logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Darmowe sample elementów elektronicznych - jak i gdzie je zdobyć?

pgp 23 Lut 2006 15:54 15066 25
REKLAMA
  • #1 2338307
    pgp
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Hej, słyszałem o możliwości dostania za darmo małych ilosci elementów elektr. tzw. sampli. O co chodzi ? Czy płaci sie za to? Jakie firmy udostępniają takie sample ?
  • REKLAMA
  • #2 2338407
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2309
    Witam
    Swojego czasu pisałem o sample (otrzymałem kilka paczek), zamawia się je w/g katalogu, jest to (lub było) całkowicie bezpłatne, 'układy i przesyłka za free :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 2338614
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Tylko sample należy używać z przeznaczeniem, czyli do testowania danych produktów, a nie tak zamawiać na głupiego o popadnie, byle coś dostać, bo potem jak naprawdę coś będzie potrzebne, to już nie wyślą.
    Niektórzy idioci czasem robią tak, że zamawiają wielką ilość sampli, a potem sprzedają na aukcjach internetowych - zarobek niewielki, a firmy produkujące układy niechętnie wysyłają sample do Polski, po takich akcjach.
  • #4 2338626
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Bez problemów dostaniesz od Maxim-Dallas ,Analog Devices ,Intersil.Dawniej Texas Instruments był hojny ale ktoś chyba przesadził i trzeba nieźle udokumentować do czego i po co te sample.Kiedyś też Microchip i Atmel przysyłał ale chyba do Polski już zaniechali wysyłki.Jeszcze przysyła ON Semi ale jako jedyny pobiera 20$ za przesyłkę.Od pozostałych jest całkowicie za free.
  • #5 3205656
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Ocena: 265
    Witam.
    Chciałem zapytać, czy Maxim-Dallas aby na pewno nie pobiera opłaty, skoro w oknie Shipping Method jest napis 10$, czy tam, czy trzeba zmienić sposób wysyłki tak, aby napisu $10 nie było?
    Czy wie ktoś, czy za jednym razem można zamówić dwa układy?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3624706
    xawery8
    Poziom 2  
    A czy ktoś zamawiał sample z firmy Fairchild Semiconductor? Jak długo idzie przesyłka???
  • #8 3624767
    _PREDATOR_

Kolega dostał w 7 dni, ja w 14 ;P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #9 3627802
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    WItam

PREDATOR - mam male pytanko. Chcialbym zamowic pare ukladow na ktore juz mi nie starczylo $$ z Fairchild Semiconductor. I moje pytanie to : ile max mozna u nich tych sampli zmowic?
    I dla pewnosci , czy za wysylke za granice trzeba placic za przesylke?

dzieki
  • #10 3628089
    _PREDATOR_

Co do pierwszego pytania to ja otrzymywałem/ tyle też zamawiałem po 2 szt., za przesyłkę nic nie płaciłem, jak i moi koledzy z Rosenberg O.S. ;)
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #11 3752729
    akanaf
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Mam pytanie czy już ktoś zamawiał sample od Intersil'a ?? czy coś się płaci??
  • #12 3752795
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Intersil przysyła(ł?) tak samo jak TI czy AD, czyli całkowicie bezpłatnie tylko nie pamiętam jakim kurierem, czy DHL czy TNT.W sumie tylko raz zamówiłem chyba 2 sztuki jakiegoś scalaka.
  • #13 3752851
    akanaf
    Poziom 16  
    No właśnie dostałem szcalaczki od intersil'a DHL'em. I dostałem też wydruk na którym są dane osobowe itp. a na nim jeszcze pisze coś takiego: Payment Term: net 30 days. O co w tym chodzi?? Czy mam coś zapłacić??
  • #14 3753102
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    I tak nic nie płacisz.Tam figuruje chyba kwota 0$.Taki jest druk i jeśli chodzi o sample a nie sprzedaż to nic się nie płaci.
  • REKLAMA
  • #16 3755157
    akanaf
    Poziom 16  
    Tylko tam figuruje kwota 10$
  • #17 3874892
    marrog
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Witam serdecznie !!!

Wlasnie przymierzam sie do zamowienia kilku sample od Maxim/Dallas, moje pytanie, czy place cos za przesylke do Polski czy wszystko nadal jest za free??

-=pozdrawiam=-
  • #18 3875522
    _PREDATOR_

Z tego co wiem, to za free ;)
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #19 5443500
    Tomekddd
    Poziom 23  
    Ocena: 35
    a co trzeba wpisac na stronie http://www.vishay.com/ przy rejestracji ?
    pisze zeby nazwe firmy podac a jak nie mam firmy to co?
  • #20 5444395
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Sample są przeznaczone głównie dla firm, które są zainteresowane konkretnym elementem i e.w wdrożeniem go potem do produkcji w czym jest zainteresowany producent elementów.

Dla pozostałych są do kupienia w sklepach/przedstawiciele firm, a że nie można dostać w nich z 90% oferty to inna już historia.
  • #21 5448396
    Tomekddd
    Poziom 23  
    da sie to jakos ominac zeby zamowic czy jednak konieczna jest firma?
  • #22 5448763
    anonymousexd
    Poziom 24  
    Ocena: 126
    witam, mógłby mi ktoś od początku wytłumaczyć jak takie sample od jakiejkolwiek firmy zamówić? Można na Pw =) z góry dziekuje
  • #23 5449799
    Tomekddd
    Poziom 23  
    jak sie ktos zmobilizuje do napisania to nie na PW tylko tutaj ja chetnie poczytam
  • #24 5451349
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    anonymousexd napisał:
    ...jak takie sample od jakiejkolwiek firmy zamówić?

No właśnie, aby tylko zamówić, cokolwiek - bo dają za darmo.

Napisz list do firmy, co chcesz zamówić, opisz projekt - to wyślą albo nie
  • #25 5487084
    Tomekddd
    Poziom 23  
    oj napisał:
    anonymousexd napisał:
    ...jak takie sample od jakiejkolwiek firmy zamówić?

No właśnie, aby tylko zamówić, cokolwiek - bo dają za darmo.

Napisz list do firmy, co chcesz zamówić, opisz projekt - to wyślą albo nie

nie chodzi o to żeby brać bo dają ale o to że jak ktoś robi jakiś większy projekt jak ja to chociaż na takich próbkach można zaoszczędzić troche pieniędzy dobre i 20 zł
  • #26 5540261
    bojp
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam

mam mały problem z zamówieniem sobie kilku sampelków z AD. Po wypełnieniu karty z danymi wyskakuje mi komunikat: Postal code must have length 08. Jak to przebrnąć? Co jeszcze należy zrobić by otrzymać sample (poza wybraniem układów, gdyż to już zrobiłem)? I jeszcze jedno pytanko: Chcę sobie zamówić kostkę AD9858 lecz w rubryce sample jest odnośnik do "dystrybutorów". Jak do nich napiszę to jest szansa na układ? Może ktoś i pomoże z tym układem?

Podsumowanie tematu

✨ Sample elementów elektronicznych to bezpłatne próbki układów i komponentów, które producenci udostępniają głównie do testów i oceny przed ewentualnym wdrożeniem do produkcji. Zamówienia realizuje się zazwyczaj przez katalogi lub formularze online, podając informacje o projekcie i celu użycia. Wysyłka jest najczęściej darmowa, choć niektóre firmy, np. ON Semiconductor, mogą pobierać opłatę za przesyłkę (około 20 USD). Firmy takie jak Maxim-Dallas, Analog Devices, Intersil, Fairchild Semiconductor oraz dawniej Texas Instruments, Microchip i Atmel, oferują sample bezpłatnie, jednak z zastrzeżeniem rozsądnego i zgodnego z przeznaczeniem zamawiania. Niektóre firmy wymagają podania danych firmowych przy rejestracji, co może utrudniać zamówienia osobom prywatnym. Przykładowo, zamówienia od Fairchild Semiconductor docierają w ciągu 7-14 dni, a ilość zamawianych próbek zwykle ograniczona jest do kilku sztuk. W przypadku problemów z formularzami, np. błędem w polu kodu pocztowego, konieczne jest dokładne wypełnienie danych zgodnie z wymaganiami strony producenta. Sample nie są przeznaczone do dalszej odsprzedaży, a nadużycia mogą skutkować ograniczeniem dostępu do darmowych próbek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA