ( Trzymalem tak poniewaz material byl na wysokosci pasa , choc moglem stanac na nim , ale po co :) ) Uderzalem wiele razy , bylo gorace lipcowe popoludnie . Gdy chcialem juz ostatni raz uderzyc , nie trafilem obuchem w kant blachy , tylko troche wyzej trzonkiem na ktorym mialem swa lewa dlon. Efekt : odciety koniec palca wskazujacego zaraz za paznokciem i zmiazdzenie palca srodkowego z przecieciem go w polowie dlugosci , ale do polowy grubosci ( tyle ze ze sciegnem rozprostonika sie juz pozegnalem ) . Prawidlowa praca polega na tym ze w trakcie uderzenia ta reka juz powinna byc wyzej cofnieta . Banalne co ????
  • #26 2846799
    ::::::Kornel:::::
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    mojemu tacie kiedyś pękła tarcza ale najgorsze że nie miał osłony założonej i żadnej maski, tarcza pękła ale naszczęście rozwaliła nos do dzisiaj ma znak i omal nie rozwaliła oka przecieła całą powieke, a wyglądało to tak jakby z kimś sie lał i dostał, całe oko było czerwone nie wspomne już o ręce.
    POZDRAWIAM : )
  • #27 3032374
    ardek1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    ja po bliskim spotkaniu ze szlifierka starciłem palca.... No ale jakoś da sie żyć...
  • #28 3033922
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 92
    Oj nie chciał by m być bez palca :( (jak bym programował? :) ) Szczerze współcczuje :(
    PS>Którego palca?
  • #29 3378384
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji opisano wypadek z tarczą szlifierki 125 mm używaną na szlifierce o średnicy 115 mm, co skutkowało rozpryśnięciem tarczy i poważnym skaleczeniem ręki (15 szwów). Podkreślono, że stosowanie tarczy o większej średnicy niż przewidziana dla urządzenia jest niebezpieczne ze względu na przekroczenie dopuszczalnej prędkości obrotowej i ryzyko pęknięcia tarczy. Zwrócono uwagę na konieczność używania osłony ochronnej, która w tym przypadku zapobiegła poważniejszym obrażeniom. Omówiono także wpływ grubości tarczy (0,8 mm) i jej zbrojenia na bezpieczeństwo pracy – cienkie tarcze bez odpowiedniego wzmocnienia łatwo pękają, szczególnie przy bocznym nacisku lub skrzywieniu szlifierki. Wskazano, że standardowa grubość tarczy do cięcia ręcznego to około 2,5 mm, a cienkie tarcze stosuje się głównie w specjalistycznych maszynach. Podkreślono konieczność stosowania środków ochrony osobistej, takich jak okulary, maski i rękawice, oraz przestrzegania zasad BHP. Autor po wyleczeniu ręki potwierdził, że od tamtej pory zawsze używa osłony. W dyskusji pojawiły się także ostrzeżenia przed używaniem tanich, niezbrojonych tarcz oraz przed nieprawidłowym użytkowaniem szlifierek kątowych, w tym zakładaniem tarcz większych niż przewidziane i pracy bez osłony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA