logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Philips DVP 3010 nie czyta płyt - wymiana lasera SF-HD62?

Tomash_ek 17 Lip 2006 00:10 4276 7
REKLAMA
  • #1 2826420
    Tomash_ek
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam do serwisu DVD Philips 3010.
    Po raz pierwszy naprawiam dvd zatem pytam o opinię.
    Objawem problemu jest fakt że W OGÓLE nie czyta płyt. Po włożeniu płyty lekko ją obróci i stwierdza że nie ma płyty w napędzie.
    Moim zdaniem nie jest to wina ani silnika ani jego sterownika. Pozostają zimne i nic się im nie dzieje. Dlatego też sądzę że problemem jest laser. Zwłaszcza że na początku czytał "raz na jakiś czas" a teraz nie czyta wcale.
    Laserek to SF-HD62. Da się go gdzieś dostać za w miarę rozsądne pieniądze ? Najtaniej widziałem 70zł.
    Dzięki za opinie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2826424
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Witam
    A czyściłeś go?
    Jest masa postów na ten temat :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2826440
    Tomash_ek
    Poziom 15  
    Był czyszczony conajmniej 10 razy.
    Pozdrawiam.
  • #4 2826456
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Zerknij tu:
    http://www.mastech.com.pl/main.php?sub=subcat&kategoria=lasery&call=2&cchan=1
    Szukaj w Googlach, jest troszku tego.
    Taki:
    Załączniki:
    • DVD Philips DVP 3010 nie czyta płyt - wymiana lasera SF-HD62? sfhd60.jpg (29.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #5 2953516
    Tomash_ek
    Poziom 15  
    Ogromnie proszę o pomoc.
    Wymieniłem laser i taśmę lasera - czyta. Ale tylko CD.
    Wymieniłem więc i silnik napędu płyty - nadal czytał tylko cd.
    Więc w szczycie głupoty dobrałem się do potencjometrów na głowicy laserowej - nie mogę ustawić spowrotem tak jak było.
    A teraz nie czyta zupełniie nic!!
    Błagam o pomoc!
    Za skuteczną pomoc na zachętę proponuję około 40pkt.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2954300
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Twoje DVD raczej nie jest sprawne skoro na nowym laserze czytało tylko cd, dlatego będziesz miał duże trudności z ustawieniem potencjometrów. Gdyby DVD było sprawne, to do w miarę poprawnego ustawienia potrzebny jest przynajmniej oscyloskop oraz serwisówka tego DVD. Tam zazwyczaj są właściwe oscylogramy na wyjściu lasera (lub w puktach kontrolnych) tzn. wartość i kształt przebiegów. Bez tego (jeśli nawet ci się coś uda zdziałać) to na krótko, bo niewłaściwe ustawienia wpływają na bardzo szybkie zużycie lasera. O ile będziesz miał co ratować. Mając oscyloskop przy jednym potencjometrze dość prosto się ustawia, przy dwóch ciężej ale już przy trzech to katorga. Zaopatrz się w pomoce bo inaczej podczas prób go wykończysz. Ale może będziesz miał szczęście.
    Jeśli już masz wszystko pokręcone, to ustaw potencjometry w tym pokręconym (nowym) podobnie jak w tym starym. Lepiej mieć taką pozycję wyjściową niż zupełnie przypadkową.
    W każdym razie POWODZENIA!.
  • #7 2954328
    Tomash_ek
    Poziom 15  
    Cały problem w tym że za cholerę nie mogę znaleźć noty katalogowej tego lasera. Nawet na stronie producenta nie ma.
    Jestem załamany. Zostanie mi tylko metoda prób i błędów chyba.
    Pozdrawiam.
  • #8 2956692
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Nota katalogowa lasera jest ci raczej niepotrzebna, o ile masz przyrządy+serwisówka odtwarzacza DVD+upór połączony z umiejętnościami :).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
DVD Philips DVP 3010 nie czyta płyt – problem początkowo objawiał się sporadycznym odczytem, obecnie brak odczytu w ogóle. Silnik i jego sterownik są sprawne, a laser SF-HD62 był czyszczony wielokrotnie. Po wymianie lasera i taśmy laserowej urządzenie czyta tylko płyty CD, nie DVD. Wymiana silnika napędu nie rozwiązała problemu. Próby regulacji potencjometrów na głowicy laserowej bez serwisówki i oscyloskopu zakończyły się pogorszeniem stanu – obecnie urządzenie nie czyta żadnych płyt. Brak dostępności noty katalogowej lasera utrudnia prawidłowe ustawienie. Zalecane jest posiadanie serwisówki, oscyloskopu oraz doświadczenia do właściwej regulacji potencjometrów, gdyż niewłaściwe ustawienia mogą szybko uszkodzić laser. Nota katalogowa lasera nie jest konieczna, jeśli dysponuje się odpowiednimi narzędziami i dokumentacją serwisową odtwarzacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA