logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa i jak sterować transoptorem 4N25 z wyjściami tranzystorowymi?

goros20 17 Lip 2006 19:05 1481 3
REKLAMA
  • #1 2828481
    goros20
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam pytanie -chodzi mi konkretnie o transoptor z wyjściami tranzystorowymi 4N25- jak to sie stosuje-a moze raczej steruje-ogolnie jak to działa bo pierwszy raz sie z tym czymś spotkałem ;)
  • REKLAMA
  • #2 2828943
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Transoptor to fototranzystor i dioda LED zamknięte w jednej obudowie.

Wiesz w ogóle jak działa tranzystor bipolarny? Jak tak to fototranzystor działa podobnie tylko, że jest sterowany nie prądem bazy a światłem. Jak przez LEDa puścisz prąd to oświetli on fototranzystor i go otworzy.

Bardziej szczegółowe informacje na temat sterowania i parametrów tego transoptora znajdziesz w jego nocie katalogowej:
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Fairchild/4n25.pdf
  • REKLAMA
  • #3 2829771
    goros20
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    No jak działa tranzystor bipolarny to wiem-tylko ze on ma wyprowadzenia normalnego tranzystora z jednej strony--baza,emiter,kolektor-a z drugiej ta dioda-czy dobrze rozumiem że podanie potencjalu na tranzoptor to tak jakbyśmy go włączali-a wyprowadzenia tranzystora swoją droga? tak
  • #4 2829817
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    istota transopt. -jest oddzielenie fizyczne -obwodu sterujacego -od wykonawczego-
    realizacja taka codzienna -jest pilot do telewizora i sterowanie funkcjami
    zdalne.
    Z tego punktu widzenia transoptor ma wade taka -ze dioda swiecaca
    swieci z odleglosci nieduzej na obszar bazy tranzystora -czasami drucik bazy jest wyprowadzony aby regulowac czylosc takiego transoptora..
    Izolacja -z wykorzystaniem transoptora moze sie zaczac od 1kV -czyli mozna juz bezpiecznie sterowac czyms co jest pod napieciem .
    Ogladalem transoptory skladane z detali -nawet jak w blasze tranzystora zrobi sie dziurke -przewierci i oswietli zarowka to to bedzie "transoptor"
    TYLKO JESZCZE TO TRZEBA WLOZYC W JAKAS CIEMNA RURKE .
REKLAMA