logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP – błąd unmountable boot volume przy starcie, Celeron 1200MHz, Mercury KOB 694X TFSX

Trawiata 311D 17 Lip 2006 13:27 1459 3
REKLAMA
  • #1 2827562
    Trawiata 311D
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. mam problem z windowsem xp, otóż w czasie startu systemu wyskakuje mi niebieski ekran na którym pisze "unmountable boot volume" zwykle po restarcie system uruchamia sie prawidłowo ale troche mnie to denerwuje. prosze o pomoc! konfiguracja mojego komputera to: Celeron 1200Mhz, 256Mb ramu i Radeon 9600Pro i płyta Mercury KOB 694X TFSX.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2827665
    wamal
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Lenistwo się szerzy;-) Oto wynik zwykłego zagooglania "Unmountable Boot Volume".
    http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;555302
    SYMPTOMS
    When booting up to Win XP you may get a error that reads "Unmountable Boot Volume".
    CAUSE
    1.The file system is damaged and cannot be mounted.
    2.You use a standard 40-wire connector cable to connect the UDMA drive to the controller instead of the required 80-wire, 40-pin cable.
    3.The basic input/output system (BIOS) settings are configured to force the faster UDMA modes.

Czyli z europejskiego na nasze zaczynając od najłatwiejszych do usunięcia:
    3. sprawdź bios czy masz UDMA dla dysków
    2. sprawdź "szelkę" do dysku i/lub wymień na 80przewodową
    1. sprawdź system plików na dysku, ew.przeinstaluj system

pzdr.

Moderowany przez jankolo:

Proszę nie cytować bezsensownie całych postów. Cytat usunąłem

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2827668
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Może to problem z dyskiem twardym, podpinałeś jakieś nowe napędy/ zmieniałeś konfigurację kabli?
  • #4 2827675
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Radziłbym sprawdzić ile miejsca zostało na partycji systemowej (mi tak działo się poniżej 300MB, zarówno na XP`ku jak i 2003). Warto też założyć stały plik wymiany i sprawdzić w "trybie awaryjnym z wierszem poleceń" spójność danych i dysku używająć polecenia "chkdsk" z parametrem /F. W moim przypadku zawsze pomagało ustawienie stałego pliku wymiany lub uruchomienie z płyty instalacyjnej, zalogowanie w konsoli do systemu i użycie w/w chkdsk`u.
REKLAMA