logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po zaniku prądu - czarny ekran po wyborze trybu

Brylant_22 16 Lip 2006 20:14 1356 14
REKLAMA
  • #1 2825604
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam, mam straszny problem mianowicie pracowałem na komputerze gdy nagle zabrakło prądu. I własnie teraz komputer niechce sie uruchomić. Dochodzi do momenty gdzie pisze :

uruchom system normalnie
    tryb awaryjny
    itp.

i jak wciskam "uruchom system normalnie lub awaryjnie to pokazuje sie czrny ekran i tak mozna czekac nawet godzine.

prosze poprowadzcie mnie jak temu zaradzic żeby go uruchomic, mam tam dane firmy bazy faktur i księgowośc.
    Strasznie prosze co zrobic żeby go postawic na nogi, chociaz tylko poto żeby porobił kopie danych.
  • REKLAMA
  • #2 2825642
    DoubleG
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Nie zazdroszczę zapewne dysk dostał badblock-ów trzeba się wybrać do kogoś znajomego kto ma komputer i u niego niech pan podłączy dysk zrobi kopie i uruchomi sprawdzanie dysku w poszukiwanie błędów jeżeli ma pan szczęście to tylko błąd w systemie plików.

Ale najpierw zrobić kopie a potem sprawdzanie dysku!!!
  • #3 2825647
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Prosze podac pelna konfiguracje komputera(zasilacz tez do niej nalezy),system operacyjny.

Ma Kolega gdzie skopiowac dane tak jak sugerowal Kolega wyzej?

Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2825673
    djivo
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    jeśli nie posiadasz żadnej płytki recovery która pozwoli tobie odpalić kompa i sprawdzić czy nie ma błędów na dysku to spróbuj takiego narzędzia jak ERD Commander i daj znać jaki efekt lub uruchom się z płyty z windowsem w trybie konsoli wpisz chkdsk /r i on naprawi za ciebie błędy na dysku
    uruchamiasz się z płyty z windowsem tylko jeszcze jedno bo tego pytanie nie zadałem jaki to windows 95,98,me,2000,xp,2003,vista
    napisz bo nie wiem wtedy powiem co i jak dalej napisz także jakie komendy masz do wyboru to powiem jaki to może być windows pozdrawiam Piotr
    jesli masz jakies pytania daj na gg chętnie pomogę
  • #5 2825718
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    1. jaki system
    2. jest Xp to najpierw konsola odzysiwania systemu a potem czarownie
    3. jesli 9x/Me to najpierw setupcor

możliwe ze padł tylko system a nie odrazu dysk

na przyszłość:

zgłaszająć błędy podawaj konfiguracje sprzetową i systemową komputera
  • #6 2825737
    kostek6
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    jeśli ma pan na tym komputerze windows 98 to morze pan skorzystać z konsoli przywracania systemu
  • #7 2825792
    Brylant_22
    Poziom 16  
    System XP Home Orginalny jesli to ma znaczenie:(

AMD Sepron, 256 ram, K.zintegrowana, Dysk 60 gb, Zasilacz nie wiem jaki, kupiłem komputer do biura nie przywiązywałem wagi do tego.

Mam płytke z systemem XP Home ??
    Co mam zrobić ? Uruchomiłem kompa z płyty, dałem naprawianie, ale co mam tam teraz wpisać ??
  • #8 2825795
    _666_
    Poziom 29  
    Brylant_22 napisał:
    System XP Home Orginalny jesli to ma znaczenie:(

AMD Sepron, 256 ram, K.zintegrowana, Dysk 60 gb, Zasilacz nie wiem jaki, kupiłem komputera do biura nie przywiązywałem wagi do tego.

Mam płytke z systemem XP Home ??
    Co mam zrobić ? Uruchomiłem komputera z płyty, dałem naprawianie, ale co mam tam teraz wpisać ??

chkdsk /r
  • REKLAMA
  • #9 2825796
    djivo
    Poziom 23  
    kostek6 napisał:
    jeśli ma pan na tym komputerze windows 98 to może pan skorzystać z konsoli przywracania systemu

Ciekawy jestem gdzie w windows 98 jest konsola odzyskiwania chyba muszę zainstalować żeby sobie przypomnieć :):):):)?????
  • #10 2825822
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Pomogło :):):):) Uruchomiło się po tym "chkdsk /r" Strasznie dziękuje wszystkim za tak szybką pomoc :)
    Ale jak mam się przed tym na przyszłóść zabespieczyć ?? Może UPS jakiś ?? A jak nie to czym pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 2825831
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    UPS jest bardzo dobrym pomysłem.
  • #12 2825833
    _666_
    Poziom 29  
    Brylant_22 napisał:
    Pomogło :):):):) Uruchomiło się po tym "chkdsk /r" Strasznie dziękuje wszystkim za tak szybką pomoc :)
    Ale jak mam się przed tym na przyszłóść zabespieczyć ?? Może UPS jakiś ?? A jak nie to czym pozdrawiam.

UPS to najlepsze rozwiazanie.Bedzie mial Pan duzo czasu na zapisanie danych.

Pozdro
  • #13 2825843
    djivo
    Poziom 23  
    nie ma przed tym bezpieczeństwa jest pewna konfiguracja która posiada te błędy notorycznie i sprzedawcy komputerowi powinni zaprzestać sprzedawania tej konfiguracja a jakiej to odzielny post założę kiedyś pozdrawiam napisałem Pierwszy o chkdsk/r gdyby ktoś czytał ten post było na samej górze
    pozdrawiam
  • #14 2825862
    _666_
    Poziom 29  
    djivo napisał:
    nie ma przed tym bezpieczeństwa jest pewna konfiguracja która posiada te błędy notorycznie i sprzedawcy komputerowi powinni zaprzestać sprzedawania tej konfiguracja a jakiej to odzielny post założę kiedyś pozdrawiam napisałem Pierwszy o chkdsk/r gdyby ktoś czytał ten post było na samej górze
    pozdrawiam

Pierwszy czy drugi.Ma to jakies znaczenie dla Kolegi?

Co do sprzedawcow.Dla wiekszosci liczy sie tylko zysk.Przestawac sprzedawac to oni powinni zasilacze z dolnej polki.Wiekszosc postow o awariach kompa jest wlasnie spowodowana dzialaniem takich wynalazkow.

Pozdro
  • #15 2825863
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Dziekuje wszystkim za pomoc jeszcze raz przepraszam za błedy ortograficzne.

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po nagłym zaniku prądu komputer z systemem Windows XP Home przestał się uruchamiać, zatrzymując się na ekranie wyboru trybu uruchomienia (normalny, awaryjny), po czym pojawiał się czarny ekran. Problem najprawdopodobniej wynikał z uszkodzeń na dysku twardym, możliwych badblocków lub błędów systemu plików. Zalecane było wykonanie kopii danych poprzez podłączenie dysku do innego komputera przed próbą naprawy. Naprawę przeprowadzono za pomocą konsoli odzyskiwania systemu z płyty instalacyjnej Windows XP, uruchamiając polecenie chkdsk /r, które skutecznie naprawiło błędy na dysku i umożliwiło ponowne uruchomienie systemu. Wskazano również na konieczność zabezpieczenia się przed skutkami nagłych zaniku zasilania, rekomendując zastosowanie zasilacza awaryjnego UPS, który pozwala na bezpieczne zapisanie danych i poprawne zamknięcie systemu. Dyskusja podkreśliła znaczenie podawania pełnej konfiguracji sprzętowej i systemowej w zgłoszeniach problemów oraz zwróciła uwagę na ryzyko stosowania niskiej jakości zasilaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA