logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LCD Bardzo słaba jasność świecenia Compaq TFT 5010

djivo 15 Lip 2006 17:59 4839 18
REKLAMA
  • #1 2822658
    djivo
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Mam Problem kupiłem monitorek firmy compaq tft 5010
    Zasilanie dorobiłem z atx'owego zasilacza ..
    Monitor odpala ale bardzo Ciemno świeci .
    Napiszę dla przykładu co już robiłem .
    Na wstępie sprawdziłem inwertery.
    Podają napięcię ale nie wiem jakie wysokie ono powinno być nie mierzyłem jeszcze bo nie wiem czy miernik do 750 volt zmiennego wystarczy.
    Nie wiem jaki napięcie się powinno znajdować na wyjściu na świetlówki.
    Lecz świetlówki świecą ale moim zdaniem za słabo .
    Czy one mogą świecić słabiej po długim okresie eksploatacji czy jeśli umierają to natychmiast?
    bo wyjąłem je z matrycy i świecą równomiernie ładnie ale nie wiem czy to światło wystarczy moim zdaniem jest to brak jasności podświetlania
    gdyż gdy odłączyłem taśmę zasilająca matrycę czyli taśmę doprowadzającą sygnał do świetlówki matryca standardowo zapala się na biało czyli po prostu gaśnie (jeśli dobrze rozumiem zgaszona jest wtedy kiedy świetlówki przedostają się przez nią a zapalona jest czarna)
    więc po odłączeniu taśmy sygnałowej świeci ale nie razi tym światłem dla porównania robiłem to na innym monitorze i jest dużo jaśniej
    co mogę jeszcze zrobić i jak dalej mogę to sprawdzić
    Pozdrawiam i dziękuję z góry za sugestie
  • REKLAMA
  • #2 2823146
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Starsze compaqi słabo świecą. Spotkałem się już z tym. Wymiana świetlówek pomaga.
  • #3 2823741
    djivo
    Poziom 23  
    czyli myślisz że to świetlówki nic innego a jakie napięcie mniej więcej powinno się znajdować na wyjściu z inwertera do świetlówek jakie powinno być to napięcie.
    Jeśli ktoś może podpowiedzieć jakiego rzędu to jest napięcie
  • #4 2823915
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Rząd wielkości: kilkaset Volt.
    Tego napięcia nie zmierzysz.
    Zmienia się w zależności od jasności.
    Proponuję odłączyć jedną świetlówkę i podłączyć inną, oczywiście bez montowania ją w matrycę. Zobaczysz jak świeci i będziesz wiedział czyja jest wina.

Dodano po 6 [minuty]:

Zobaczyłem Twoje pytanie w innym temacie:
    "sprawdzałem świecą w miarę po wyjęciu nie ciemno ale nie wiem jak wyczyścić te korytka w które wchodzą świetlówki"

Korytek nie czyści się, bo się nie brudzą.
    Świetlówki świecą w miarę - powinny świecić bardzo mocno.
  • REKLAMA
  • #5 2823945
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    radoslaw13 napisał:
    Korytek nie czyści się, bo się nie brudzą.

I tu się kolego mylisz :D
    Posiadam przed sobą TFT8000 i nie dość, że folia odblaskowa, która jest w korytkach potrafiła się odbarwić (?) tak, że wyglądała na osmoloną (na co radą jest jedynie jej wymiana) to na dodatek chińczyki nieraz przyklejały ją krzywo dzięki czemu udało mi się rozciąć kciuka przy wyjmowaniu korytka.

-> djivo

Tak się składa, że te panele mają już swoje lata i nie dość, że nie posiadają współczesnej technologii jeśli chodzi o matryce to na dodatek, jeśli w Twoim panelu nie wymieniane były lampy CCFL to właśnie objawia się to niezbyt jasnym świeceniem, ale ni aż tak ciemnym, by nie można było pracować czy też oglądnąć filmu.
    Pytanie dodatkowe:
    czy regulacja kontrastu działa prawidłowo?
  • #6 2824031
    djivo
    Poziom 23  
    Powiem tak u mnie świeci to na tyle słabo że nie da się na nim pracować nasze forum widzę ale muszę się wpatrywać

Natomiast sprawdziłem to o co mnie prosiłeś kontrast działa słabo ale działa najsłabiej działa jasność prawie wcale nie działa jest stała i tyle tak jakby nie było regulacji jasności w ogóle .
    Bardzo dobrze widać zmianę ciepła pracy z 9300 na 6300 chyba taka tam jest to akurat cyfry nie są ważne ale jak zmieniam to ustawienie widać różnicę taką normalną bez przesady bo co ja mogę widzieć on po prostu świeci słabo.
    Powiem tak po odłączeniu taśmy sterującej matrycą mamy 100% świecenia to ja tego świecenia mam 10 może 15% góra 20 procent
    nie mam innych świetlówek może nie długo coś tam wykombinuję matryca jest philipsa wyjmowałem już te świetlówki trzymane są w takich szynach ze srebrnej cienkiej blaszki która ma służyć za odblask tam wszystko jest czyste monitor w około oklejony był taką przeplatanką srebrną aby się tam nie kurzyło natomiast
    nadal nic nie wiem nie chce mi się rozbierać innego monitora lcd ale nie długo dojedzie do mnie laptop to mu się dobiorę do skóry
    i rozbiorę matrycę w drobiazgi i zobaczę co się da z nim zrobić z podmianą tych świetlówek
    Czy może mieć wpływ zastosowany zasilacz nie mam oryginalnego
    napięcie mierzyłem spada najwyżej do 11,78/11,89 volta tak się wacha
    myślę że to nie ma wpływu na jego działanie
    ale nie jestem pewny

Dodano po 29 [minuty]:

Chciałem jeszcze dodać ważną informację czy te świetlówki powinny być ciemne na swoich końcach czy jasne
    i co ciekawe moje nie świecą równomiernie jedna strona świeci jaśniej druga ciemniej

Dodano po 2 [minuty]:

kurde aparat pojechał nad morze z bratem i nie mogę zrobić fotek tych świetlówek
  • #7 2824173
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Świetlówki powinny świecić równomiernie.
    Ciemniejsze paski na końcach świetlówek są, ale szerkości ok 1mm. Im dłużej pracują tym wypalenie jest większe.
    Jakiej długości masz świetlówki?
    Może coś znajdę u siebie.
  • #8 2824236
    djivo
    Poziom 23  
    jesli sie nie mylę to około 32 cmetrów jest na matrycę 15 cali prawda
    nie mam linijki i przykładałem dwa razy suwmiarkę :)
    ale wychodzi 32 cmetry

Dodano po 13 [minuty]:

podam dokładnie wszystkie numery jakie się znajdują na matrycy
    HLD1509-0900200420-0H
    HLD1509-010230
    Jeszcze jedno od dołu już na samej matrycy widzę dwa małe potencjometry czy można nimi pokręcić jeden jest jeszcze z boku :)
    do czego są one ??
  • REKLAMA
  • #9 2824620
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Niczym nie kręć.
    Zapytałem o długość ponieważ w róznych matrycach są świetlówki o różnych długościach.
    Jeśli będę miał np. o 5mm któtszą to będzie OK, natomiast dłuższa może nie zmieścić się w obudowie.
    więc nie może być " jeśli się nie mylę"
    sprawdź dokładnie i zobacz czy jest możliwość zamontowania dłuższej.
  • REKLAMA
  • #10 2824673
    djivo
    Poziom 23  
    nie ma możliwość bo nie wejdzie no coś ty (uśmiecham się bo wiem że napisałeś to z uśmiechem to zdanie - tak myślę że się nie zmieści ) wiem że wiesz że się nie zmieści daj znać jakbyś znalazł przyglądałem sie im dzisiaj rano i myślałem sobie że o ile dobrze pamiętam coś podobnego było w skanerach starszej generacji prawda
    gdzieś takiego mam muszę do niego zajrzeć
  • #11 2824758
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Sprawdzę co mam, jakiej długości i jutro dam odpowiedź.
  • #12 3225982
    horsky
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam!

Mam ten sam problem - proszę podzielić się ze mną jak Panowie rozwiązali ten problem? Inwertery pracują - zamiana pomiędzy sobą nic nie dała. Nie "doszedłem" do świetlówek - brak odp. narzędzi - mam jednak wrażenie że są wypalone - świecą z jednej strony jaśniej. Obraz jest b. ciemny.

Oczekuję Panów odpowiedzi - i góry dziękuję.
    "horsky"
  • #13 3226133
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Luminofor po pewnym czasie już nie świeci tak jak w nowej, problemem w takim korytku jest też odklejona i okopcona folia odblaskowa która na całej długości powinna być przyklejona a nie powywijana na świetlówki i zasłaniająca światło, odległość foli ma duże znaczenie bo świetlówka podłączona do trafa WN przez małej pojemności C zabiera sporo energi przez to że wprowadza dodatkową pojemność folia świetlówka.
  • #14 3226620
    horsky
    Poziom 12  
    Witam!

W tym modelu jest blacha odbłyskowa.
    Nie otwarłem jeszcze "koryt" świetlówki - nie mam odp. wkrętaka. Mam jednak wrażenie że świetlówki świecą "od połowy" /?/ i to słabo - jeżeli przyjmiemy że są dwie. Więc lewa strona monitora prawie czarna a prawa słabo podświetlona.

Pozdrawiam "horsky"
  • #15 3346228
    horsky
    Poziom 12  
    Witam!

TFT 5010 brak regulacji jasności - niska jasność ekranu w dzień trudno pracować

Myślałem że to świetlówki ale wina jest po stronie braku regulacji jasności
    Zmiana f oscylatora zwiększa jasność świecenia świetlówek i rozkład natężenia jest równomierny. Problem jest chyba w uszkodzonych inwerterach - reg. jasności nie działa - jednak sygnał regulacji 0 - 3V dochodzi po dzielniku do IC MB3776A oscylatora w zakresie 0 - 1V jednak napięcie na wyjściu IC nie zmienia się - więc nie ma to wpływu na jasność - jest ona "ustawiona" na minimum. Zatem naturalne jest słabe świecenie świetlówek.

Przy zabawach "załatwiłem na maxa" jeden inwerter - może ktoś poradzi jaki w to miejsce dać?

Chciałbym również dowiedzieć się "co wchodzi" do inwertera - jest 5 pinów - poza - zasilaniem, masą, reg. jasności pozostają jeszcze 2 ?? Co nimi jest przesyłane? /potrzebne przy wymianie na inny inwerter/

Pozdrawiam "horsky"
  • #16 3489010
    elektron85
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    przyczyna moze być złe zasilanie sam tak miałem zasiliłem monitor 5 i 12v a okazało sie ze model potrzebuje 12 i 12 po tej zmianie jest ok!!!
  • #18 3490793
    elektron85
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    mam 3 sztuki takich monitorów podłanczając na 5 i 12 v bardzo słabo swiecą swietlówki takjakby do poołowy podłanczając na 12 i 12 swiecą idealnie!!
  • #19 3490918
    horsky
    Poziom 12  
    Witam!

Zasilanie 12V i 12V - działa też z 5V na inw. ale wtedy jest ciemny
    Śmiało można nap. te pobrać z PC jednak dla jenego zalecam diodę i R 5 Ohm w szeregu i C np.: 4mili7/16 i 10nF - zmniejszy się "migotanie"

To "mój" temat TFT 5010 już działa - bawiłem się z inwerterami - i w końcu "połówkę" spaliłem. Kupiłem Bloomberga za 25zł. z niego wyjąłem inwerter. ale efekt jak poprzednio.

Co należy zrobić aby jasno świecił:
    1. wymienić świetlówki - dałem z Bloomberga 14" - i gdy się ktoś wpatrzy to widać za krótkie
    2. wyciąć folię w korytach świetlówek - tylko tą część która się "zawinęła" i zasłania część emitowanego światła.
    3. nie regulować generatora przetwornicy - ani f. ani reaktancji - najlepiej nie ruszać elektroniki - odciąłem reg. jasności gdyż "nowe" inwertery w skrajnym "max" położeniu piszczały i się grzały.

Tak "naprawiłem" dwa TFT.

Teraz stoję przed kompilacją elektroniki analogowej do cyfrowego Mermaida - nie wiem jak będzie ale na pewno wesoło.
    Pozdrawiam "horsky"

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Compaq TFT 5010 ma problem z bardzo słabym podświetleniem matrycy, mimo że inwertery działają i świetlówki świecą, lecz z niską jasnością. Użytkownicy wskazują, że przyczyną może być zużycie lub wypalenie świetlówek CCFL, a także uszkodzona lub odklejona folia odblaskowa w korytkach świetlówek, która ogranicza emisję światła. Napięcie na wyjściu inwertera do świetlówek wynosi kilkaset woltów zmiennych i zmienia się w zależności od jasności, co utrudnia pomiar. W modelu TFT 5010 stosowany jest inwerter oparty na układzie MB3776A, a matryca to najczęściej Hosiden HLD1509-010230. Problemem może być również brak regulacji jasności, spowodowany uszkodzeniem inwertera lub niewłaściwym zasilaniem – monitor wymaga dwóch napięć 12 V (12 V i 12 V), a zasilanie 5 V i 12 V powoduje słabe świecenie świetlówek. Zalecane jest wymienienie świetlówek na nowe o odpowiedniej długości (około 32 cm dla matrycy 15 cali), usunięcie części odklejonej folii odblaskowej, a także unikanie regulacji częstotliwości oscylatora inwertera, gdyż może to prowadzić do uszkodzenia. Wymiana inwertera na inny model wymaga znajomości funkcji wszystkich pinów, w tym sygnałów regulacji jasności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA