logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać SMS w trybie PDU z telefonu komórkowego?

adasb 18 Lip 2006 14:06 4251 10
REKLAMA
  • #1 2830595
    adasb
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Czy jest możliwość odczytu wiadomości SMS w trybie PDU z telefonu komórkowego? Wiem że wysyłanie jest możliwe po odpowiednim zakodowaniu informacji. Prosiłbym o jakieś linki, przykłady, różne informacje.
    Z góry dzieki za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2831196
    Katowiczanin
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    na swoim telefonie testowalem i da sie :)

AT
    AT+CPMS=ME - ustawienie pamieci na telefon
    AT+CMGR=5 - odebranie smsa, 5 - numer smsa

lub

AT+CMGD=1 - kasowanie smsa, 1 - numer smsa

Dla siemensa S55 działalo to napewno a zaraz z ciekawosci sprawdze :)

Przetestowalem i tak jak mowilem dziala:

AT

OK
    AT+CPMS=ME

+CPMS: 1,100,0,30,0,30

OK
    AT+CMGR=1

+CMGR: 0,,45
    07918405210077F7040D85010206182132F23900607081719531801C4F22885A9ED3554F323C3DD783F4617958AFD285E761F3DC0C

OK
  • #3 2833993
    adasb
    Poziom 14  
    Chodziło mi o tryb PDU.
    Mój telefon przestał odbierać komendy w trybie AT jakie przedstawiasz powyżej. Dlatego mam problem bo nie wiem jak mam przywrócić funkcje w moim telefonie żeby mógł dekodować AT. Może trzeba będzie soft zmienic. Nie wiem.
    Jeżeli ktoś spotkał się z takim problemem to byłbym wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2834122
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    A skad wiesz, ze przestal odbierac komendy AT? Podlacz do Hyper Terminala, wpisz AT i daj enter. Caly czas nic? Powinienies dostac OK. Moze wylaczyles przypadkiem echo i to Cie zmylilo.
  • #5 2834179
    Katowiczanin
    Poziom 12  
    wedlug mnie to co pisze adasb jest nie mozliwe ale moze sie myle, jesli jednak tak jest to po resecie ustawien telefonu powinno pomoc
  • REKLAMA
  • #6 2834303
    adasb
    Poziom 14  
    Wysyłając komende AT przez terminal komórka odpowiada OK. Czyli powinna też odczytać komende AT+CMGR=1 która pobiera z telefonu wiadomość SMS zapisaną pod numerem 1 , ale on tego nie robi wyskakuje błąd +CMS ERROR: 500.
    Tak samo dzieje się po wprowadzeniu komendy AT+CMGS=" nr.telefonu " wyskakuje ERROR.
    Sprawdzając w jakim trybie pracuje mój telefon po podaniu komendy AT+CMGF=? , telefon odpowiada 0- tzn. że PDU. Kiedyś gdy prawidłowo pracował odpowiadał ( 0-1) mogłem wybrac pomiędzy tymi dwoma trybami.
    Może w moim telefonie jest coś żle ustawione?
    Poprzez jakie komendy to ustawić?
  • REKLAMA
  • #7 2834347
    Katowiczanin
    Poziom 12  
    Sprobuj w ten sposob:

AT+CMGR="1" dla Ericssona T10 musi tak byc
    AT+CMGR=1 a tak dla Siemensa S55

Roznie to bywa dlatego trzeba kombinowac :)

Dodano po 1 [minuty]:

Najpierw bawilem sie z siemensem S55 i reagowal na
    AT+CMGR=1 a kiedy podpiolem T10 to wywalal blad i gdy wprowadzilem cyfre z cudzyslow to bez problemu zlapal

Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

aha i nie zapomnij przed wyslaniem komendy odczytu smsa wyslac komende wyboru pamieci:

AT+CPMS="ME"

bo inaczej chyba nie zadziala, czyli tak:

AT
    AT+CPMS="ME"
    AT+CMGR="1"
  • #8 2834413
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    adasb napisał:
    Może w moim telefonie jest coś żle ustawione?

To może nadeszła pora , byś nam zdradził o jaki telefon chodzi ;)
    Ja podłączam do proca 2 modele(C35i i SagemMY X5-2) i działają na tym samym programie , który napisałem dla C35i.

Piotrek
  • #9 2834450
    adasb
    Poziom 14  
    Zresetowałem ustawienia telefonu i próbuje dalej.
    Nie chce mi dalej zmienić trybu pracy, nie skutkuje ani komendy AT+CMGF=1 tutaj wywala ERROR 500 ani AT+CMGF="1" tutaj wyskakuje tylko ERROR.
    Wpisałem te komendy jakie mi podałeś.
    AT odpowiedział OK - prawidłowo
    AT+CPMS="ME" - odpowiada +CPMS: 0,70,0,30,0,70
    ale nie przyjmuje komendy do odczytu SMSa z telefonu AT+CMGR="1" ani nie chce wysłać poprzez komende AT+CMGS .
    Co jeszcze może być nie tak.

Dodano po 7 [minuty]:

Telefon to SONY ERICSSON T68i.
  • #10 2834991
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    adasb napisał:
    Telefon to SONY ERICSSON T68i.

Hmmmm.... w jego pdf-ku stoi , że jedyny tryb dla +CMGF to "0" , czyli PDU i innego nie zrozumie :(

Piotrek
  • #11 2847370
    adasb
    Poziom 14  
    Czy wgranie nowego oprogramowania może rozwiązać problem?
    Może istnieje jakaś komenda AT która umożliwi mi przejście w tryb obsługi komend AT (wysyłanie i odbieranie SMS) ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości odczytu wiadomości SMS w trybie PDU z telefonu komórkowego za pomocą komend AT. Użytkownicy potwierdzają, że odczyt SMS-ów w trybie PDU jest możliwy, podając przykłady komend takich jak AT+CPMS="ME" (ustawienie pamięci na telefon) oraz AT+CMGR=1 lub AT+CMGR="1" (odczyt wiadomości o danym numerze). Różnice w składni komend zależą od modelu telefonu – np. Siemens S55 akceptuje AT+CMGR=1, a Ericsson T10 wymaga cudzysłowów. W przypadku modelu Sony Ericsson T68i występują problemy z przełączeniem trybu pracy SMS na tekstowy (AT+CMGF=1), gdyż telefon obsługuje tylko tryb PDU (AT+CMGF=0). Próby wysyłania i odczytu SMS-ów w trybie tekstowym kończą się błędem +CMS ERROR: 500. Sugerowane rozwiązania to reset ustawień telefonu oraz ewentualna zmiana oprogramowania (softu). Wskazano również, że podłączenie telefonu do terminala (np. Hyper Terminal) i testowanie komend AT pozwala zweryfikować poprawność komunikacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA