logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do automatycznego rozmieszczania scalaków na PCB z użyciem autorouterów

kamil3211 17 Cze 2022 12:25 507 14
REKLAMA
  • #1 20064608
    kamil3211
    Poziom 10  
    Ocena: 57
    Cześć.
    Czy jest jakiś program któremu dam jakie scalaki mają być na pcb i jak połączone. Ustawię jakieś parametry dla autoroutera. A następnie program sam mi rozmieści wszystko na pcb ? Coś bardziej zaawansowanego od autoroutera.
  • REKLAMA
  • #2 20064648
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1054
    W większości przypadków poprawna konfiguracja autoroutera to większe wyzwanie, niż zaprojektowanie tego samego ręcznie.

Co do rozmieszczenia, tu można poczytać, aczkolwiek nigdy nie korzystałem a opinie na temat tego rozwiązania też średnie.
    https://www.edaboard.com/threads/why-autoplacement-dont-work-in-altium-designer.354093/
  • #3 20064897
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1649
    kamil3211 napisał:
    Cześć.
    Czy jest jakiś program któremu dam jakie scalaki mają być na pcb i jak połączone. Ustawię jakieś parametry dla autoroutera. A następnie program sam mi rozmieści wszystko na pcb ? Coś bardziej zaawansowanego od autoroutera.

Nazywa się to program rekrutacyjny na inżyniera elektronika :) Niestety konfigurowanie autoroutera jest bardzo trudne aby dobrze działał, a o dobrze działającym autoplacerze nie słyszałem. Co prawda poukładać kondensatory odsprzęgające i rezystory szeregowe to zawsze coś....
  • #4 20065195
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 473
    Automaty (autoroutery) są różne i różne są efekty ich działania. Najczęściej efekty ich działania odbiegają od oczekiwań projektanta. Można zakupić oprogramowanie z najwyższych półek cenowych i efekty ich działania mogą być lepsze niż tanich programów. Istnieją programy służące tylko do trasowania ścieżek, np. Specctra, Electra, itp. Jednak bez odpowiedniego zdefiniowania reguł projektowych efekty ich pracy mogą być słabe.

Wiele współczesnych autorouterów wbudowanych w programy dla elektroników ma trudności za zaprojektowaniem prostych płytek jednowarstwowych.

W przypadku automatów do rozmieszczenia elementów na płytce masz np. kilka złącz, które musisz rozmieścić w określonych miejscach na płytce, np. przy jej krawędzi. Skąd automat do rozmieszczania elementów ma wiedzieć, gdzie które złącze umieścić?
  • REKLAMA
  • #5 20065294
    kamil3211
    Poziom 10  
    Citizen75 napisał:
    Skąd automat do rozmieszczania elementów ma wiedzieć, gdzie które złącze umieścić?
    No to będzie pół automat i to co trzeba ręcznie się da.
    Czemu te kryteria mają być skomplikowane? Cel jest np stworzyć urządzenie tak aby pcb było najmniejsze. To chyba najczęstszy cel. Grubości ścieżek. To pewnie wystarczy w 98% procentach takie kryterium.
  • REKLAMA
  • #6 20065308
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Lat temu "n" gdzie "n" dąży do nieskończoności (rok 1989 - 1992) dla komputerów XT, a następnie AT dla kart grafiki "Hercules" był program "Smartwork". CUDO - na tamte czasy, optymalizacja pełna. Oczywiście elementy elektroniczne używane w tamtych latach. Mam jeszcze wydruki z drukarki (oczywiście igłowej).
  • #7 20067478
    Citizen75
    Poziom 30  
    kamil3211 napisał:
    Czemu te kryteria mają być skomplikowane? Cel jest np stworzyć urządzenie tak aby pcb było najmniejsze. To chyba najczęstszy cel. Grubości ścieżek.

Parametrów które trzeba uwzględnić przy projektowaniu płytki drukowanej jest wiele. Nowoczesne urządzenia elektroniczne są skomplikowane, szybko przetwarzają i (lub) mierzą małe wartości sygnałów. W takich urządzeniach rozmieszczenie elementów na płytce i sposób prowadzenia ścieżek ma duże znaczenie. Również sposób prowadzenia obwodów masy ma znaczenie. Skąd program i jego automaty mają to wszystko wiedzieć, aby to uwzględnić? Przykładowo w urządzeniu będą płynęły duże prądy np. 2-3A przy napięciu sieciowym 230V, a autorouter wytrasuje ścieżki o domyślnej szerokości 0,254 mm w bliskiej odległości od siebie. Takich przykładów można przytoczyć znacznie więcej.

Dlatego trzeba odpowiednio ustawić reguły projektowe dla kluczowych sieci połączeń, aby autorouter wiedział jak wytrasować ścieżki dla tych połączeń. Różnica jest taka, że projektant zamiast mozolnie trasować ścieżki ustawia reguły projektowe autoroutera, który odwala czarną robotę czasem przez długi czas.

Można też ręcznie wytrasować kluczowe połączenia i je zablokować, aby autorouter ich nie zmienił. Potem zdefiniować reguły projektowe i wytrasować pozostałe ścieżki autorouterem.

Owszem są proste urządzenia elektroniczne, typu efekt świetlny migający diodami LED, gdzie wymagania co do projektowanej płytki drukowanej są znacznie mniejsze.

Proponuję pobrać "jakiś" program dla elektroników i w praktyce sprawdzić możliwości automatów do rozmieszczania elementów i trasowanie ścieżek. Eagle jeśli nic się nie zmieniło nie posiada automatu do rozmieszczania elementów. KiCad nie posiada wbudowanego autoroutera, ma natomiast możliwość bardzo prostego rozmieszczenia elementów. Mogę zasugerować darmową wersję programu DipTrace, który posiada automaty do rozmieszczania elementów i trasowania ścieżek. Można w nim zaprojektować proste urządzenie elektroniczne składające się z kilkunastu elementów i zobaczyć jak automaty sobie z nim poradzą. Szczególnie z płytką jednowarstwową.
  • REKLAMA
  • #8 20067606
    CosteC
    Poziom 39  
    Uzupełniając info od @Citizen75 Autorouter aby zrobić dobrze robotę musi wiedzieć minimalnie:
    - Jakie są prądy w ścieżce
    - Jakie są dopuszczalne spadki napięcia na ścieżce
    - Jakie są wymagane prawnie oraz praktycznie odstępy między ścieżkami
    - Które ścieżki są wrażliwe na zakłócenia a które są nadajnikami zakłóceń
    - Jakie są wymagane impedancje falowe ścieżek o ile to ważne.
    - Jakie są ograniczenia technologiczne zakładu produkującego PCB
    - Jaka topologia PCB ma być użyta

I tak dalej.... Dużo tego. W przypadku skomplikowanych projektów "projektant PCB" to osobny zawód, i ma pod-specjalizacje bo co innego układy cyfrowe dużej złożoności a co innego radar na 40 GHz, a co innego układy z 400 A albo 15 kV lub sygnałami 20 uV.
  • #9 20067711
    kamil3211
    Poziom 10  
    @CosteC Projektant też to musi wiedzieć. Ale jest zwalniany z dalszego myślenia dzięki autorouterom.
    Czyli dipTrace najlepszy i najmniej roboty.
    Piszą coś takiego przy instalacji

DipTrace to program typu shareware
    Każdy może korzystać z tego oprogramowania w ciągu 30-dniowego okresu próbnego. Po upływie 30 dni lub krótszego okresu próbnego, jeśli chcesz nadal korzystać z oprogramowania, powinieneś się zarejestrować. Po zarejestrowaniu otrzymujesz niewyłączną licencję na korzystanie z DipTrace. Zarejestrowane oprogramowanie oraz klucze rejestracyjne nie mogą być wynajmowane ani dzierżawione. Niezarejestrowane użycie tego oprogramowania po 30-dniowym okresie próbnym stanowi naruszenie amerykańskich i międzynarodowych praw autorskich.

Czyli jakie to dla mnie skutki jak się nie zarejestruje. Po 30 dniach.
    Raczej nie chcę mieć cały czas brak dostępu do internetu. Żeby mnie nie wykryli.

A taki fusion360 ? Jak go oceniacie ?
  • #10 20067902
    CosteC
    Poziom 39  
    kamil3211 napisał:
    @CosteC Projektant też to musi wiedzieć. Ale jest zwalniany z dalszego myślenia dzięki autorouterom.

Pomijasz, że projektant nie dość, że musi to wiedzieć ( na elektodzie takich co to wiedzą jest 3% ) to jeszcze musi tą wiedzę przekazać autorouterowi - a to bardzo dużo pracy. Pomijasz też, że projektant jest zwolniony z ciągania druta po ekranie, a nie z myślenia - bo ktoś musi autorouter skontrolować czy zadziałał poprawnie i nie pominięto jakiejś net-labelki..
  • #11 20068204
    kamil3211
    Poziom 10  
    W wyznaczaniu trasy itd. Czy najlepszego połączenia komunikacji miejskiej. Jest problem Problem komiwojażera. Trzeba do tego dużo mocy aby wyznaczyć dobrą trasę. Nikt nie jest w stanie wyznaczyć lepszej trasy od takiego programu nawigacji . Też trzeba skonfigurować. Jaki sposób chce się przejechać. Czy jak najmniej przesiadek czy jak najszybciej. Ale jednak ułatwia. Z autorouterami wydaje się być bardzo podobnie.
  • #12 20068819
    Citizen75
    Poziom 30  
    kamil3211 napisał:
    Czyli jakie to dla mnie skutki jak się nie zarejestruje. Po 30 dniach.
    Zobacz uważnie na stronie DipTrace dostępna jest wersja bez ograniczeń czasowych, ale z ograniczeniem wielkości projektu do 300 pinów i dwóch warstw płytki drukowanej. Dostępna jest też wersja 30 dniowa i nie ma ona ograniczeń wielkości projektu, ale działa 30 dni. Twórcy DipTrace prowadzą dość elastyczną politykę licencyjną i dostępne są też wersje edukacyjne i "non profit". Dostępna jest też promocyjna licencja dla osób rezygnujących z programu Eagle. Zapewne chodzi o komercyjną licencję Eagle.

kamil3211 napisał:
    Czyli dipTrace najlepszy i najmniej roboty.
    Na pewno nie jest najlepszy. Wskazałem program, który można pobrać w darmowej wersji bez "kombinacji". W przypadku niektórych programów tego rodzaju, aby uzyskać nawet wersję testową programu trzeba się zarejestrować na stronie producenta programu.
  • #13 20068837
    CosteC
    Poziom 39  
    Citizen75 napisał:
    Dostępna jest też promocyjna licencja dla osób rezygnujących z programu Eagle. Zapewne chodzi o komercyjną licencję Eagle.

To następca EAGLE czy konkurencja?
  • #14 20068930
    Citizen75
    Poziom 30  
    Konkurencja, oferuje promocyjne warunki przy rezygnacji z Eagle. Zapewne chodzi o jego komercyjną licencję, a nie darmową, którą można mieć za darmo.

Ja zatrzymałem się na etapie Eagle 7.x.x i nie znam możliwości nowszych wersji tego programu. Jednak w mojej subiektywnej ocenie DipTrace przewyższa znany mi Eagle 7.x.x. Czy przewyższa nowsze wersje tego programu, tego nie wiem.
  • #15 20068953
    CosteC
    Poziom 39  
    Citizen75 napisał:
    DipTrace przewyższa znany mi Eagle 7.x.x. Czy przewyższa nowsze wersje tego programu, tego nie wiem
    Też nie mam pojęcia. Eagle jest na wersji 9.6 z tego co widzę teraz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat programów do automatycznego rozmieszczania scalaków na PCB z użyciem autorouterów. Użytkownicy zwracają uwagę, że konfiguracja autoroutera często jest bardziej skomplikowana niż ręczne projektowanie, a efekty jego działania mogą być niezadowalające. Wspomniano o programach takich jak DipTrace, które oferują różne opcje licencyjne, w tym wersje próbne i ograniczone. Użytkownicy podkreślają, że skuteczne użycie autorouterów wymaga precyzyjnego zdefiniowania reguł projektowych, aby uzyskać optymalne rozmieszczenie elementów. Wskazano również na trudności w automatyzacji procesu, zwłaszcza w przypadku skomplikowanych projektów, gdzie wiedza projektanta jest kluczowa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA