logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 - blokada połączeń międzynarodowych, jak ją zdjąć

lewar81 13 Lip 2006 08:39 5422 7
REKLAMA
  • #1 2815407
    lewar81
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam

Dzwoni do mnie brat z budki telefonicznej w Anglii i ma problem, ponieważ rok temu będąc również "na wyspie" dokonał tam okazyjnie z drugiej ręki zakupu Nokii 6230, niestety sam tel z ładowarką, bez żadnych pudełek itp, Problem polega na tym że telefon jest w swojej "ojczyźnie" i ma włączoną blokadę połączeń międzynardowych, a dokładniej (tak mi to przekazał przez telefon)

Ustawienia -> Ustawienia zabezpieczeń -> Usługa zakazu połączeń ->
    :arrow: Połączenia wychodzące
    :arrow: Połączenia międzynarodowe
    :arrow: Połączenia międzynardowe oprócz do własnego kraju
    :arrow: Połączenia przychodzące gdy zagranicą
    :arrow: Połączenia przychodzące
    :arrow: Anulowanie zakazów

Opcje wyboru to:
    :arrow: uaktywnij
    :arrow: anuluj
    :arrow: sprawdź stan

Teraz chodzi o to aby podać Hasło Zakazu w momencie wejścia w opcję "Anulowanie zakazów" jest to 4-cyfrowy kod, skąd go zdobyć, jak to odblokować, proszę pomóżcie, brat sam by sobie poradził, ale nie ma dostępu do netu (wykształcenie inż. informatyk)
    Z góry dziękuję w imieniu swoim i brata
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2815577
    bartek29
    Poziom 11  
    ja bym przuwrucil ustawienia fabryczne musle ze to pomoze
  • #4 2816014
    gdeco
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    Bzdura panowie. To jest kod, który nadaje operator. Musi zgłosić się np. przez BOA do operatora i poprosić o podanie kodu. To jest usługa na karcie, nie w telefonie. Dla przykładu w erze standardowy to 0000.
  • #5 2816144
    bartek29
    Poziom 11  
    ja tak mialem i jak przywrucilem ustawienia fabryczne to bylo wszystko oki
  • REKLAMA
  • #6 2816158
    gdeco
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    bartek29 mój sąsiad sąsiada też tak miał... :D
    Nie wypisuj bzdur.
  • REKLAMA
  • #7 2833688
    lewar81
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    niestety ustawienia fabryczny nie zdały egzaminu, po rozmowie z operatorem okazuje się że oni odblokowali międzynardowe połączenia już dawno, czyli zostaje telefon, a powiedzcie mi czy aktualizacja softu w Nokii 6230 coś zmieni? czy kod blokujący siedzi gdzieś głębiej?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy blokady połączeń międzynarodowych w telefonie Nokia 6230 zakupionym używanym w Anglii. Telefon posiada aktywną usługę zakazu połączeń, którą można anulować tylko po podaniu 4-cyfrowego hasła zakazu. Dyskusja wskazuje, że kod ten nie jest PIN-em ani PIN2, lecz jest nadawany przez operatora sieci i związany z kartą SIM, a nie samym telefonem. Przykładowo w sieci Era standardowym kodem jest 0000. Próby przywrócenia ustawień fabrycznych nie zawsze rozwiązują problem, ponieważ blokada jest na poziomie operatora. Po kontakcie z operatorem połączenia międzynarodowe zostały odblokowane, jednak blokada w telefonie pozostała. Pojawiło się pytanie, czy aktualizacja oprogramowania (softu) w Nokii 6230 może usunąć tę blokadę lub czy kod blokujący jest zapisany głębiej w systemie telefonu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA