Mam Problem kupiłem monitorek firmy compaq tft 5010
Zasilanie dorobiłem z atx'owego zasilacza ..
Monitor odpala ale bardzo Ciemno świeci .
Napiszę dla przykładu co już robiłem .
Na wstępie sprawdziłem inwertery.
Podają napięcię ale nie wiem jakie wysokie ono powinno być nie mierzyłem jeszcze bo nie wiem czy miernik do 750 volt zmiennego wystarczy.
Nie wiem jaki napięcie się powinno znajdować na wyjściu na świetlówki.
Lecz świetlówki świecą ale moim zdaniem za słabo .
Czy one mogą świecić słabiej po długim okresie eksploatacji czy jeśli umierają to natychmiast?
bo wyjąłem je z matrycy i świecą równomiernie ładnie ale nie wiem czy to światło wystarczy moim zdaniem jest to brak jasności podświetlania
gdyż gdy odłączyłem taśmę zasilająca matrycę czyli taśmę doprowadzającą sygnał do świetlówki matryca standardowo zapala się na biało czyli po prostu gaśnie (jeśli dobrze rozumiem zgaszona jest wtedy kiedy świetlówki przedostają się przez nią a zapalona jest czarna)
więc po odłączeniu taśmy sygnałowej świeci ale nie razi tym światłem dla porównania robiłem to na innym monitorze i jest dużo jaśniej
co mogę jeszcze zrobić i jak dalej mogę to sprawdzić
Pozdrawiam i dziękuję z góry za sugestie
Zasilanie dorobiłem z atx'owego zasilacza ..
Monitor odpala ale bardzo Ciemno świeci .
Napiszę dla przykładu co już robiłem .
Na wstępie sprawdziłem inwertery.
Podają napięcię ale nie wiem jakie wysokie ono powinno być nie mierzyłem jeszcze bo nie wiem czy miernik do 750 volt zmiennego wystarczy.
Nie wiem jaki napięcie się powinno znajdować na wyjściu na świetlówki.
Lecz świetlówki świecą ale moim zdaniem za słabo .
Czy one mogą świecić słabiej po długim okresie eksploatacji czy jeśli umierają to natychmiast?
bo wyjąłem je z matrycy i świecą równomiernie ładnie ale nie wiem czy to światło wystarczy moim zdaniem jest to brak jasności podświetlania
gdyż gdy odłączyłem taśmę zasilająca matrycę czyli taśmę doprowadzającą sygnał do świetlówki matryca standardowo zapala się na biało czyli po prostu gaśnie (jeśli dobrze rozumiem zgaszona jest wtedy kiedy świetlówki przedostają się przez nią a zapalona jest czarna)
więc po odłączeniu taśmy sygnałowej świeci ale nie razi tym światłem dla porównania robiłem to na innym monitorze i jest dużo jaśniej
co mogę jeszcze zrobić i jak dalej mogę to sprawdzić
Pozdrawiam i dziękuję z góry za sugestie