logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i - brak obrazu na LCD po ponownym montażu, co zrobić?

lipeze 18 Gru 2006 01:56 1641 14
REKLAMA
  • #1 3343505
    lipeze
    Poziom 11  
    Witam

Dostalem od kumpla Nokie 6310i byla po kompieli ale wziolem ja wykompalem w Spirytusie i przeczyscilem i smigał ładnie ale nie mnial zasiegu.Po około 1 miechy naprawilem zasieg lecz dostrzeglem dość duzy pusty pasek na LCD sie zdziwilem bo predzej go nie było, postanowilem sprawdzić jak wstawilem LCD i po rozkreceniu i ponownym skreceniu wyswietlacz nie dziala w 99,99% bo widoczna jest tylko jedna mała kropeczka aktywna na nim. Co mam zrobić ? Pomocy

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3344477
    Piotrek856
    Poziom 12  
    podstaw inny wyświetlacz
  • #3 3344840
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    jeszcze kolego możesz spróbować rozebrać wyświetlacz i tam masz metalowe piny które mogą być brudne a szczególnie że miało to kontakt z cieczą

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3345725
    lipeze
    Poziom 11  
    No tak ale telefon odrazu po zalaniu został wykompany w spirycie po czym wysuszony i tak dwa razy.Potem po złożeniu Tela działał w pełni wyswietlacz był w 100% sprawny tylko zasieg mniał zepsuty telefon nie był dotykany przez pewien okres czasu po czym wziolem sie za naprawe i zrobilem ten zasieg w nim lecz po zlozeniu okazało sie ze Zasieg jest Lecz na LCD pojawił sie pasek o szerokosci ok 1cm ale dzialal telefon w takim stanie właczony smigał jeden dzień po czym chcialem zobaczyć czemu tak sie dzieje z wyswietlaczem i go rozkreciłem wszystko wygladało na ok wiec myslalem ze zle go poprostu złożyłem i coś nie dochodziło ale po kolejnym złożeniu go Wyswietlacz nie działał wogule widać tylko jedna pixele ( kropke ) na nim i tyle. Według mnie są 3 możliwosci :

*Poszły scieżki i bedzie trzeba robić obejscie
    *Wyświetlacz Poszedł bo jednak scieżki sa w płycie głównej telefonu a ja rozbierajac go nie mnialem mozliwosci dalszego uszkodzenia scieżek w nim.
    *Ewentualnie Układ Odpowiedzialny za Wyświetlacz mugł paść ale w to wątpie.
  • #5 3346017
    Brzymeq
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    A kąpałes go z wyświetlaczem razem ? hehe to zart :)
    Wykap go w wanience specjalnej i w plynie jak nalezy nie w spirycie chociarz to tez dobre, potem dobrze wysusz i wygrzej nie na grzejniku, ale HA, A z tym wyswietlaczem to bym sie przyjrzal dokladniej taśmie i gniazdu LCd na pl. gł.

Noi zeby wykluczyc wade LCd to sprawdz na innym jak masz możliwość.
  • #6 3346321
    lipeze
    Poziom 11  
    Nie no jasne ze nie kompalem go z wyswietlaczem ale czy to mozliwe ze po podwójnej kompieli działał odrazu po czym po miechu moze nawet i wiecej naprawilem zasieg i zrobilo sie taka krecha na LCD a po ponownym rozebraniu i złożeniu całkiem siadł ?? To mnie najbardziej ciekawi, a nie mam zadnego wyswietlacza na sprawdzenie pytalem sie po znajomych ale tez nie maja i nie wiedzączy to jego wina wiec chce jakos starac sie uniknąć niepotrzebnego zakupu LCD i chce wszystkie inne warianty rozwazyć.
  • REKLAMA
  • #7 3346415
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    skoro nawet nie podstawiłeś innego to co tu mamy kombinować?
  • #8 3347291
    lipeze
    Poziom 11  
    revolt ja wiem ze sprawdzenie tela na sprawnym wyswietlaczu to podstawa bo od tego mozna zaczać szukać przyczyny usterki bo jak wstawi sie sprawny LCD to jest po kłopocie Jesli jednak nie bedzie działać tel nadal zaczyna sie rozgladać za innymi rozwiazaniami sprawy.
    Mi chodzi tylko o fakt czy jest mozliwość aby tel dzialał sprawnie po czym pojawia sie pasek na LCD ( myslalem ze cos niechcacy lutujac scaliłem albo przypaliłem podczas naprawy zasiegu ) a po ponownym jego rozkreceniu pada całkowicie LCD.
    Dlatego zadaje sobie ( i wam jesli wiecie ) pytanie czy jest mozliwe uszkodzenie telefonu po przez rozkrecenie go i skrecenie ( chodzi mi o uszkodzenie płyty głównej nie LCD ) ??
    Jutro to znaczy dzis ide do serwisu i powiem ze chce kupić LCD do NK6310i tylko przed zakupem chce sprawdzić czy działa on i jesli bedzie tak jak przypuszczam i po wstawieniu nowego LCD telefon ruszy wraz z wyswietlaczem to sprawa bedzie rozwiazana.
  • #9 3347302
    revolt
    Poziom 34  
    a od razu tak nie można było?
    pasek na wyświetlaczu o ile nie jest rozmieszczony symetrycznie jest na pewno wynikiem uszkodzenia LCD.
  • #10 3347349
    lipeze
    Poziom 11  
    znaczy sie na poczatku mego problemu z wyswietlaczem bylo po złożeniu telefonu był nieaktywny pasek o wysokosci ok. 1cm ciągnący sie od jednej strony do drugiej przy czym musze zaznaczyć ze pasek zaczynał sie nie od poczatku wyswietlacza posiadał on tak jak by 2-3 pixelowy margines za to teraz po ponownym rozebraniu i złożeniu wyświetlacz jest kompletnie nie aktywny poza jedna pixelą ( kropeczką ) na wyświetlaczu, mimo że juz z 4 razy wyciagalem LCD i przy nim grzebalem kropka nie znikła czyli proces psucia sie czegoś w tym telu zatrzymało się :)

Czyli Revolt twierdzisz , że moze to być poprostu wyświetlacz do wymiany ?
  • #11 3347771
    revolt
    Poziom 34  
    wyświetlacz nie jest sterowany tak, że np jeden styk podaje sygnał na pierwszą jedną czwartą wyświetlacza inny na drugą itd. Najlepszym przykładem jak to będzie wyglądało jest chyba 3310. są tam sobie dwa kondensatory chyba będące częścią lini z procka do LCD. jak się uszkodziło jeden to braz był poszatkowany tak, że przyjmując od góry linię 1 do 100 umówmy sie w zależności, który się zepsuł nie było linii parzystych lub nie parzystych. A pojedyncza cienka linia uszkodzona to już na 100% wyświetlacz. W twoim przypadku również postawię na wyświetlacz chociaż skoro zanik obraz całkowicie to proponuje posprawdzać przejścia jak w rysunku z tego tematu. Tam właśnie jest problem, że telefon zawinił.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic266107.html
  • REKLAMA
  • #12 3350785
    lipeze
    Poziom 11  
    A nie wiecie gdzie moge kupić tanio Wyświetlacz do Nokii 6310i nie koniecznie musi być orginalny chodzi mi tylko o podanie adresu www sklepu bo u mnie w serwisie koles krzyczy 80zl za orginalny uzywany LCD to go wysmialem i wyszedlem.
  • #14 3351483
    atomca
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    lipeze napisał:
    A nie wiecie gdzie moge kupić tanio Wyświetlacz do Nokii 6310i nie koniecznie musi być orginalny chodzi mi tylko o podanie adresu www sklepu bo u mnie w serwisie koles krzyczy 80zl za orginalny uzywany LCD to go wysmialem i wyszedlem.

Fajnie ze się z nas smiejesz. Ludzie starają sie ci pomóc a ty poprosty sie wysmiewasz. U mnie lcd n6310i orginał kosztuje dla klienta 90 zl. podrobek nie mam do tego modelu z wiadomych powodów.
  • #15 3361178
    lipeze
    Poziom 11  
    ATOMCA Nie smieje sie z tego ze cena 80zl jest duza tylko ze ten koles u mnie w serwisie chcial mi uzywany LCD za 80 puscic a ty pewnie masz Nówki

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Nokii 6310i, u której po zalaniu i oczyszczeniu spirytusem wyświetlacz początkowo działał poprawnie, lecz po naprawie zasięgu pojawił się szeroki, pusty pasek na LCD. Po ponownym rozkręceniu i złożeniu telefonu wyświetlacz przestał działać prawie całkowicie, widoczna jest tylko jedna aktywna piksel. Dyskutowano o możliwych przyczynach: uszkodzeniu ścieżek na płycie głównej, uszkodzeniu samego wyświetlacza lub układu sterującego LCD. Zalecano sprawdzenie taśmy i gniazda LCD, oczyszczenie metalowych pinów wyświetlacza, a przede wszystkim podmianę wyświetlacza na sprawny egzemplarz w celu wykluczenia uszkodzenia LCD. Wskazano, że pasek na LCD najczęściej świadczy o uszkodzeniu matrycy. Poruszono też temat zakupu oryginalnych i zamiennych wyświetlaczy, z cenami od około 12 zł na Allegro do 80-90 zł za używane oryginały w serwisach. Podkreślono, że uszkodzenie płyty głównej podczas rozkręcania jest możliwe, ale w tym przypadku bardziej prawdopodobna jest awaria samego wyświetlacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA