Na pewno najpierw wykluczę zasilacz, bo tak jak pisałem ten grzeje się strasznie a po podłączeniu do zasilacza kompa monitor wstał lepiej, rozmawiałem też z osoba sprowadzającą te monitory i ona też potwierdziła że są wymagające co do zasilania, zasilacze At które mam podawały 11,2V max i przy nich monitor tylko migał matrycą, ten co jest przy nim podaje 11,7V, z komputera wychodzi 12,4V i tu monitorek wstaje od razu, jeśli by się okazało że cos jest nie tak w inwertorem to ile może kosztować w przybliżeniu naprawa? może coś faktycznie zostało uszkodzone jak przerabiali zasilacz i może nie zwrócili uwagi na polaryzacje, ponieważ nie jestem tak mocny w monitorach LCD to wole się spytać mądrzejszych.
Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:
Zapomniałem dodać że zauważyłem jeszcze jeden dziwny objaw, czasami jak próbuje się rozjaśnić lub ściemnić obraz to jakby zawieszało się osd, tzn. wycina się z ramki sam wskaźnik i jak używa się przycisków +/- to przesuwa się po ekranie góra/dół trzeba wtedy wyjąć wtyczkę zasilania, wygląda mi to jakby zawieszało się oprogramowanie monitora, i zastanawia mnie (popraw mnie jak się mylę) czy nie jest to zależne od impulsów jakie generuje zasilacz, i przy jego niedomaganiu i nie właściwych parametrach nie objawia się to w postaci tych kłopotów.