logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy amplituner AT9100 wymaga uziemienia? Jak podłączyć masę?

lusio2 19 Cze 2003 19:36 2120 15
REKLAMA
  • #1 255864
    lusio2
    Poziom 12  
    czy ten amplituner trzeba jakoś uziemić albo coś. Bo kontakt mojej ręki z obódową i drugiej z kaloryferem skończył się raczej przykrym doświadczeniem (no jeżeli ktoś lubi jak go prąd kopie ... :) ). Jest tam takie gniazdo z tyłu i jest symbol "masy" może to trzeba gdzieś podłączyć ??
  • REKLAMA
  • #2 256094
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    No ja mie mam na tyle długich rąk, żeby sięgnąć jego (AT 9100 ) i kaloryfera :)
    Mój nie jest uziemiony i jeszcze nic takiego mi się nie zdarzyło, zresztą na suchej podłodze nawet gdyby miał lekkie przebicie to tego się nie wyczuje.
    Uziemienie jest wskazane, ale jeśli faktycznie ma przebicie i mieszkasz w domu z nową instalacją elektryczną gdzie stosowane są wyłączniki różnicowo-prądowe to nie będziesz miał z tego tunera pociechy.
    Proponuję odpiąć wszystkie odprowadzenia wtórne z trafo zasilacza, włączyć go i wtedy zmierzyć napięcie między rdzeniem transformatora a np. kaloryferem. Jeśli coś wykaże, to wina trafa.
  • REKLAMA
  • #3 257129
    lusio2
    Poziom 12  
    hyh kiedy amplit. jest podłączyny tylko pod 220 to nie kopie dopiero jest tak jak podłaczę sygnał z kartu muzycznej do wejśćia
  • #4 258373
    Andre234
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    To komputer powinien być uziemiony przedewszystkim. To widać po wtyczkach sieciowych co powinno być uziemione a co nie.W prawidłowo połączonym zestawie(czegokolwiek) ekrant przewodów łączą wszystkie masy.
  • REKLAMA
  • #5 258381
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Tak, z tego wynika, że to kompa wina a ze względu na wrażliwość urządzenia to kompa uziemić.
  • #6 258490
    lusio2
    Poziom 12  
    no tak ale może nie wiem mylę się ale przy wyjścu mały jack jest kanał lewy prawy i ground to może to trzeba gdzieś podłąćzyć - ale nie wiem jak źle napisałem to nie śmiejcie się ... :)
  • #7 258569
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    jak sie nie myle symbol masy w amplitunerku jest obok symbolu anteny i jest to gniazdo antena-masa na zakres AM, kiedys byly takie kable laczace z antena AM lub gniazdkiem abonenckim anteny na scianie, nie znaczy to , ze gniazdo sluzy do specjalnego uziemiania ampli. a komp, jesli zanurkuje w kable pod stolem i dotkne do obudowy a reka np. do kaloryfera to tez kopie. jesli instalka w kontakcie nie jest z bolcem, lub przynajmniej "zerowana" to tak sie dzieje :(
  • REKLAMA
  • #8 258972
    Andre234
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Sprawdź gniazda sieciowe na ścianie.
    Do komputera musi być z bolcem podłączonum do zera ochronnego lub w starszych bolec zmostkowany ma być do przewodu zero robocze.
  • #9 259683
    lusio2
    Poziom 12  
    a co się dzieje jeżeli tak nie jest - znaczy jeżeli jest bez bola ?? - acha no i mam jeszcze jedno pytanie jak już o tym może nie w tym dziale ale jak już to (przepraszam :)) ....... no więc czasami jak mam zapalone światło to tak fanie mróga - przygasa i zapala się żarówka (taka zwykła bo na świetlówce nie widać) wygląda to tak jakby prąd nie maił 50Hz tylko z 12 :) .. czego to możę być przyczyna....??
  • #10 260988
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Żarówka mruga :?:
    Faktycznie to nie w tym dziale, ale odpowiedzieć można :wink:
    Jeśli mieszkasz w domku jednorodzinnym to na 98% sąsiad ma "porządną" spawarę i spawa stąd te spadki napięcia i nie ma to żadnego związku z częstotliwością prądu.
  • #11 261302
    lusio2
    Poziom 12  
    no nie wiem czy można spawać od czasu kedy zaczyna się ściemniać (wtedy trzeba włąćzyć swiatło :) ) do rana - bo czasami zdarza mi sie siedzieć tyle przed komp. - a jak sie uczę to normalnie **** ech lepiej nie będę sie wyrażał bo zaraz dostanę karę za to :) - ale jakoś nie wydaje mi sie żeby sąsiad coś spawał albo coś - hymm... a może ma jakiś grzejnik albo piec(hehe piec :) ) - pozatym widać to na zwykłej żarówce a na świetlówce nie - wygląda to tak jakby ten nagrzewający sie drucik zdążył się "ostudzić" zanim znowu się nagrzeje :) ....
  • #12 261317
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    lusio2 napisał:
    a co się dzieje jeżeli tak nie jest - znaczy jeżeli jest bez bola ?? - acha no i mam jeszcze jedno pytanie jak już o tym może nie w tym dziale ale jak już to (przepraszam :)) ....... no więc czasami jak mam zapalone światło to tak fanie mróga - przygasa i zapala się żarówka (taka zwykła bo na świetlówce nie widać) wygląda to tak jakby prąd nie maił 50Hz tylko z 12 :) .. czego to możę być przyczyna....??

jezeli masz bez bolca, to wtedy cie kopie, bolec jest albo uziemieniem, albo zerowaniem. zmien kontakt na taki sam z bolcem, wyczaj probowka, gdzie jest kabel "pradowy", czyli sie swieci , a gdzie "zerowy"- czyli nie swieci i do tego drugiego kawalkiem kabla zmostkuj bolec. problemy przejda jak reka odjal :)
  • #13 261379
    mordka
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Umnie w bloku zrobili tak odgromy--co-i instalacja wodna jest zpięta z siecią energetyczną,tylko pomineli kablówkę jak podłaczam wtyczke antenową do tv to potrafi fajnie pokopać a nawet uwalić głowice albo zasilacz w tv,z tego wszystkiego wynika że są różne potęcjały masy.
  • #14 262143
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    ja mam ten sam problem z antena w TV:) Jesli chodzi o przygasajace światło to u mnie w bloku tablica rozdzielcza z korkami była stara i brzewody iskrzyły. Efekt ze światłem był taki sam:)
  • #15 262251
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    lusio2 napisał:
    no nie wiem czy można spawać od czasu kedy zaczyna się ściemniać (wtedy trzeba włąćzyć swiatło :) ) do rana - bo czasami zdarza mi sie siedzieć tyle przed komp. - a jak sie uczę to normalnie **** ech lepiej nie będę sie wyrażał bo zaraz dostanę karę za to :) - ale jakoś nie wydaje mi sie żeby sąsiad coś spawał albo coś - hymm... a może ma jakiś grzejnik albo piec(hehe piec :) ) - pozatym widać to na zwykłej żarówce a na świetlówce nie - wygląda to tak jakby ten nagrzewający sie drucik zdążył się "ostudzić" zanim znowu się nagrzeje :) ....

Lusio :arrow: po pierwsze - kary nie dostaniesz, ewentualnie narazimy Moderatora na przeniesienie wiadomości do innego działu. Chyba nie będzie tak rygorystyczny, aby nas karać.
    Nie wiem, czy w pełni rozumiem Twój post (wypowiadaj się jaśniej). U mnie zwykle spawanie zaczyna się właśnie wtedy gdy trzeba włączyć światło. Ktoś akurat wybiera sobie właśnie tę porę. I dokładnie, najbardziej to widać na klasycznej żarówce, świetlówka normalnie jest w stanie pracować na niższym napięciui dlatego mniej to widać.
  • #16 262784
    hiras
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Co do symbolu masy na amplitunerze ;masa służyła kiedyś do podłączenia z gramofonem likwidując przepięcia elekrostatyczne.
    Co do "kopania" prądem wszystkie urządzenia zasilane z zasilaczy impulsowych wytwarzają potencjał znacznie różniący się od potencjału ziemi TV równierz.A kablówka napewno jest uziemiona skoro "kopie"po dotknięciu masTV i CATV. :D
    Co do żarówki pozostaje ksiądz i egzorcyzmy nauka pada na kolana w takich przypadkach :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner AT9100 posiada na panelu tylnym gniazdo oznaczone symbolem masy, które służy do podłączenia uziemienia, jednak nie jest to obowiązkowe. Uziemienie jest wskazane, zwłaszcza w instalacjach z wyłącznikami różnicowoprądowymi, aby uniknąć nieprzyjemnych porażeń prądem. Problem "kopania" prądem najczęściej wynika z braku prawidłowego uziemienia lub zerowania instalacji elektrycznej w budynku, a także z nieuziemionego komputera podłączonego do amplitunera. Symbol masy przy wyjściu audio (jack) oznacza przewód sygnałowy "ground", który nie jest przeznaczony do uziemiania urządzenia. Gniazdo masy obok anteny AM służy do podłączenia uziemienia anteny, a nie całego amplitunera. Zaleca się sprawdzenie instalacji elektrycznej, wymianę kontaktów na takie z bolcem uziemiającym oraz uziemienie komputera, co eliminuje problem porażeń. Dodatkowo, w dyskusji poruszono problem migotania żarówek, który może wynikać z niestabilności napięcia w sieci, często spowodowanej przez sąsiednie urządzenia lub starą instalację elektryczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA