logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować głośniki 6x9 Magnat w Cinquecento: dziurki czy półka?

krzych88 16 Lip 2006 18:08 2918 6
REKLAMA
  • #1 2825339
    krzych88
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam 2 głośniczki 6x9 z magnata i chce je podłączyć z tyłu. Czy wycinać dziurki czy może lepszym rozwiązaniem będzie półka? Chodzi mi o jakość dźwięq, kiedy będzie lepsza. Z góry dzięki za odp, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2825380
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    proponuję sobie zrobic półkę,co do wycinania-jesli masz cięzkie głosniki obecna półka z czasem sie pognie
  • REKLAMA
  • #3 2919417
    Impala
    Poziom 11  
    Przerabiałem swego czasu ten problem. Zamontowałem początkowo elipsy 6x9 w wyciętych otworach orginalnej półki. Grało nawet nawet ale stwierdziłem że dorobię półkę z MDFu. I... zniknął głębszy bas. Okazało się, że orginalna półka sam a w sobie wchodzi w drgania i działa jak jedna wielka membrana. Wróciłem więc do orginalnej półki. Ale ktoś mi doradził żeby dorobić tylne boczki z MDFu w miejsce tych plastikowych. Efekt jest nieporównywalnie lepszy.

Oto moja rada:

Idź do Praktikera lub podobnego sklepu, kup dwa prostokątne kawałki MDFu o grubości 1cm. oraz pół metra bierzącego szarej wykładziny i butapren. W jakimś hipermarkecie kup wyrzynarkę za 25zł i pobaw się trochę.
    Potem wyklej od środka tylne błotniki matami i DOKŁADNIE przykręć całość wkrętami - to podstawa. Głośnik nie może latać cały razem z boczkiem. Nie przejmuj się dziurami w blasze, w przysłości orginalne boczki zasłonią dziurki.

Niedużym nakładem pracy uzyskasz dobry efekt i satysfakcję. A do tego zostanie Ci jeszcze możliwość szybkiego wyjęcia półki, złożenia siedzeń i słuchania muzyki.

Niektórzy powiedzą, że w półce gra lepiej ale ja kombinowałem jak się da i boczki to najleprzy efekt - jest wrażenie zegra cały samochód. A półka to półka - skacze, jest przyczepiona do ruchomych marnych plastików.

Powodzenia !!!
  • REKLAMA
  • #4 2920132
    coling
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Zgadzam się z wypowiedzią kolegi Impala. W boczkach tylnych gra o niebo lepiej niż w półce. Tylko ja nie robiłem żadnych nowych otworów do przykręcenia całości tylko wkręciłem śruby w miejsca w które są wciskane oryginalne zaczepy od boczka. Tam są wsadzone takie plastikowe gniazda które zadziałały jak kołki rozporowe i trzyma się że hej. No i nie obijałem wykładziną tylko materiałem do wykańczania właśnie takich żeczy.
    A co do półki to, miałem kiedyś tam głośniki, ale jak miałem subbas. Potem jak musiałem się go pozbyć to okazało się że niskie tony to są , ale jak ktoś inny gra niedaleko.
  • REKLAMA
  • #5 2931806
    Impala
    Poziom 11  
    Skoro masz jakieś doświadczenie w podłączaniu głośników w boczki to poproszę o radę. Sprzęt któy mam u siebie nie jest z górnej półki. Otóż mam w boczkach

głośniki http://www.allegro.pl/item119581251_sklep_boschmann_zwyciezca_testu_6x9_wysylka_0zl.html

i radio Clarion
    http://www.allegro.pl/item121266747_clarion_db_168r_nowy_gw_24_miesiace.html -

Radio podłączyłem przez nieduży kondensator co spowodowało mniejsze zniekształcenia basu i to, że nie przygasa wyświetlacz przy głośniejszym słuchaniu.

Jaki wznacniacz dwukanałowy byś polecał w dobrej cenie?

P.S. Wiem, że zaraz znajdzie się wielu którzy skrytykują wyżej wspomnianą firmę ale nie proszę o oceny głośników lecz dobór wzmacniacza.
  • #6 2935273
    life27
    Poziom 15  
    Ocena: 94
    krzych88 napisał:
    Mam 2 głośniczki 6x9 z magnata i chce je podłączyć z tyłu. Czy wycinać dziurki czy może lepszym rozwiązaniem będzie półka? Chodzi mi o jakość dźwięq, kiedy będzie lepsza. Z góry dzięki za odp, pozdrawiam.

czego?

kolego elektroda to nie forum filipinki i jak masz ochote pisać w "thaki sposoob tho nie thoo, bo too nie ma mieysca na kaletchenie polskiej mowy"
  • #7 2939734
    coling
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    To ciężko tak coś polecić w „dobrej cenie”. Nie wiem ile to dla Ciebie jest.
    Osobiście polecałbym wzmacniacze Steg’a np. QM45.2, albo 75.2. Oczywiście koniecznie z włączonym górno przepustowym filtrem. Cięcie poniżej 55, 60 Hz. To taka moja sugestia żeby głośniki nie starały się zrobić czegoś co i tak im się nie uda. Ale niestety lekarstwem na prawdziwe niskie tony jest najmniejszy chociaż subbass. Przynajmniej 8”.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu głośników 6x9 marki Magnat w tylnych boczkach Fiata Cinquecento, z pytaniem czy lepszym rozwiązaniem jest wycinanie otworów w półce czy wykonanie osobnej półki. Zalecane jest wykonanie półki z MDF o grubości około 1 cm, co zapobiega odkształcaniu się oryginalnej półki pod ciężarem głośników. Jednakże oryginalna półka może działać jako membrana, wzmacniając bas, dlatego niektórzy wracają do niej po próbach z półką MDF. Dodatkowo polecane jest wzmocnienie tylnego boczka poprzez wymianę plastikowych elementów na MDF oraz wyciszenie matami bitumicznymi, co poprawia jakość dźwięku i stabilność montażu. Montaż głośników bezpośrednio w boczkach, przy użyciu oryginalnych zaczepów i odpowiedniego mocowania, jest wskazany jako lepszy niż montaż na półce. W dyskusji pojawiły się także pytania o dobór wzmacniacza dwukanałowego do głośników 6x9 marki Boschmann oraz radio Clarion DB 168R, z rekomendacją wzmacniaczy Steg QM45.2 lub 75.2 z filtrem górnoprzepustowym ustawionym na około 55-60 Hz, aby uniknąć zniekształceń basu i poprawić brzmienie. Podkreślono, że prawdziwe niskie tony uzyskać można jedynie z subwooferem o średnicy co najmniej 8 cali.
REKLAMA