logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowniki do dźwięku na płycie gigabyte ga-81945gmf

wiwo92 17 Lip 2006 23:07 9915 15
REKLAMA
  • #1 2829280
    wiwo92
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam płyte gigabyte ga-81945gmf i jest na niej zintegrowana karta dźwiękowa, niestety nie moge do niej znaleźć sterowników, ściągnąłem coś ze strony gigabyte, sterownik miał koło 30mb ale niestety jak by nie działa, odpalam go otwiera mi się okienko dos-a znika i tyle, poza tym nie ma ikonki jak inne sterowniki do tej płyty (np do kart sieciowej) tylko jakąś inną.
    aaaa ściągałem sterownik dwa razy i za każdym razem to samo

może coś złego ściągam, mógł by mi ktoś podać linka do tych sterowników albo wysłać na maila albo wrzucić na jakiś serwer jeżeli ktoś ma?

Bardzo proszę o pomoc!!

pozdrawiam
    wiwo
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2829406
    wiwo92
    Poziom 12  
    wiem, tylko które mam ściągnąć? bo pod audio są 3, na pierwszym jest napisane coś że wpierw to zanim reszte i ten pierwszy właśnie nie chce działać?
    Dobrze rozumiem że musze wpierw ściągną ten pierwszy zainstalować a potem dopiero pozostałe dwa? czy są w ogóle wszystkie potrzebne czy tylko krtóryś z tych 3? jeżeli tak to który?
  • REKLAMA
  • #4 2829425
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Takie rzeczy sprawdza się w manualu plyty głównej.
  • #5 2829431
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Kolego, literki należy czytać WSZYSTKIE i DOKŁADNIE!. Czy kolegi systemem operacyjnym jest Windows XP 64 bit?
  • REKLAMA
  • #6 2829458
    wiwo92
    Poziom 12  
    nie mam manuala płyty bo to ni mój komputer tylko znajomego któy go kupił w komputroniku, jakiś koleś mu to podłączył i tyle, a że on się na tym nie zna to jak go zapytałem czy ma jakieś sterowniki instrukcje cokolwiek od tego komputera to powiedział że nie wie bo wszystko miał ten koleś któy mu to robił a on nie odbiera telefonu :/

na kompie nie ma 64 bitowego xp tylko zwykły :)

to które mam ściągnąć?
    pierwszy i 3 i w tej kolejności instalować? bo już się pogubiłem
  • #7 2829473
    Figi
    Poziom 37  
    Manual jest na stronie producenta.

Dodano po 1 [minuty]:

Cytuję za stroną producenta:
    Microsoft UAA (Universal Audio Architecture) Bus driver,(Note:Please install this bus driver first before install audio function driver)
  • #8 2829574
    wiwo92
    Poziom 12  
    więc tak,

w manualu nic nie ma na ten temat bo jest tylko opis instalacji z płyty której nie mam

o tym że wpierw muszę zainstalować Microsoft UAA (Universal Audio Architecture) Bus driver wiem bo pisze to na stronie producenta! (umiem czytać) tylko mówie! Ściągnąłem to już teraz trzeci raz i po otwarciu tego pokazuje mi się na około sekundę puste okienko dos-a po czym znika i nic się dalej nie dzieje! po tym zainstalowałem ten drugi sterownik i niedziała nadal (pokazuje mi się w WMP że brak sprzętu audio czy coś tam.
    Chyba na pewno problem polega w instalacji tego pierwszego sterownika, co jest z nim nie tak? zdaje mi się że źle się ściąga ale ściągam go już trecie raz cały czas z innego serwera (Europa, Azja i Ameryka) i ciągle to samo!
  • #9 2829589
    Figi
    Poziom 37  
    Sterowniki do chipsetu są zainstalowane?
  • #10 2829603
    wiwo92
    Poziom 12  
    tak, są zainstalowane
  • #11 2830362
    Figi
    Poziom 37  
    Przez co kolega ściąga ten sterownik? Odradzam narzędzia wbudowane w przeglądarkę.
  • #12 2831116
    wiwo92
    Poziom 12  
    ściągałem przez opere i przez firefoxa zawsze wszystko było ok. Czyli jest to błąd w ściągnięciu pliku?
  • #14 2831976
    wiwo92
    Poziom 12  
    ściągnełem, zainstalowałem i... tak jak było wyskakuje błąd przy próbie otworzenia jakiej kolwiek mp3-ki i jak nacisne szczegóły to takie mądre coś się pokazuje:
    Brak karty dźwiękowej.
    Na komputerze nie została zainstalowana karta dźwiękowa lub karta nie działa prawidłowo. Jeżeli karta nie została zainstalowana, należy ją zainstalować przed rozpoczęciem słuchania dźwięku w cyfrowym pliku multimedialnym. Jeżeli karta jest zainstalowana, należy rozwiązać problem na podstawie informacji zawartych w dokumentacji karty.

Identyfikator błędu = 0x80040256, Identyfikator rozwiązania = 0x00000000

co się dzieje? dlaczego to nie chce działać? :/
  • Pomocny post
    #15 2832189
    Figi
    Poziom 37  
    Czy kartę można zainstalować z menedżera urządzeń?
  • #16 2832246
    wiwo92
    Poziom 12  
    o kucze, właśnie się dobiłem, wcześniej sperawdzałem cxzy na pewno wszystko jest tam ok a dopiero teraz zauważyłem że ten bus coś tam był ustawiony na wyłączony, zainstalowałem jeszcze raz sterowniki i teraz już wszystko jest ok :) nareszcie!!

Dzięki za pomoc!!

pozdrawiam
    wiwo

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz płyty głównej Gigabyte GA-8I945GMF miał problem z instalacją sterowników do zintegrowanej karty dźwiękowej. Na stronie producenta dostępne są trzy sterowniki audio, z których pierwszy to Microsoft UAA (Universal Audio Architecture) Bus driver, który musi być zainstalowany jako pierwszy przed sterownikami audio. Pomimo pobrania i próby instalacji tego sterownika, pojawiało się tylko krótkie okno DOS, a instalacja nie postępowała. Problemem okazało się, że w menedżerze urządzeń sterownik UAA był wyłączony. Po jego włączeniu i ponownej instalacji sterowników dźwiękowych karta została poprawnie wykryta i działała prawidłowo. Dodatkowo zalecano instalację sterowników chipsetu oraz unikanie pobierania plików przez wbudowane narzędzia przeglądarek. Alternatywnie podano link do sterowników Realtek High Definition Audio (ALC880, ALC882, ALC260, ALC861), które są kompatybilne z tą płytą.
REKLAMA