logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Celeron D 2.4 - Wysoka temperatura po wymianie chłodzenia na Pentagram

Sawek72 16 Lip 2006 19:39 1326 11
REKLAMA
  • #1 2825502
    Sawek72
    Poziom 11  
    Witam serdecznie
    Mam taki problem otóż mam procesor Celeron D 2.4 i wymieniłem w nim chłodzenie na inne to znaczy teraz mam z Pentagramu.
    I mam taki problem iz temperatura w cale nie spadła ani o jeden stopień.
    I dlatego zwracam się do was o pomoc.
    Czyżby to była wina pasty termoprzewodzącej??????? Bo tą którą dawałem była razem z tym Pentagramem. Może ona nie jest dobra>???
    Proszę was o pomoc. A moze coś innego powoduje wysoką temperature.
    A grzeje on sie do 52 stopni.
    Dzięki:|
  • REKLAMA
  • #2 2825521
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

A nie uwazasz,ze to moze byc wina tych upalow?

Mozliwe,ze zle zalozyles tego coolera.

Daj linka do tego Pentagrama

Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2825543
    Sawek72
    Poziom 11  
    Cooler jest dobrze założony bo sprawdzałem
    A temperatura przy tamtym chłodzeniu była taka sama więc uważam ze przy tym pentagramie który jest większy i wydajniejszy temperatura powinna spaść.
    Tak przynajmmniej oważam.
  • REKLAMA
  • #5 2825567
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Przy większym radiatorze temperatura w Idlle z reguły jest prawie taka sama,różnica jest dopiero przy obciążeniu.Nie wiem ile nałożyłeś pasty,powinna być cieńka warstewka,im cieńsza tym lepiej.Poza tym sam cooler nie załatwia sprawy.Musisz mieć odpowiednią cyrkulację powietrza w obudowie.
  • REKLAMA
  • #6 2825601
    Sawek72
    Poziom 11  
    Linka do tego Coolera nie mam bo nie kupowałem go przez neta.
    Cyrkulacja powietrza jest poniewarz Cooler na procka ma swój własny Tunel. Na obudowie są dwa wentylatory jeden z przodu i drugi styłu.
    Więc nie wiem czemu temperatura nie spadła.
    Może to zależy od jakości pasty termoprzewodzącej?????????
  • #7 2825613
    _666_
    Poziom 29  
    Oczywiscie,ze zalezy TAKZE od pasty.Najlepsze to te na bazie srebra.Tak jak w linku,ktory Ci dalem

Krotki test

http://www.dzikie.net/index.php?art=as2

Pozdro

Ps.Jak miales temperature w okresie zimowym?
  • #8 2826111
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Napisz jaką masz płytę główną i jaki zasilacz. Pomierz napięcia na zasilaczu (miernikiem), szczególnie 12V.
    Temeperatura, którą podajesz jest w maxymalnym stresie, przy normalnej pracy czy w idle (bezczynności)?
    Poza tym skontroluj jakie wachania temperatury pokazuje płyta od momentu włączenia procesora, bardzo możliwe, że czujnik termiczny pracuje nieprawidłowo. Zmierz temperaturę organoleptycznie.
  • #9 2826388
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    OMAN - nie zapędziłeś sie z tym zasilaczem? Bo jak za chwilę napiszesz, że za słaby i trza zmienić na większy to się o... ze smiechu.
    Ostatnio pofilozowałem troche na ten temat - nikt sie specjalnie z moich wywodów nie uśmiał więc: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic533838.html#2756149
  • #10 2826399
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Nic nie pisałem, że trzeba wymienić na większy. Pytałem o napięcia, bo jeżeli zasilacz daje niestabilne lub za wysokie na linii 12V to efektem moze być również podwyższone VCore, a za tym idzie również ilość wydzielanego ciepła.
  • #11 2826439
    _666_
    Poziom 29  
    OMAN napisał:
    Nic nie pisałem, że trzeba wymienić na większy. Pytałem o napięcia, bo jeżeli zasilacz daje niestabilne lub za wysokie na linii 12V to efektem moze być również podwyższone VCore, a za tym idzie również ilość wydzielanego ciepła.

I to nie tylko sie tyczy napiecia 12V.Nie tylo procek korzysta z 12V.

Podwyzszone 12V to w tanich zasilkach efekt zbyt duzego obciazenia galezi 5V,ktore probojac utzrymac sie w normie podbija takze 12V.

Pozdro

Ps.Czy masz porzadek z kablami w budzie?
  • #12 2829011
    czopkin
    Poziom 12  
    Celeron D jest na jądrze Prescott ktore bardzo się grzeje i temperatura 52 stopni nie jest niczym szczegolnym chyba ze taka temperature masz w trybie bezczynnosci.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wysokiej temperatury procesora Intel Celeron D 2.4 GHz po wymianie chłodzenia na model Pentagram. Pomimo zastosowania większego i teoretycznie wydajniejszego coolera, temperatura nie spadła i utrzymuje się na poziomie około 52°C. Dyskusja wskazuje, że temperatura ta może być normalna dla procesora o architekturze Prescott, który naturalnie generuje dużo ciepła. Wskazano, że przy większym radiatorze różnice temperatur w spoczynku (idle) są minimalne, a efekty chłodzenia widoczne są głównie pod obciążeniem. Zwrócono uwagę na prawidłowe nałożenie cienkiej warstwy pasty termoprzewodzącej, najlepiej na bazie srebra, która ma istotny wpływ na efektywność chłodzenia. Omówiono także znaczenie odpowiedniej cyrkulacji powietrza w obudowie, obecność wentylatorów oraz porządek w okablowaniu. Poruszono temat stabilności napięć zasilacza, szczególnie linii 12V, które mogą wpływać na podwyższone napięcie VCore i tym samym na wzrost temperatury procesora. Sugerowano również weryfikację działania czujnika temperatury na płycie głównej oraz pomiar temperatury metodą organoleptyczną. Wskazano, że temperatura 52°C nie jest alarmująca, jeśli dotyczy pracy pod obciążeniem, a problem może nie leżeć wyłącznie w chłodzeniu czy paście termoprzewodzącej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA