logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq tft5000. Monitor się długo włącza. Jaka jest tego przyczyna?

Daniel-ex 30 Cze 2006 02:42 6837 42
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy długie włączanie monitora LCD oznacza uszkodzenie elektroniki czy zużycie matrycy?

Najpierw sprawdź zasilacz i elektronikę podświetlenia, bo w takich objawach to one są bardziej podejrzane niż matryca [#2779751][#2872015] W wątku opisano przypadek, w którym monitor startował dopiero po podaniu wyższego i stabilniejszego napięcia zasilania; przy słabym lub niewydolnym zasilaczu monitor tylko migał albo długo się budził [#2899662][#2899914] Zwrócono też uwagę, że monitor może wymagać zasilacza o odpowiedniej wydajności prądowej i właściwej polaryzacji, a nie przypadkowego zamiennika [#2863228][#2895142] Jeśli po podmianie zasilacza objawy zostają, uszkodzenia trzeba szukać w inwerterze, bo jedna z przetwornic WN może nie działać prawidłowo [#2872015] Matrycę jako przyczynę uznano tu za mało prawdopodobną [#2779751]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 2776683
    Daniel-ex
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam
    Czy jezeli monitor sie dlugo wlaczal to wina lezy po stronie elektroniki czy matryca do wyzucenia??

Pozdrawiam
  • #3 2777191
    Daniel-ex
    Poziom 15  
    satgal napisał:
    To co pisze sprzedający ten stary monitor LCD na Allegro to zachęta do kupna a opis usterki pewnie wzięty z jakiegoś CRT, dlatego do tej oferty należy podchodzić z pewnym dystansem.

Ale przeciez ja nic nie mowilem o allegro.
    Ja mam taki monitor...i potrzebna mi matryca ale nie wiem czy jest ona sprawna. I czy oplaca mi sie robic elektronike.
    Pozdrawiam
  • #4 2779751
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Widziałem ostatnio na Allegro taki LCD z tym dziwnym opisem usterki i ktoś
    inny sprzedawał za grosze elektronikę z inwerterami do niego. Co jest w nim
    uszkodzone trudno bez sprawdzenia powiedzieć raczej nie matryca.
  • #5 2780194
    Daniel-ex
    Poziom 15  
    Czyli oplaca sie kupic elektronike i sprawdzic w takim razie?
    Ktos mial taki problem??
  • #6 2782415
    satgal
    Poziom 40  
    Czy się opłaci wydać 25zł + przesyłka to zależy od wielu czynników na które
    może odpowiedzieć osoba która będzie finansowała to przedsięwzięcie. Dla ułatwienia znalezienia tych części podaję nr zakończonej aukcji 110385667
  • #7 2843867
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam
    Podepnę się tu jaki czasz reakcji ma matryca w tym compaq-u, rozważam zakup takiego lub aurory multiq 156 e executive.
  • #9 2844463
    marun
    Poziom 17  
    A jakich kłopotów należy się spodziewać, człowiek uprzedził mnie jedynie że przy kartach na pci-e czasami nie wstaje z uśpienia, trzeba go wyłączyć i włączyć na agp ten problem nie występował.
  • #10 2845229
    satgal
    Poziom 40  
    Jeżeli chodzi o tego Compaqa to jest b. stara konstrukcja jedna z pierwszych a elektronika jego składa się z duzej ilości ic i nie dopracowany do końca przez f-mę CTX jako producent jego, potrafi wyświetlać poszarpany obraz na niektórych kartach graficznych, może być również za ciemny obraz.
  • #11 2845301
    marun
    Poziom 17  
    A jeśli chodzi o multiq, to czego się można spodziewać, zainteresował mnie on ze względu na swoja wytrzymałość (zajmuję się kompami i w niedługim czasie monitorek ma trafić na serwisowy ale na razje posłuży w domu muszę dać odpocząć oczom) wersja która właśnie nabyłem jest robiona na zamówienie mercedesa w odmiennej kolorystyce oraz wojska, posiada osłoniętą szkłem matryce.
    tu jest link do strony producenta http://www.aurora-lcd.dk/multiq/multiq-mq156e.htm,
  • #12 2845473
    satgal
    Poziom 40  
    Ja pisałem że ten pancerny znam i jedyne zastrzeżenie do niego mam takie że elektronikę ma osługiwaną przez awryjny procesor ALI M6759. Jeżeli on będzie szwankował wieszając się w nim to nic nie zrobisz. Jeżeli kupisz go bez zasilacza 12V to trzeba uważać na polaryzację bo on ma odwrotną i jakie trafiały się do naprawy to przez podłączenie nie właściwego zasilacza.
  • #13 2845903
    marun
    Poziom 17  
    Sorry ale na monitorach LCD nie znam się na tyle dobrze, jestem od komputerów, chodzi mi o opinie o tym pancernym, kupiłem z zasilaczem i kablem oryginalnym jedyne co to to co pisałem że na jednej konfiguracji sprzętowej nie wstawał z uśpienia i trzeba go było wyłączyć i włączyć, rozumiem że ten procesor można jakby co wymienić, co do ALi to też nie mam dobrego zdania o ich chipach w płytach głównych też stwarzały problemy.
  • #14 2845988
    satgal
    Poziom 40  
    Jeżeli chodzi o ten awaryjny procesor ALI to on zawiera w sobie wgrane fabrycznie oprogramowanie zabezpieczone przed odczytem i zapisem do konkretnego typu monitora a jakie kłopoty z nim mają użytkownicy to warto poczytać na temat jego posty.
  • #15 2863121
    marun
    Poziom 17  
    Poszukałem i znalazłem jeden wątek o multiq, zdubluje tu co napisałem tam :kupiłem multiq 156 e executive, i mam pewne problemy, monitorek fajny ale, kiedy rozjaśniam lub z ściemniam o tyle samo wzrasta lub maleje kontrast jak by obie funkcje w jakiś dziwny sposób były ze sobą zespolone, monitor na czarnym tle ma widoczne falowanie jakby cos powodowało zakłócenia, czasami ma problem z wybudzaniem lub podniesieniem przy włączeniu komputera, matryca mrugnie i nic trzeba go włączyć i włączyć wtedy wstaje, nie jest na procesorze ali, ma układy jak powyższy, zrobiłem foto elektroniki jak potrzebne mogę zamieścić, co mu może dolegać, dziś zauważyłem iż zasilacz nie jest oryginalny ten który był przy moim to przeróbka od czegoś innego posiadał wtyczkę pięcio bolcową z wyjściem 5 i 12V na 2A pogrzebałem na stronach producenta i okazało się iż w oryginale powinien być 12V 3,5A, czy przypadkiem te dziwne zachowanie nie jest spowodowane niedomaganiem zasilacza?
  • #16 2863228
    satgal
    Poziom 40  
    Jeżeli chodzi o monitor multiq to może tylko w tej ver. co naprawiałem był procesor ALI i matryca L150X2M-1 Auoptronic a uszkodzony był na elektronice stabilizator bo ktoś kombinował z zasilaczem nie zwracając uwagi że on wymagał jego z odwrotną polaryzacją czyli bolec środkowy to minus. Być może że ktoś i w tym robił podobne experymenty z zasilaczem i to są efekty. Jeżeli są takie problemy to może być że zasilacz dorabiany nie trzyma parametrów wymaganych do zasilania jego np. daje za mało sztywne napięcie w chwili jego załączania spada za dużo, dlatego wymagane jest 3,5A choć monitor pobiera przy poprawnej pracy tylko np. 2A.
  • #17 2863800
    marun
    Poziom 17  
    Właśnie z tym zasilaczem to jest tak że producent podaje że powinien być 3.5A a na plakietce monitora jest że zasilanie 12V 2A, po za tym zasilacz się mocno grzeje, ile może kosztować ewentualna naprawa, bo człowiek od którego kupiłem powiedział iż może mi zwrócić kasę lub koszt naprawy, wolał bym go naprawić bo wykonany jest naprawdę solidnie, jest teraz do kupienia jeszcze jeden multiq ale model 162 starszy o gorszych parametrach i bez zasilacza. Ale co może być przyczyna tego że wraz z regulacja jasności zmianie ulega kontrast i na odwrót o ta sama wartość. Daje fotke elektroniki
    Załączniki:
    • Compaq tft5000. Monitor się długo włącza. Jaka jest tego przyczyna? elektronika monitor.jpg (126.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2863838
    marun
    Poziom 17  
    A zapomniałem dodać ale nie wiem czy ma to znaczenie że mój to wersja specjalna dla mercedesa w innej kolorystyce i z logo mercedesa z tyłu.
  • #19 2864507
    satgal
    Poziom 40  
    Zasilacz do monitora powinien być zrobiony jako przetwornica a nie z transformatorem sieciowym i stabilizatorem bo do tego celu się nie nadaje. Jeżeli nie mamy takiego to wyprowadzić można 12V z komputera. W lepszych
    monitorach LCD reg. jasności realizowana jest przez zmianę intensywności świecenia świetlówek, w innych to jest reg. w układzie toru sygnałowego i tu zmiany jasności są kiepskie i wpływają na kontrast.
  • #20 2864535
    marun
    Poziom 17  
    zasilacz wygląda na impulsowy, jest to CS Power Supply model cs - 120/0502000-e, tak jest na plakietce, wygląda na raczej nierozbieralny, może po prostu się nie wyrabia, poszukuje teraz takiego jak zaleca producent, co do jasności i kontrastu to są to funkcje oddzielnie regulowane tak jest w instrukcji monitora, problem w tym za jak zwiększam jasność w menu monitora to o tyle samo wzrasta lub maleje kontrast, a tak nie powinno być według danych producenta, może mi poradzisz gdzie mogę dostać taki po za tym zasilacz do tego monitorka, bo chce kupić drugi na serwisowy ale tamten nie ma zasilacza więc i tak muszę dokupić jeden.
  • #21 2864648
    satgal
    Poziom 40  
    Co do reg jasnosci i kontrastu zawsze są to niezależne funkcje w monitorach
    takich i takich tylko wszystko zależy gdzie funkcja jasności jest realizowana a to wpływa na efekt. Zasilacze kupić można na giełdzie komp. lub na Allegro.
    Tylko może być kłopot bo w tym monitorze ma odwrotną polaryzację. Najprościej to użyc zasilacz AT od PC bo takie to znajdziesz na śmietniku pod serwisem komp.
  • #22 2865172
    marun
    Poziom 17  
    Polaryzacja to żaden problem, przylutować wtyk tak aby plus był na zewnątrz, AT to mam ze dwa na pewno jak to na warsztacie u kogoś co zajmuje się kompami tylko trochę duży, myślałem nad wymianą w kompie na większy i wyprowadzeniu gniazda zasilania na śledziu, tak dedukuje że skoro producent mówi że zasilacz ma mieć 3,5A a ten ma 2A to może te falowanie i kłopoty z strojeniem ustąpią po wymianie zasilacza.
  • #23 2865772
    satgal
    Poziom 40  
    Nic prostszego podłączyć inny zasilacz i będzie wiadomo. Wygląda że monitor
    taki sam a płytka elektroniki zamontowana w nim inna, w tym multiq co naprawiałem była bardziej zintegrowana mniej było IC stabilizator 5V był wykonany na 5 nóżkowym IC a procesor był ALI.
  • #24 2871128
    marun
    Poziom 17  
    Przeprowadziłem próby z zasilaczami AT niestety żaden z czterech które posiadam nie potrafi podać więcej niż 11V i monitor nie wstaje, podłączyłem tez do zasilacza w kompie (niestety z powodu nieszczęśliwego wypadku chwilowo muszę się zadowolić 300 modecoma) i była poprawa , tak więc zamówiłem zasilacz typowo do monitorów LCD, mam tylko dziwne wrażenie że dół matrycy świeci mocniej, ten o co naprawiałeś to mógł być model MQ162 bo z tego co się orientowałem to w nim występował procesor ALI, w 162 e go już podobno nie było, no i 162 ma gorsze parametry od 156, czas reakcji matrycy, kontrast i jasność, no i człek który przerabiał zasilacz wstawił wtyk o większej średnicy otworu co wiadomo czym się objawiało.
    Przy okazji jakby ktoś szukał zamieszczam programik do testowania LCD multiQ.
    Załączniki:
    • LCD-test.exe (76.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 2871136
    marun
    Poziom 17  
    Przeprowadziłem próby z zasilaczami AT niestety żaden z czterech które posiadam nie potrafi podać więcej niż 11V i monitor nie wstaje, podłączyłem tez do zasilacza w kompie (niestety z powodu nieszczęśliwego wypadku chwilowo muszę się zadowolić 300 modecoma) i była poprawa , tak więc zamówiłem zasilacz typowo do monitorów LCD, mam tylko dziwne wrażenie że dół matrycy świeci mocniej, ten o co naprawiałeś to mógł być model MQ162 bo z tego co się orientowałem to w nim występował procesor ALI, w 162 e go już podobno nie było, no i 162 ma gorsze parametry od 156, czas reakcji matrycy, kontrast i jasność, no i człek który przerabiał zasilacz wstawił wtyk o większej średnicy otworu co wiadomo czym się objawiało.
    Przy okazji jakby ktoś szukał zamieszczam programik do testowania LCD multiQ.
    Załączniki:
    • LCD-test.exe (76.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 2872015
    satgal
    Poziom 40  
    Przypuszczam że przyczyną niesprawności tego monitora jest inna niż nie właściwy zasilacz, uszkodzenia bym szukał w inwerterze bo wygląda że jedna przetwornica WN nie działa prawidłowo i dlatego jest różnica w podświetleniu
    matrycy. Co do parametrów monitora podawanych przez producenta to należy podchodzić z rezerwą a szczególnie do takich firm meteorytów jak ta. Dziwne że dużo nowsza wersja jego ma gorsze parametry niż taki staruszek a może chodziło im tylko o wyprzedaż trudno zbywalnych i drogich bo produkowanych w Europie monitorów. Ale to już historja i tego producenta nie ma a Aurora to zajmuje się sprzedażą i serwisem LCD w Szwecji ma dużo różnych ofert ale jak się okazuje to tylko wirtualnych.
  • #27 2873158
    marun
    Poziom 17  
    Na pewno najpierw wykluczę zasilacz, bo tak jak pisałem ten grzeje się strasznie a po podłączeniu do zasilacza kompa monitor wstał lepiej, rozmawiałem też z osoba sprowadzającą te monitory i ona też potwierdziła że są wymagające co do zasilania, zasilacze At które mam podawały 11,2V max i przy nich monitor tylko migał matrycą, ten co jest przy nim podaje 11,7V, z komputera wychodzi 12,4V i tu monitorek wstaje od razu, jeśli by się okazało że cos jest nie tak w inwertorem to ile może kosztować w przybliżeniu naprawa? może coś faktycznie zostało uszkodzone jak przerabiali zasilacz i może nie zwrócili uwagi na polaryzacje, ponieważ nie jestem tak mocny w monitorach LCD to wole się spytać mądrzejszych.

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

Zapomniałem dodać że zauważyłem jeszcze jeden dziwny objaw, czasami jak próbuje się rozjaśnić lub ściemnić obraz to jakby zawieszało się osd, tzn. wycina się z ramki sam wskaźnik i jak używa się przycisków +/- to przesuwa się po ekranie góra/dół trzeba wtedy wyjąć wtyczkę zasilania, wygląda mi to jakby zawieszało się oprogramowanie monitora, i zastanawia mnie (popraw mnie jak się mylę) czy nie jest to zależne od impulsów jakie generuje zasilacz, i przy jego niedomaganiu i nie właściwych parametrach nie objawia się to w postaci tych kłopotów.
  • #28 2875211
    marun
    Poziom 17  
    Z jedna rzeczą się z Tobą nie zgodzę multiQ nie jest meteorem i istnieje, http://www.multiq.com/index.php, raczej ma się chyba dobrze, 162 był produkowany tylko w jednej wersji 156 występuje w wielu, medycznej, z ekranem dotykowym itp. mi po prostu przypadł do gustu no i wytrzymałość i osłonięta matryca co przy mojej małej córeczce która rośnie na komputerowca to cos wspaniałego, no i przy nim inne monitory wyglądają jak tanie chińskie zabawki.
  • #29 2875341
    satgal
    Poziom 40  
    Monitor kolegi został wyprodukowany w ubiegłym wieku a dokładnie 36 tydz. 1999r i od tego czasu w produkcji a szczególnie w cenie podobnych monitorów zaszły spore zmiany. Praktycznie w Europie ich się nie produkuje i takie f-my dawno padły mimo że miały kiedyś klijentów nie liczących się z ceną ten co naprawiałem miał logo policji holenderskiej a kolegi Mercedesa.
  • #30 2877552
    marun
    Poziom 17  
    Reasumując, jeśli po wymianie zasilacza, dalej będą te dziwne objawy z meny, zauważyłem że oprócz jasności i kontrastu zmianie proporcjonalnie ulega pozycja RGB, oraz falowanie na matrycy, co obstawiasz że uległo uszkodzeniu i czy naprawa jest opłacalna?
    Wiem że moja 156 to jedna z pierwszych te nowe mają też wyższe parametry matrycy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor Compaq TFT5000 długo się włącza, co może wynikać z problemów z elektroniką, a niekoniecznie z uszkodzonej matrycy. W dyskusji podkreślono, że często przyczyną są uszkodzenia zasilacza, który powinien dostarczać stabilne napięcie 12V o natężeniu co najmniej 3,5A, a nie 2A jak w oryginalnym, często przerabianym zasilaczu. Zasilacz impulsowy o odwrotnej polaryzacji wymaga odpowiedniego doboru i podłączenia, np. zasilacz AT z komputera może być użyty po odpowiedniej adaptacji. Problemy z podświetleniem matrycy, nierównomiernym świeceniem (np. jaśniejszy dół ekranu) oraz falowaniem obrazu mogą wskazywać na uszkodzenie inwertera lub stabilizatora w elektronice monitora. Dodatkowo, w monitorach MultiQ 156e executive obserwuje się powiązanie regulacji jasności i kontrastu, co jest nietypowe i może wynikać z wadliwego oprogramowania lub elektroniki. Problemy z wybudzaniem monitora i zawieszaniem OSD również mogą mieć związek z elektroniką i zasilaniem. Naprawa elektroniki jest możliwa, ale opłacalność zależy od kosztów części i stanu matrycy. W przypadku Compaq TFT5000 dostępne są schematy i sterowniki, a zasilacze można znaleźć na rynku wtórnym. MultiQ to marka monitorów o solidnej konstrukcji, ale również kapryśna pod względem zasilania i elektroniki, z modelami MQ156e i MQ162 różniącymi się m.in. obecnością procesora ALI M6759 w starszych wersjach. Wymiana zasilacza na oryginalny lub odpowiednio dobrany poprawia stabilność pracy monitora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA