logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po wyjęciu jednej kości ramu, komp nie uruchamia się

Max-Maciej 17 Lip 2006 22:58 2049 12
REKLAMA
  • #1 2829248
    Max-Maciej
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Od jakiegoś czasu mam restarty komputera, pierwszą czynnością było przeskanowanie systemu antywirem i innymi programami do usuwania złośliwego oprogramowania, ale nie pomogło. Sprawdzałem temperature-też w porządku. Aż pewnego razu w EVERESCIE zwróciło moją uwagę brak jednego slotu dim pod który podpieta jest pamięć, choć nadal pokazuje, że ma 1024 (2x 256, 1x512). Postanowiłem pozamieniać pamięci w slotach i nadal nie pokazuje tego jednego np. raz jest DIMM 1, DIMM 3, po przełożeniu DIMM 1 i DIMM 2 itd. Nie pokazuje tej jednej kości. Postanowiłem więc usunąć tą której nie pokazuje i komputer niechciał sie uruchomić i tak pokolei sprawdzałem tak każdą kość i bez zmian, wyskakuje niebieski ekran Dopiero po włożeniu wszystkich trzech kości można uruchomić go ale problem nie znika tzn pokazuje, że kosci są tylko w dwóch dimach co powinno dać ilość pamięci 768 ale on pokazuje że jest faktyczne 1024. Athlon 2000+, ASUS A7V8X-X, 1024 MB RAM. Proszę o pomoc w rozwiązaniui mojego problemu.
  • REKLAMA
  • #2 2829328
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Max-Maciej napisał:
    [...]wyskakuje niebieski ekran[...]
    A jest może na nim coś napisane?
    Max-Maciej napisał:
    [...]Athlon 2000+, ASUS A7V8X-X, 1024 MB RAM.[...]
    To nie jest PEŁNA konfiguracja systemu. Proszę podczas uzupełniania dopisać też jakie ma kolega poszczególne kości pamięci (taktowanie, pojemność, producent jeśli jest).
  • REKLAMA
  • #3 2829349
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2829403
    Bloosky
    Poziom 11  
    ja też miałem ostatnio problemy z RAMem (nagle komputer przestał się uruchamiać) i okazuje się że oprócz memtesta podstawową czynnością jest reset biosu (najlepiej przez zworkę), warto też sprawdzić kości pamięci na innym komputerze - jeśli są sprawne to reset biosu powinien pomóc, jeśli niesprawne to wymiana ;)
  • #5 2829424
    Max-Maciej
    Poziom 11  
    A więc ram 1x512 ddr 400 Kingston i 2 x 256 ddr 400 no name, wcześniej to wzysko chodziło dobrze. Co do nie bieskich ekranów to jest różnie raz mam napisane że, problem może być z twardym dyskiem, raz że z kartą video, ale zaznaczam że po włożeniu wszystkich kości komputer uruchamia się, a po wyjęciu choćby jednej uruchomienie jest nie możliwe
  • REKLAMA
  • #6 2829448
    Figi
    Poziom 37  
    Max-Maciej napisał:
    A więc ram 1x512 ddr 400 Kingston i 2 x 256 ddr 400 no name, wcześniej to wzysko chodziło dobrze.[...]
    Brakuje jeszcze informacji o nominalnej magistrali, na jakich pracują. Wciąż nie znamy też PEŁNEJ konfiguracji komputera.
    Max-Maciej napisał:
    [...]Co do nie bieskich ekranów to jest różnie raz mam napisane że, problem może być z twardym dyskiem, raz że z kartą video[...]
    Następnym razem poprosimy o oryginalną treść komunikatu, a nie kolegi interpretację tegoż napisu.
  • #7 2829499
    Max-Maciej
    Poziom 11  
    Oto zrzut ekranu z everesta.DIMM 1
    Załączniki:
    • 1.jpg (153.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2829513
    Max-Maciej
    Poziom 11  
    Oto zrzut ekranu z everesta.DIMM 2
    Załączniki:
    • 2.jpg (151.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2829519
    Figi
    Poziom 37  
    Ten zrzut ekranu nie stanowi odpowiedzi na żadne z moich pytań. Podpowiem, że nominalna częstotliwość taktowania powinna być nadrukowana na kościach pamięci (no name mogą nie mieć; jeśli tak, to proszę to poprostu napisać).
  • #10 2829552
    Max-Maciej
    Poziom 11  
    I jeszce jeden zrzut.
    Załączniki:
    • 3.jpg (164.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2829566
    Max-Maciej
    Poziom 11  
    Dobrze, jutro zresetuję ustawienia w biosie i dokładnie obejrzę te kości pamięci.
  • #12 2829583
    Figi
    Poziom 37  
    Skoro pamięci pracują z częstotliowością 266MHz, można założyć, że nie to jest problemem. Niestety z tego zrzutu nadal nie widać pełnej konfiguracji komputera.
    Co robi komputer, jeśli nie ma wogóle zainstalowanych pamięci?
    Proszę przeczyścić gniazda pamięci na płycie głównej oraz styki pamięci.
  • #13 2829879
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z procesorem Athlon 2000+ i płytą główną ASUS A7V8X-X, który nie uruchamia się po wyjęciu jednej z trzech kości pamięci RAM (1x512 MB DDR 400 Kingston oraz 2x256 MB DDR 400 no name). System wykazuje niestabilność, w tym restarty i niebieskie ekrany, a program Everest nie wykrywa poprawnie wszystkich modułów pamięci, wskazując sprzeczne wartości całkowitej pamięci. Zalecane działania diagnostyczne obejmują testowanie pamięci za pomocą Memtesta, reset BIOS-u (np. przez zworkę), sprawdzenie kości na innym komputerze, czyszczenie slotów pamięci i styków modułów. Konieczne jest także podanie pełnej konfiguracji systemu oraz oryginalnych komunikatów błędów. Problemy mogą wynikać z uszkodzonych modułów RAM, błędnych ustawień BIOS lub problemów z płytą główną.
REKLAMA