logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i - jak naprawić wyświetlacz z ciemniejszymi paskami po zalaniu?

cordess 15 Lip 2006 20:43 2018 6
REKLAMA
  • #1 2823083
    cordess
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Kupiłem Nokie 6310i rzekomo po zalaniu bo ma na LCD
    poprzeczne lekko ciemnijesze paski.
    Są one dość wkurzające, foto w załczniku.

Wkładałem już do niej całą 100% działającą
    ramkę ale było to samo.

Co to moze być ?
    Może ktoś mi pomoże jak to ugryźć?

Nokia 6310i - jak naprawić wyświetlacz z ciemniejszymi paskami po zalaniu?
  • REKLAMA
  • #2 2823262
    Jarek78
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    100% masz uszkodzony jakiś styk LCD(ścieśkę do styku) na płycie sprawdz miernikiem przeiście od punktu styku do przelotki czy ma przejście widoczną ścieżką ,ale napewno któres pole niema. Jak ustalisz które to zrób zworke i po kłopocie. Działa w 100%!!!!!

POZDRAWIAM>>>
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2823368
    lackyluck
    Poziom 21  
    pierwszy styk od lewo - uszkodzony na 90% dołączam solucje Nokia 6310i - jak naprawić wyświetlacz z ciemniejszymi paskami po zalaniu?
  • REKLAMA
  • #4 2824194
    rybol
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    czasem jest to tez uszk. samego lcd jesli np. masz chinski
  • #5 2829595
    cordess
    Poziom 11  
    [quote="lackyluck"]pierwszy styk od lewo - uszkodzony na 90% dołączam solucje

No witam, przed chwią sprawdzałem, pierwszy od lewej, żółty kolor na solucji nie ma przejścia do rezystora (??) na drugiej stronie między złączem anteny zewn. a stykiem baterii. Czyli to będzie to ?

Jak się robi taką zworkę ? lutować spod styku wyświetlacza
    aż do tego elementu na drugiej stronie ?
    Czym to zrobić ? Jakiś cienki drucik z cewki czy co ?
    Sorry ale nie znam sie na aż takich drobnych sprawch
    mógłby ktoś łopatologniczniej mi wytłumaczyć czy lepiej
    dać spokój i iść od serwisu ? Ile by za to wzięli ?
    [/i]
  • REKLAMA
  • #6 2830058
    rybol
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    czasem lepiej poskrobac sciezke idaca od styku i do niej dolutowac... zalezy gdzie sciezka poszla... zrocisz to cienkim drucikiem... jak na druga strone plyty to w izolacji jak tylko do tej sciezi to jeden wlosek wystarczy
  • #7 2833020
    cordess
    Poziom 11  
    tak jest to był 1-szy od lewej,
    telefon mało nie przeżył mojego lutowania ale działa, wielkie dzięki !!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemem w Nokii 6310i po zalaniu są poprzeczne ciemniejsze paski na wyświetlaczu LCD. Wymiana ramki LCD nie rozwiązała problemu, co wskazuje na uszkodzenie ścieżki sygnałowej (styku) na płycie głównej. Uszkodzony jest najczęściej pierwszy styk od lewej strony złącza LCD, gdzie brak jest ciągłości przewodzenia do rezystora na drugiej stronie płyty. Rozwiązaniem jest zlokalizowanie przerwanej ścieżki miernikiem i wykonanie zworki lutowanej cienkim drucikiem, np. pojedynczym włosem miedzianym, łączącym przerwany punkt z odpowiednim elementem na płycie. Metoda ta wymaga precyzyjnego lutowania i delikatności, ale pozwala na przywrócenie pełnej funkcjonalności wyświetlacza bez konieczności wymiany całego modułu lub serwisowania. W przypadku braku doświadczenia zaleca się konsultację z serwisem, choć koszt naprawy jest niewielki przy samodzielnym lutowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA