logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy próbki procesorów Atmel są darmowe czy płatne?

flapo213 17 Lip 2006 23:00 3125 12
REKLAMA
  • #1 2829254
    flapo213
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Witam czy ktoś zamawiał przykładowe procesorki od Atmela ze stronki http://atmel.com/forms/Samples.asp?family_id=605. Przepraszam ale czy jak się coś zamówi to za free przychodzi czy trzeba płacić jakąś paczkę czy coś takiego pozdrawiam (być może to głupie pytanie przepraszam).
  • REKLAMA
  • #2 2829390
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Nie ma głupich pytań.... chyba ;)
    Co do sampli od Atmela... raczej nie rób sobie nadziei ... chyba nikomu nie udało się sfinalizować transakcji z Atmelem
  • #3 2829400
    Zaquadnik
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Z doświadczenia wiem, że próbki wysyła Analog Devices i Freescale. Microchip i Texas Instruments się, brzydko mówiąc, wypięły. Z Atmela jeszcze nie próbowałem. Ale możesz śmiało próbować poprosić o próbki Analoga :) Chyba, że chodzi Ci o bardzo konkretny układ.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #4 2829649
    yuleeda
    Poziom 14  
    Jeśli chodzi o opłaty warto poczytać warunki zamawiania sampli, ponieważ zależy to od polityki firmy. Microchip nie wypiął się na mnie ani razu, a zamawiałem kilkakrotnie. Texas Instruments każe płacić za wysyłkę, więc od nich nie próbowalem. Freescale dostarcza ładnie opakowane, duże paczki FedEx'em w ok. 3 dni, co musi ich nieźle kosztować...:D

Najważniejsze jest, aby napisać prawdziwe, wiarygodne i wyczerpujące dane o sobie i przyczynie zamawiania konkretnych układów.
  • REKLAMA
  • #5 2830492
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Z Atmela próbowałem jakies dwa lata temu ale po dłuższej meczącej korespondencji typu lustracyjnego odesłali mnie do JM jak dystrybutor. Tam ślad zaginął. Moze teraz jest inaczej. Z tego co słyszałem raczej dają sample firmom.
    Pozdr. N.
  • #6 2830511
    Robot_
    Poziom 18  
    U Atmela nie ma szans na próbki, w efekcie zostaniesz wysłany do lokalnego dystrubutora który nie ma ochoty rozdawć próbek, no chyba że masz dużą firme i planujesz kupić pare tysięcy kostek.
    Texsas daje próbki bardzo chętnie tylko musisz byc studentem (sprawdzane) albo pracować w firmie (faktura wystawiana na firme)
    Przy pracy magisterskiej korzystałem z kostek Maxima, tylko uważaj na obudowe, z reguły przychodzi inna niż się zamawia ( ale w końcu jest za darmo i nie ma co marudzić) przesyłka jest bardzo szybka.

pozdr
  • #7 2830757
    flapo213
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Dzięki za informację. Pozdrawiam
  • #8 2830771
    kotu
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Właśnie! Odnośnie Atmela to wiecie może jak tam u nich trwają prace nad Atmegą256? Bo podobno projekty już są itp...
  • REKLAMA
  • #9 2831101
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    kotu, chodzi Ci o ATmega2560 i 2561 (obie 256kB Flasha)? bo te bez problemu można już kupić.
  • #10 2831257
    kotu
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Hmm... Faktycznie... W sumie nigdy się z tymi uC nie spotkałem... Widziałem fora na których przewijały się dyskusje na temat "kiedy wyjdzie Atmega256" ale to było z rok-dwa lata temu. Czyli z 256K flashem można już Atmegę dostać... Dobrze wiedzieć ;-) Dzięki :D
  • #11 2832959
    orson-pl
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Ja próbowałem zamawiać - zostałem odesłany do lokalnego dystrybutora od którego dostałem formularz - co robię, ile czego potrzebuję, planowana data zakończenia projektu, ilość wyprodukowanych sztuk itd. I w tym momencie dałem sobie spokój :)
  • #12 2832986
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1677
    crazy_phisic napisał:
    chyba nikomu nie udało się sfinalizować transakcji z Atmelem

Ja zamawiałem kilka razy sample z atmela i wszystko co zamówiłem dostałem.
    Kilkanaście układów.
    Tylko, że na amerykański adres i firmowy email było zamawiane.
    Konta free odpadają.
    Michał
  • #13 3476038
    volender
    Poziom 13  
    wybaczcie, moze głupie pytanie, ale na tej stronie atmela jest rubryka
    "First Buy Date", SP5IT co tam wpisywałeś, bo ja nie do końca wiem, skoro potrzebuję sampla, a tu pytają coś o datę zakupu? a to pole jest obowiązkowe.
    Nie siedzę w elektronice na co dzień, to moje hobby.
    Czy ktoś byłby skłonny objaśnić tą stronę, bo dalej jest kilka następnych pól z którymi mam problem, jak np. Potential Production Quantity. Mogę coś tam z głupia wpisywać, ale to raczej nie pomoże w tym, żeby zechcieli przysłać próbki (angielski adres).

Podsumowanie tematu

✨ Próbki procesorów Atmel są zazwyczaj dostępne tylko dla firm i wymagają wypełnienia szczegółowych formularzy dotyczących planowanego zastosowania, ilości produkcji oraz danych kontaktowych. Indywidualni użytkownicy lub hobbyści mają ograniczone szanse na otrzymanie darmowych próbek, ponieważ Atmel często kieruje ich do lokalnych dystrybutorów, którzy rzadko udostępniają próbki bez większych zamówień. Wysyłka próbek Atmel może być utrudniona i wymaga cierpliwości oraz wiarygodnych danych. Inne firmy, takie jak Analog Devices, Freescale czy Microchip, mają różne polityki – niektóre oferują darmowe próbki, inne pobierają opłaty za wysyłkę lub wymagają statusu studenta bądź firmy. Przykładowo Texas Instruments chętnie udostępnia próbki studentom i firmom, ale z opłatą za przesyłkę. W dyskusji pojawiły się także informacje o dostępności mikrokontrolerów Atmega2560 i 2561 z 256 kB pamięci Flash, które można już kupić na rynku.
REKLAMA