logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty program do projektowania PCB z funkcją autorutera - co polecacie?

23 Paź 2010 14:40 6680 10
REKLAMA
  • #1 8653580
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 8653636
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    Np. Protel99 lub DXP
  • REKLAMA
  • #3 8653784
    sedr
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Albo CADStar
  • #4 8653949
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Biorąc pod uwagę pierwszy post to żaden program nie spełni do końca Twoich oczekiwań. Chcesz mieć autorouter na poziomie to może kup sobie soft z firmy Zuken za jedyne 50000Euro! Chociaż wcale nie jest pewne, czy ten program ma już wbudowany moduł odgadywania myśli projektanta (ale biorąc pod uwagę cenę to pewnie ma :-))
    Ja używam Altium (wcześniej Protel, DXP) i raczej nie mam zastrzeżeń. Nigdy nie użyłem autorutera "na poważnie".
  • #5 8653975
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 8654002
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8654022
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 8654483
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 8654530
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 463
    aj123 napisał:
    Jestem początkującym i takie rozwiązanie bardzo ułatwia mi życie. Miałem Eagle 5.8 i tam był autorouter, tylko że trzeba było po nim dużo poprawiać.

Na początek chciałbym jakiś programik, który zrobi za mnie większość roboty, dopuki nie nabiorę wprawy ;)

Jedno z drugim się niestety wyklucza. Po każdym autorouterze trzeba poprawiać. A nabranie wprawy przez posługiwanie się debilnym automatem to mija się z celem, bo on Cię niczego nie nauczy - On sam nic nie umie.

Dlatego Dobra Rada: zapomnij o narzędziu jakim jest autorouter.
  • #10 8655192
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    Witam.
    Popieram Kolegę: ZbeeGin.
    Nie znam programu, w którym dobrze działa autorouter.
    A pracowałem na wielu różnych i darmowych i komercyjnych.
    Najlepsza metoda to ręczne prowadzenie ścieżek i wyobraźnia.

Pozdrawiam
    Marek
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • #11 8655392
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru prostego programu do projektowania PCB z funkcją autorutera. Użytkownicy polecili kilka programów, w tym Protel99, DXP, CADStar, Altium, KiCAD oraz DesignSpark. Zwrócono uwagę, że autorutery, nawet w komercyjnych programach, często wymagają ręcznych poprawek, co może być frustrujące dla początkujących. KiCAD oferuje możliwość eksportu projektów do zewnętrznego autorutera FreeRouter oraz komercyjnego Spectra. Użytkownicy podkreślili, że ręczne prowadzenie ścieżek jest bardziej efektywne i rozwija umiejętności projektanta. Dyskusja zakończyła się stwierdzeniem, że brak umiejętności może być przeszkodą w korzystaniu z bardziej zaawansowanych narzędzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA