Witam !
Chcę prosić o "chłopską" radę, jaki wybrać program do projektowania PCB. Zależy mi na prostocie i użyteczności. Chciałbym aby takowy program posiadał autoruter.
Biorąc pod uwagę pierwszy post to żaden program nie spełni do końca Twoich oczekiwań. Chcesz mieć autorouter na poziomie to może kup sobie soft z firmy Zuken za jedyne 50000Euro! Chociaż wcale nie jest pewne, czy ten program ma już wbudowany moduł odgadywania myśli projektanta (ale biorąc pod uwagę cenę to pewnie ma )
Ja używam Altium (wcześniej Protel, DXP) i raczej nie mam zastrzeżeń. Nigdy nie użyłem autorutera "na poważnie".
Ok, dzięki. A gdybyśmy się Panowie skupili głównie na autorouterze ? Jestem początkującym i takie rozwiązanie bardzo ułatwia mi życie. Miałem Eagle 5.8 i tam był autorouter, tylko że trzeba było po nim dużo poprawiać.
Na początek chciałbym jakiś programik, który zrobi za mnie większość roboty, dopuki nie nabiorę wprawy
P.S - nie gra roli fakt, czy program jest płatny czy darmowy.
Autoroutery nawet w komercyjnych programach nie zawsze działają zgodnie z oczekiwaniami projektanta. Efektem jest właśnie konieczność ręcznego poprawiania ścieżek. Często autoroutery potrafią trasować ścieżki w skomplikowanych projektach typu płyty główne komputerów, a "wykładają się" przy stosunkowo prostych projektach na jednostronnych płytkach.
W programie KiCAD a dokładniej w edytorze płytek Pcbnew jest możliwość wyeksportowania projektu do zewnętrznego darmowego autoroutera (online) FreeRouter. Ten sam wyeksportowany plik projektu jest zgodny z zaawansowanym (i komercyjnym) autorouterem Specctra, gdyby darmowe autoroutery nie dawały rady.
Obrazek przedstawia okno eksportu projektu płytki z edytora Pcbnew do zewnętrznych autorouterów.
Jestem początkującym i takie rozwiązanie bardzo ułatwia mi życie. Miałem Eagle 5.8 i tam był autorouter, tylko że trzeba było po nim dużo poprawiać.
Na początek chciałbym jakiś programik, który zrobi za mnie większość roboty, dopuki nie nabiorę wprawy
Jedno z drugim się niestety wyklucza. Po każdym autorouterze trzeba poprawiać. A nabranie wprawy przez posługiwanie się debilnym automatem to mija się z celem, bo on Cię niczego nie nauczy - On sam nic nie umie.
Dlatego Dobra Rada: zapomnij o narzędziu jakim jest autorouter.
Witam.
Popieram Kolegę: ZbeeGin.
Nie znam programu, w którym dobrze działa autorouter.
A pracowałem na wielu różnych i darmowych i komercyjnych.
Najlepsza metoda to ręczne prowadzenie ścieżek i wyobraźnia.
Widzę że chyba do niczego nie dojdziemy... Ja nie mam umiejętności, a program możliwości. Jedyna metoda to dalsze głowienie się nad projektami. Myślę że temat już nic nie wniesie. Zamykam.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ W dyskusji poruszono temat wyboru prostego programu do projektowania PCB z funkcją autorutera. Użytkownicy polecili kilka programów, w tym Protel99, DXP, CADStar, Altium, KiCAD oraz DesignSpark. Zwrócono uwagę, że autorutery, nawet w komercyjnych programach, często wymagają ręcznych poprawek, co może być frustrujące dla początkujących. KiCAD oferuje możliwość eksportu projektów do zewnętrznego autorutera FreeRouter oraz komercyjnego Spectra. Użytkownicy podkreślili, że ręczne prowadzenie ścieżek jest bardziej efektywne i rozwija umiejętności projektanta. Dyskusja zakończyła się stwierdzeniem, że brak umiejętności może być przeszkodą w korzystaniu z bardziej zaawansowanych narzędzi. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.