logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altium auto placer. Sensowny sposób wykorzystania narzędzia.

nanortemis 16 Lip 2006 10:41 3977 13
REKLAMA
  • #1 2824033
    nanortemis
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Hej czy istnieniejakis sensowny sposob wykorzystania tego narzedzia??
    Nie wiem jak u Was, ale u mnie naklada wszystkie elementy na siebie?
    ... i troche nie wierze jak w takim niby profesionalnym oprogramowaniu
    mogli nie dopracowac tak podstawowej funkcji.
  • REKLAMA
  • #2 2860807
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    nanortemis napisał:
    Hej czy istnieniejakis sensowny sposob wykorzystania tego narzedzia??
    Nie wiem jak u Was, ale u mnie naklada wszystkie elementy na siebie?
    ... i troche nie wierze jak w takim niby profesionalnym oprogramowaniu
    mogli nie dopracowac tak podstawowej funkcji.

W profesjonalnych zastosowaniach nikt nie używa autoplacera. Nie istnieje sesnsowny sposób ich wykorzystywania.
  • REKLAMA
  • #3 2860866
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Wszyscy początkujący szukają pomocy w autoamtach typu placer, router, nie ma się co dziwić. Tylko potem niemile się rozczarowują, gdy to nie wychodzi jak powinno. Placer w Protelu to dzia...stwo. NIe widzialem zreszta dobrych placerów. No może kilka, które jeszcze w miare sensowny sposób układają elementy: OrCad, Allegro, Mentor i Cadstar. Hmmm, to chyba dlatego, że te programy należą do światowych standartów? O czym nie można powiedzieć w przypadku Altiuma, który jest standardem w Australii (kraj pochodzenia) i chmm... niestety (albo stety, bo kilkaset ludzi w na czymś się uczyło) w Polsce. Altuim powinien wypuścic spolszczonego Designera.
  • #4 2869597
    nanortemis
    Poziom 11  
    "W profesjonalnych zastosowaniach nikt nie używa autoplacera....", watpie zeby przy np 200 elementach ktos byl w stanie recznie i optymalnie je rozmiescic. Przy 20 faktycznie mozna bawic sie recznie, ale profesjonalne zastosowania raczej tylu elementow nie obejmuja;)
  • #5 2869633
    Tdv
    Poziom 34  
    nanortemis napisał:
    "W profesjonalnych zastosowaniach nikt nie używa autoplacera....", watpie zeby przy np 200 elementach ktos byl w stanie recznie i optymalnie je rozmiescic. Przy 20 faktycznie mozna bawic sie recznie, ale profesjonalne zastosowania raczej tylu elementow nie obejmuja;)

Jak widze kolega nie ma pojęcia o czym pisze.
    Oczywiście, że 200 elementów się układa ręcznie, co więcej ścieżki tez się prowadzi ręcznie, chyba że chesz mieć knota - wtedy możesz użyć automatów.
    Temat był wielokrotnie poruszany na forum.
  • #6 2870069
    nanortemis
    Poziom 11  
    Ok mozna sie bawic, ale nie kazdy ma na to czas. Po cos w koncu sa komputery , a rozmieszczanie elementow to wg mnie zajecie w sam raz dla komputerow i odpowiednich algorytmow. Pewnie nigdy nie probowales zrobic plytki, ktora mialaby ok 100 elementow . Mi akurat jest taka potrzebna i nie mam zbytnio czasu na to zeby siedziec i kombinowac caly dzien ... i oczyiscie chce do tego uzyskac wersje optymalna , taka ktora zajmnie najmniejsza powierzchnie. Kluczowe elementy ustawilem sam , ale reszte to moglby juz zrobic Autoplacer, przynajmnej teoretycznie ;)
  • #7 2870286
    Tdv
    Poziom 34  
    nanortemis napisał:
    Ok mozna sie bawic, ale nie kazdy ma na to czas. Po cos w koncu sa komputery , a rozmieszczanie elementow to wg mnie zajecie w sam raz dla komputerow i odpowiednich algorytmow. Pewnie nigdy nie probowales zrobic plytki, ktora mialaby ok 100 elementow . Mi akurat jest taka potrzebna i nie mam zbytnio czasu na to zeby siedziec i kombinowac caly dzien ... i oczyiscie chce do tego uzyskac wersje optymalna , taka ktora zajmnie najmniejsza powierzchnie. Kluczowe elementy ustawilem sam , ale reszte to moglby juz zrobic Autoplacer, przynajmnej teoretycznie ;)

Twoje posty wskazują, że zdecydowanie nie masz pojęcia o czym piszesz.
    Zaprojektowanej przez Ciebie płytki nie kupiłbym nawet za 5zł.
  • #8 2870433
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    witam !! to chyba a nawet na pewno racja - trzeba samemu . próbowałem na protelach/orcadach/itp i wychodziło to niespecjalnie . szybko policzyłem elementy na płytce którą obecnie projektuję - i wyszło mi 145 szt . chciałbym zobaczyć jakiś projekty automatyczne - napewno są ( pewnie płyt do PC nie projektuje się ręcznie ) . chciałbym zobaczyć ( wersję bez ręcznych poprawek ) . może ktoś ma ? . bo jak miałbym wprowadzać ręcznie poprawki to dziękuję . a swoją drogą jaki amator projektuje płytki na kilkast elementów ? a jak masz wprawę to naprawdę idzie szybko i przy okazji sprawdzasz , połączenia - i ich obecność . pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #9 2871213
    nanortemis
    Poziom 11  
    Nie obchodzi mnie to za ile bys to kupil, bo na pewno bym tego nie sprzedawal , po prostu szkoda mi czasu na taka zabawe, na prawde sa ciekawsze rzeczy... Plytke potrzebuje dla siebie, ma dzialac i tyle. Po to sa komputery zeby skracaly mozolna prace do minimum, nie mowie zeby calkowicie wylaczaly nas z procesu projektowania ...
  • #10 2872043
    Tdv
    Poziom 34  
    nanortemis napisał:
    Nie obchodzi mnie to za ile bys to kupil, bo na pewno bym tego nie sprzedawal , po prostu szkoda mi czasu na taka zabawe, na prawde sa ciekawsze rzeczy... Plytke potrzebuje dla siebie, ma dzialac i tyle. Po to sa komputery zeby skracaly mozolna prace do minimum, nie mowie zeby calkowicie wylaczaly nas z procesu projektowania ...

No super podejście.
    Tylko mam jedną prośbę - nie mów, nie pisz i nie myśl, że projektujesz. Po prostu robisz fuszerkę.
  • REKLAMA
  • #11 2880414
    nanortemis
    Poziom 11  
    Moze i tak ... Po prostu czasami potrzebuje zrobic cos szybko i nie musi byc to koniecznie arcydzielo. Ustawienie optymalne kilkudziesieciu elementow jest akurat dla mnie dosc ciezkim zadaniem i myslalem , ze w tym pomoze mi Altium Designer. Obserwujac prace autoroutera, widac ze poprawne poprowadzenie sciezek zajmuje mu troche czasu - sprawdza wiele mozliwosci po czym wybiera "najlepsza". Podobnie wg mnie powinien dzialac autoplacer i watpie by ktos sam byl wstanie rozpatrzyc tyle wariantow, uwzgledniajac wiele zasad projektowych. Idealbym pomocnikiem bylby komputer... Z ciekawosci dzisiaj zainstalowalem Mentor Expedition PCB, ale nie wiem czy znajde czas na przebrniecie przez kilkaset stron dokumentacji.
  • #12 2885042
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 2885486
    upanie
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Witam.
    Widzę, że za chwilę wybuchnie jakaś kłótnia. Panowie nie ma o co. Podoba mi się podejście nanortemisa. Przecież nie każda płytka musi być optymalnie zrobiona aby działała. Z drugiej strony Tdv ma rację, że robi się ręcznie. Jak już się chwalimy kto ile zrobił to ja niedawno zrobiłem płytkę ze 110-oma elementami. Niewiele ale i tak robiłem ręcznie. Jakbym miał 500 też bym robił ręcznie, inaczej się nie da i już.
    Dla nanortemisa mam propozycję. Narysuj sobie bardzo prosty schemat np. wiggler-a z raptem jednym scalakiem 'hc244. I teraz zrób płytkę (celowo nie mówię zaprojektuj) za pomocą autoplacer-a i autorouter-a. Elementów jest może z 10 a okazuje się, że każdy jest umieszczony nieoptymalnie. W zwiąku z tym ścieżki też są poprowadzone w sposób nieciekawy. Teraz wyobraź sobie 200 czy 500 elementów. Po pierwsze będzie to trwało długo jak cholera i efekt będzie nie do przyjęcia.
    Cytat:
    Płytki robi się ręcznie, taki lajf
    :cry:
    Smutna prawda.
    Wcześniej wspomniałeś, że po coś są komputery. Masz rację. Spróbuj stworzyć płytkę z 200 elementami bez komputera.

upanie
  • #14 2887187
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Kolega Upanie ma całkowita rację. Niestety placer jak na razie jest tylko uzupełnieniem każdego pakietu CAE, dla którego zastosowanie to tylko szybkie wrzucenie elementów do wnetrza obrysu płytki a nie ręczne przeciąganie spoza. Przynajmniej ja do tego używam autoplacera. A autorouter? Po optymalnym według mnie ułozeniu elementów metoda obserwacji minimalnej długości nitek łączących z pozostałymi a następnie takim obracaniem podzespołu o 90 stopni ( w protelu to łatwe-spacja, w innych funkcja rotate) by nitek krzyżujących się bylo jak najmniej trasuje ścieżki, na poczatek te ważniejsze- zasilania (okreslając juz na poczatku w regułach projektowych - rules ich szerokość), ścieżki przewodzace znaczne prądy, o ile takie są i te, na których mi zalezy, aby były prowadzone optymalnie (np. w.cz, cyfrowe o znacznych amplitudach lub stromych zboczach jako potencjalni zakłócacze pozostałych) a następnie włączam autorouter i obserwuje jak on poprowadził pozostałe, oczywiscie te poprowadzone przeze mnie maja status zablokowanych , nie do ruszenia dla autoroutera (funkcja locked), a potem korekcja po autorouterze polegająca na minimalizacji przelotek i ew. przeprojektowanie trasy przebiegu niektórych ścieżek lub całych fragmentów płytki. Tak to wygląda u mnie, a więc pomimo tego,że nie przepadam za automatami to ich używam jako pomoc w ręcznym projektowaniu, na który to proces lubie poswiecic trochę czasu i miec nad wyglądem ostatecznym pełna kontrole.

PS. Ostatnio dużo pracuję nad przyuczeniem sobie Cadstara. panowie, ale to co jest w jego pełnej wersji to cudo!!! Jest tam wbudowany autoamt Autoplacementu i Autoroutingu w jednym jako odzdielny progrma. Podejrzewam,ze jest to moduł z najmocniejszego programu do projektowania PCB, jaki istnieje, tzw. najwyższa półka ( i zreszta najdroższego) - Zuken CR-5000.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sensowności wykorzystania funkcji autoplacera w oprogramowaniu Altium Designer. Użytkownicy podkreślają, że w profesjonalnym projektowaniu PCB elementy i ścieżki zwykle układa się ręcznie, nawet przy dużej liczbie elementów (100-500), co pozwala na optymalizację i kontrolę jakości projektu. Autoplacer w Altium często nakłada elementy na siebie i nie spełnia oczekiwań, co jest powodem sceptycyzmu wobec jego użyteczności. Niektórzy wskazują, że autoplacer może służyć jedynie do szybkiego, wstępnego rozmieszczenia elementów wewnątrz obrysu płytki, a nie do finalnego układu. Wskazano, że lepsze efekty dają autoplacery w programach takich jak OrCAD, Allegro, Mentor Expedition czy Cadstar, które są uznawane za światowe standardy. Autorzy dyskusji podkreślają, że optymalne rozmieszczenie elementów wymaga uwzględnienia zasad projektowych i często ręcznej korekty, a autorouter działa efektywniej po ręcznym ustawieniu elementów. Mentor Expedition PCB został wymieniony jako alternatywa do przetestowania, choć wymaga nauki. Ogólnie panuje zgoda, że autoplacer w Altium jest narzędziem pomocniczym, a nie zastępującym ręczne projektowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA