logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

baza firm wykonujących prototypy obwodów drukowanych

alnus 13 Lip 2006 09:20 11548 5
  • #1 2815474
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    nie wiem czy to jest dobre miejsce na ten post - jeśli moderatorzy uważają inaczej proszę o przeniesienie. w dobie coraz mniejszych elementów coraz trudniej samemu zrobić płytki drukowane, nie mówiąc już o tym , że praktycznie nie da się zrobić samemu choćby dwustronnej płytki z metalizacją, a lutowanie ręcznie przelotek pod układami SMD nie jest zbyt dobrym pomysłem. w takim wypadku trzeba niestety oddać swoje dzieło w ręce profesjonalnej wytwórni. sam miałem kłopoty ze znalezieniem odpowiedniego zakładu, czyli takiego , który wykonuje pojedyncze płytki w rozsądnej cenie. proponuje , aby forumowicze podzielili się swoimi doświadczeniami z różnymi zakładami i aby stworzyć wspólnie bazę sprawdzonych, szanujących hobbystów firm wytwarzających obwody drukowane.

na dobry początek firma z Katowic www.merkar.pl całą sprawę można załatwić wogóle ich nie odwiedzając. po prostu po uzgodnieniu wysyła się plik ( protel.pcb - nie wiem jak inne) i odbiera płytkę za pobraniem od listonosza. na miejscu oczywiście taniej o koszty przesyłki. jedyny minus to terminy które proponują . zazwyczaj to ok. 14 dni roboczych. cennik jest na ich stronie, ale proponuję uzgodnić przy zleceniu ile konkretnie będzie ono kosztować, żeby nie było później zaskoczenia, dochodzą różne dziwne koszty przygotowania :-(
  • #2 2893318
    marekj
    Poziom 2  
    Sam u nich jeszcze nie zamawiałem ale mój kolega chwalił: www.eurocircuits.pl. Na ich stronie można wycenić przy pomocy sprytnego kalkulatora, ale cały wypas zaczyna się po zalogowaniu: np. stan zamówienia w czasie rzeczywistym. Nawet mi się podobało. Od razu widać jakie terminy są dostępne zależnie od tego jak są obciążeni.
    Nie robią problemów nawet przy jednej sztuce i płytki przychodzą pocztą, chociaż czasem o dzień później, jeśli ktoś zamawia przy terminie 3 dni.
    Niestety faktury są w euro, chociaż takie same sumy jak wyliczone przy zamawianiu - zawsze wliczone filmy w cenę nowej płytki.
  • #4 3376281
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 60
    od niedawna robimy prototypowe serie plytek tak wiec jezeli ktos chcialby dostac jakas probke lub skorzystac z uslug to zapraszam - wiecej na https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic652819.html#3376163

Jezeli sa jakies pytania to prosze o e-mail na technika(małpa)multi-com.pl
  • #5 4089971
    Aleksander Karpala
    Poziom 11  
    Ostatnio coraz więcej projektantów obwodów chce wykonać swoje druki i nie potrafią pojąć, że do ich wykonania potrzebna jest dokumentacja w postaci klisz każdej warstwy druku. Ich koszt niejednokrotnie jest większy niż wykonanie płytki prototypowej. Aby uniknąć nieporozumień, radzę każdemu zamawiającemu poprosić o wcześniejszą wycenę.
  • #6 6026818
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    marekj napisał:
    Sam u nich jeszcze nie zamawiałem ale mój kolega chwalił: www.eurocircuits.pl.

wszystko pieknie, ceny dobre, jakosc ponoc doskonala, tyle tylko ze ... jedynie dla firm. rejestracja osoby prywatnej nie jest mozliwa - do firmy eurocircuits trzeba odeslac podpisana umowe, ktora ma zawierac pieczatke firmy... szkoda, bo oferta bardzo kuszaca... no chyba ze ktos ma pomysl na to jak sie tam zarejestrowac?

4\/3!!

Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin, punkt 13 i 15.

REKLAMA