Stanisław Krasicki napisał: Witam
Pomimo olbrzymiego szacunku dla wyrobów f-my Bester, płytka regulacji prądu w spawarce SPB315 jest w oryginale b. zawodna. Częste awarie płytki elektroniki są zmorą użytkowników ... i radością dla serwisantów. Zaryzykowałem i w miejsce orygilnalnej płytki wstawiłem "kit" "J-05" f-my Jabel z Ustki (www.jabel.com.pl), cena ok. 11 zł. To działa od kilku lat bez awarii, należy tylko pominąć prostownik wejściowy, układ LM 317 należy zaopatrzyć w kilka cm kw. radiatora i ... już.
Powodzenia.
St. Krasicki
krasicki(_at_)ps.pl
Bardzo powarzam mojego przedmówcę ale się z nim nie zgadzam
Sterownik rt 21 rt23 rt27 firmy bester jest wg mnie bardzo dobry najczęszczą awarią tych układów ze względu na ich wiek jest niestety korozja (końcówek elementów PRL)oraz domorosła naprawa tych sterowników .
urządzenia SPB315 i SPB400 były produkowane w latach 70 i 80-tych i niestety czas oraz sposób przechowywania tych urzadzeń odbił się na ich sprawności .
Sam jestem serwisantem tych urządzeń i mogę stwierdzić tylko jedno że po naprawie u mnie (wymiana sterownika oraz sprawdzenie obwodów mocy transduktora-ewentualna wymiana tranzystorów 2ń3055 na KD502-503) daję rok gwarancji .
Nie jest to reklama gdyż nie podaję żadnych namiarów na siebie.
A naprawdę urządzenia te wg orginalnego schematu po remoncie są naprawdę niezawodne na następne kilka lat