logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł Junkers CERASMART ZWB 7-26 A - brak zapłonu gazu, wymiana płyty?

vladi 17 Lip 2006 22:38 9251 2
  • #1 2829178
    vladi
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Mam problem z kotłem gazowym Junkers CERASMART ZWB 7-26 A
    Ogólnie mówiąc problem jest z zapłonem gazu. Powinno być tak, że co pewien czas (gdy temperatura powracającej wody spadnie o parę stopni) startuje iskra na uzwojeniu wtórnym transformatora zapłonowego typu BV 122-0103.0 wlutowanego do Control board (Numer z katalogu części zamiennych: 8 748 300 418 0 ) a następnie zawór wpuszcza gaz do komory spalania w którą wpuszczone są dwie elektrody – jedna jonizacyjna i druga do utworzenia ciągu iskier wytwarzanych z tego transformatora za pośrednictwem pary kabli wysokiego napięcia Electrode lead Numer 8 714 401 999 do elektrod zapłonowych Electrode assembly Numer 8 718 107 077. Analogicznie jak w świecach samochodowych tylko iskra przeskakuje między oddalonymi o 4,5 mm izolowanymi "bolcami". Awaria polegała na tym, że gaz się nie zapalał. Pan od serwisu (po gwarancji) zawyrokował, że trzeba wymienić całą płytę elektroniki 8 748 300 418 w cenie 900,- zł a z usługą gwarancyjną prawie 1200,-zł . Pozostaje pytanie jak długo wytrzyma nowa część? Wobec tego przystąpiłem do pracy: najpierw wygiąłem elektrody zbliżając je do siebie na odległość 3mm (zamiast 4-5mm) i od czasu do czasu piec zapalał. Potem zmieniłem kable oryginalne na zrobione własnoręcznie. Efekt iskry był prawie za każdym razem, ale zapalanie następowało z opóźnieniem w stosunku do wdmuchu gazu i zapłon często połączony jest z detonacją (słychać "BUCH"!). Dalej już nie eksperumentuję tylko chciałbym jeszcze wymienić najbardziej podejrzany na przebicie transformator który może wtedy przekazywać za małą energię dla iskry zapłonu (Ignition transformer) oraz upewnić się, że atmosfera w komorze spalania gazu jest dostatecznie zjonizowana za pomocą elektrody jonizacyjnej. Wyszukałem na stronie producenta oryginalnego transformatora (era Elektrotechnik Gmbh) podobny http://en.produkte.era-online.de/produkte/zuend/heizung/01 o symbolu BV 125-00.... Potem wyszukałem polskiego dystrybutora www.euroelektronik.com.pl który powiedział mi że ten element oryginalny o symbolu BV 122-0103.0 jest robiony tylko pod zamówienie dla producenta (Bosch Heatronic) oryginalnej płyty sterującej, znalazłem w internecie schemat blokowy: http://80.235.121.238/junkers/cerapur/Cerapur_analoog_eng.pdf .
    Na obrazku znajduje się poglądowy schemat, a parametry transformatorów seryjnych BV są na stronie era....de.
    Jeśli ktoś może pomóc w naprawie lub diagnozie rodzaju uszkodzenia płyty proszę o kontakt.
    Załączniki:
    • Cerapur_analoog_eng.pdf (1.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3105910
    kałboj61
    Poziom 12  
    Witam i Pzdr.!!
    sory że po czasie ale teraz się zarejestrowałem
    jeśli jeszcze nie rozwiązałeś tego problemu mam części które są ci potrzebne
    na przyszłość jeśli szukasz części do kotła płyty głównej itp.
    zacznij od niemieckiej strony ebay

PZDR
  • #3 3118799
    vladi
    Poziom 2  
    Witam i dziękuję za zainteresowanie. Sytuacja jest taka, że eksploatuję ten kocioł chociaż średnio co około 1/2 godziny muszę resetować płytę (5 kolejnych nieudanych prób zapłonu). Miałem oferty przewinięcia tego trafo, ale się bałem że mi go uszkodzą. Chętnie bym go kupił i sprawdził bo pracuje teraz na wyprowadzonych przewodach.
    tel. kom. 691096940 praca 085 6556480 dom 085 6556733
REKLAMA