logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić Canon 6050, by nie obcinał obrazu przy kopiowaniu na A4?

M.R. 17 Lip 2006 10:03 1261 10
REKLAMA
  • #1 2826956
    M.R.
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam proszę o pomoc jak ustawić tym canonie żeby mi nie obcinało obrazu jak robię kopię na A4 to obcina mi jeden bok a drugi jest przesunięty za bardzo próbowałem w ustawieniach ale nie mogę tego za cholerę ustawić
  • REKLAMA
  • #2 2827070
    lesmir
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Określ precyzyjnie które krawędzie są przesunięte.
    Czy jest żle jak robisz kopie z szyby czy z ADF.
    Czy jest problem z duplexem.

Może masz nieprecyzyjnie ustawioną kasetę.
    Może żle ustawiona rejestracja.
    Może żle ustawione kasowanie krawędzi wiobącej.
    Może żle ustawione kasowanie ramki.

itd
  • REKLAMA
  • #3 2827491
    cantonek
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    ... wyciągnij dolny podajnik papieru i zobacz czy pod ksero nie ma pezypadkiem jakiejś "zaplątanej" kartki
  • #4 2827696
    M.R.
    Poziom 16  
    Zarówno z szyby jaki i z daf stojąc przed kopiarką to krawędz od tyłu kopiarki obraz przesunięty jest w stronę przodu kopiarki. Proszę o wyjasnienie które opcje w kodach są za to odpowiedzialne mam sm ish tylko po niemiecku dlatego sie tak motam z tym, jeszce pytanie jak ustawić mechanicznie adf w tych maszynach? pozdrawim
  • #5 2832762
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    A nie ma tak, że czasami jest dobrze - może sprzęgiełko spóźnia kartkę, bo się lekko ślizgnie?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2837220
    M.R.
    Poziom 16  
    Chodzi mi o to czy ustwić w kodach le blanck itd i czy z kasety a 4 tymi srubami ??
  • REKLAMA
  • #7 2844746
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Proponuje ustawić najpierw dobrze same kasety (kilka śrubek na każdą) a potem łapać się za kody.
  • #8 2850449
    M.R.
    Poziom 16  
    Witam skan w załączniku dodam ze nie mogę ustawić za cholerę tego bocznego marginesu czyli nie od strony pieca
    Załączniki:
    • Jak ustawić Canon 6050, by nie obcinał obrazu przy kopiowaniu na A4? kartka.jpg (71.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2851038
    bestpl
    Poziom 12  
    taca orginałów przesuwa się przód tył jak poluzujesz śruby pod taca dostępne są one po otwarciu lewej strony podajnika przesuń do góry sprawdź i jak jest zmiana to wycentruj. W ustawieniach serwisowych pod *3* jest parametr DOC_ST i tym parametrem przesuwasz kartkę w lewo i prawo z podajnika na szybie czyli wkładasz kartkę ustawiasz wartość 5 i wciskasz ok podajnik zaczyna układać kartkę na szybie i po ułożeniu zatrzymuje się możesz podnieść podajnik tylko powoli żeby kartka sie nie przesuneła i zobaczyć w jakim położeniu ona jest i tak zmieniając wartości ustawisz kartkę w pozycji prawidłowej do kopiowania w załączniku jest regulacja z sm to tez warto zrobić
    Załączniki:
    • regulacje.pdf (91.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2852457
    M.R.
    Poziom 16  
    Witam ok to już wiem ale to co jest na skanie to jest zszyby nie z podajnika ??

Dodano po 3 [godziny] 37 [minuty]:

zmiana na boki z podajnikqa nic nie daje jak przesunąć cały podajnik w strone klawiatury ??

Dodano po 53 [sekundy]:

Co do ustawień z szyby poradziłem sobie teraz mam problem tylko zjedną krawędzią z podajnika

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kopiarki Canon 6050, która przy kopiowaniu na format A4 obcina obraz i przesuwa go na jednej krawędzi. Dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach i sposobach korekty tego zjawiska. Sugerowane jest sprawdzenie mechanicznego ustawienia kaset podajnika papieru, w tym regulacji śrub, które wpływają na pozycjonowanie papieru. Wskazano na konieczność precyzyjnego ustawienia rejestracji obrazu oraz kasowania krawędzi i ramki. Zalecane jest także sprawdzenie, czy podajnik nie jest zablokowany przez zagiętą kartkę papieru. W ustawieniach serwisowych, w menu kodów (np. parametr DOC_ST w sekcji *3*), można regulować przesunięcie kartki na szybie skanera w lewo lub prawo, co pozwala na dokładne wycentrowanie obrazu. Mechaniczna regulacja ADF (automatycznego podajnika dokumentów) również jest poruszana, jednak wymaga dokładnego ustawienia. Wskazano na dostęp do instrukcji serwisowej (Service Manual) oraz link do anglojęzycznego źródła z poradami. Podsumowując, najpierw należy poprawnie ustawić mechanicznie kasety i podajnik, a następnie dostosować parametry w menu serwisowym, aby uniknąć obcinania i przesunięcia obrazu przy kopiowaniu na A4.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA