logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RAM, komputer zwolnił, nie działa karta sieciowa.

presmen74 27 Lis 2007 20:55 1719 9
REKLAMA
  • #1 4527666
    presmen74
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam bardzo dziwny problem z ramem .Jakiś czas temu komputer zaczoł się dłużej odpalać i przestała działać karta sieciowa zintegrowana z płytą główną postanowiłem zainstalować od nowa system jednak instalacja systemu zatrzymywała się na 32 minucie przy instalowaniu sieci , poradzono mi żeby poprzepinać ram okazało się że instalacja idzie tylko na jednej kości i tylko w jednym gnieżdzie . Podejżaną kości dałem do sprawdzenia do serwisu komputerowego i powiedzieli że jest ok ,dali mi inną kości i po wpięciu jej wszystko było ok do wczoraj po zainstalowaniu bearschare i restarcie kompa znowu komp spowolnił i przestała działać karta sieciowa prubowałem zainstalować system ale zatrzymała się na 32 minucie przepinałem kości ramu na wszystkie sposoby i niestety nic nie pomogło Proszę o pomoc komp z klockiem amd athlon 2800+ ddr 2*512 wcześniej były to dwie kości kingstona teraz jeden kingston i mtd
  • REKLAMA
  • #2 4527744
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4531126
    presmen74
    Poziom 11  
    Wyłączenie zintegrowanej sieciówki nie pomogło .Spróbuje odłączać po kolei wszystkie karty rozszerzeń i podmienić zasilacz
  • #4 4531721
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Może podaj model płyty gł. Wygląda na to, że raczej wina leży po jej stronie - skoro pamięci zostały wymienione, a nie zmieniło to niczego, to chyba jasne, że raczej jest to wina płyty. Tym bardziej jeśli do tego padnięta jest zintegrowana z nią karta sieciowa. Może Twoja płyta to jakiś "bubel" (bez obrazy) i właśnie się "posypała".
    Podaj pełny konfig.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #5 4531922
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4534864
    presmen74
    Poziom 11  
    płyta główna asus k8v-mx/s . Dziś wymontowałem karty rozszerzeń łącznie z grafiką i nie pomogło czy problemem może być 200 watowy zasilacz ?
    w kompie mam jeszcze dwa twarde dyski jeden 250 podzielony na dwie partycje i na jednej z nich próbuje postawić system (seagate baracuda), drugi 40 (caviar)i jeszcze dwa napędy dvd

Dodano po 14 [minuty]:

producentem kompa jest fujitsusiemens model scenico p
  • #7 4535105
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Witam.

Jeśli ten komputer to jest "firmówka" od F-S no to jeśli chodzi o zasilacz to raczej było to wszystko testowane i składane tak żeby w pierwotnej wersji działało bez żadnych problemów. Więc o ile niczego do komputera nie dokładałeś to powinno chodzić bez problemów, jednak sądząc po tym dysku 250GB, raczej coś było dorzucane, także zasilacz może sobie nie radzić.
    Z tym że o ile wszystko działo wcześniej, a teraz nagle zaczyna się sypać i po wymianie pamięci działało i po pewnym czasie przestało no to moim zdaniem wina leży w płycie głównej...
    Obejrzyj dokładnie kondensatorki znajdujące się w pobliżu gniazda procesora, jeśli są spuchnięte (górna "pokrywka" wybrzuszona - powinna być płaska) no to masz naj prowdopodobniej przyczynę niestabilności.
    Jeśli jednak są one w porządku to może być też tak że kontroler pamięci się posypał, a tego niestety raczej nie naprawisz...

pozdrawiam
    Tomasz
  • REKLAMA
  • #8 4541043
    presmen74
    Poziom 11  
    dziękuje wszystkim za pomoc dzisiaj udało mi się zainstalować system a zrobiłem tak , wybebeszyłem cały komp i poskładałem od nowa na koniec wyiołem baterię z płyty głównej na 10 min po tym wszystkim instalka windows poszła i mam system acha poszło na dwuch kościach ramu zrobiłem memtest wszystko ok jedynie teraz nie mogę zainstalować grafiki nie mogę nawet zainstalować sterowników działa tylko na zintegrowanej jeśli macie jakieś pomysły piszcie
  • Pomocny post
    #9 4541190
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 164
    Wyłącz w biosie zintegrowaną grafe.W menadżer urządzeń dodaj nowe urządzenie karta graf.Z Dysku wskaż plik z CD z driverami od karty graficznej powinno być ok.
  • Pomocny post
    #10 4541218
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    jeśli masz zintegrowaną grafikę, a chcesz korzystać z zewnętrznej to na 99% musisz w biosie wyłączyć tą zintegrowaną kartę... gdzie dokładnie to tego nie jestem w stanie powiedzieć, ale prawdopodobnie w "advanced" albo w "integrateg peripherals"
    a co do memtestów to tego typu testy powinno się zawsze robić na tylko 1 kości! chociażby z tego względu że nawet jeśli znajdzie błąd to nie będziesz potem w stanie zidentyfikować na której kości znajduje się wadliwy obszar pamięci, a potem jeszcze raz robić testy dla pojedynczych kości to jest troche strata czasu moim zdaniem

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem AMD Athlon 2800+ i pamięcią DDR2 (2x512 MB, Kingston i MTD) miał problemy z długim uruchamianiem oraz niedziałającą zintegrowaną kartą sieciową. Próba reinstalacji systemu zatrzymywała się na etapie instalacji sterowników sieciowych. Testy wykazały, że instalacja systemu działała tylko przy użyciu jednej kości RAM w jednym gnieździe. Serwis potwierdził sprawność kości RAM, a wymiana pamięci nie rozwiązała problemu. Wyłączenie zintegrowanej karty sieciowej i odłączanie kart rozszerzeń nie pomogły. Podejrzewano uszkodzenie płyty głównej ASUS K8V-MX/S, zwłaszcza kondensatorów w okolicy procesora, oraz niewystarczającą moc zasilacza 200 W. Po wyjęciu baterii CMOS na 10 minut i ponownym złożeniu komputera instalacja systemu przebiegła pomyślnie na dwóch kościach RAM, a test Memtest nie wykazał błędów. Obecnie problemem jest instalacja sterowników karty graficznej – działa tylko zintegrowana grafika. Zalecane jest wyłączenie zintegrowanej grafiki w BIOS-ie i ręczne dodanie karty graficznej w menedżerze urządzeń z użyciem sterowników z płyty CD. Testy pamięci powinny być wykonywane pojedynczo na każdej kości RAM, aby dokładnie zidentyfikować ewentualne błędy.
REKLAMA