logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wzmacniacz samochodowy z zasilaczem AT nadaje się do STX GDN 27-150-4-SS?

kloose 18 Lip 2006 22:51 1886 12
REKLAMA
  • #1 2832113
    kloose
    Uczeń
    http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=116035696
    Planuje kupiĆ taki wzmacniacz samochodowy do domu bo gdzieś na forum przeczytałem że wystarczy zasilacz AT i wzmacniacz z samochodu chodzi w domu i czy dobrze wybrałem ma on chodziĆ przy przyszłym subie którego zaczynam od jutra robiĆ na głośniku STX GDN 27-150-4-SS sądzę że jego dane są trochę zawyżone i że będzie miał góra 150W więc dobry wybór??

Dodam że mam zamiar zakupiĆ go dopiero w następnym tygodniu...

pozdro
  • REKLAMA
  • #2 2832173
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Zeby wzm. oddał 700W musisz mu dostarczyć jeszcze więcej :D :D
    I czymś go musisz wysterować :?:
  • REKLAMA
  • #3 2832206
    kloose
    Uczeń
    A to prawda że jak dam mu zasilacz AT przypuszczalnie z kompa będzie chodził jak domowy??
    A nie wiem o co chodzi z tym wysterowaniem jestem jeszcze zielony ale będzie on chodził z amplitunerem firmy sony nie znam modelu musił bym zerknąĆ..
  • #4 2832224
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Po pierwsze: ten wzmacniac nawet nie ma połowy z tych 700 W.
    Po drugie: jak zamierzasz sterować głośnością tego wzmacniacza? Te małe pokrętła niezbyt lubią częste kręcenie i mogą zacząć trzeszczeć.
    Po trzecie: Muzisz mieć spory zasilacz 12V. Czyli droge masz taką: 230V - strata na przetwarzaniu - 12 V - strata na przetwarzaniu (bo we wzmaku jest dodakowa przetwornica) - napiecie pracy wzmaka (30 - 50 - V - powiedzmy).
    Radą jest ominięcie przetwornicy we wzmacniaczu i wpięcie się dorobionym zasilaczem. Ale to już koszty.
    Po czwarte: temat wałkowany ostatnio dość często. Użyj SZUKAJ, a hasło przewodnie to: podłączenie wzmacniacza samochodowego w domu.
  • #5 2832256
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Nie żartuj chłopie!
    Wpisałem właśnie hasło: wzmacniacz samochodowy w domu. I zdziwisz się. Wyskoczyło sporo tematów.
  • REKLAMA
  • #6 2832585
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Weź sobie lepiej kup stary wzmacniacz Unitry, Radmora, Sony, Technics. Będzie działał w domu lepiej niż wzmacniacz samochodowy z mocą pięciocyfrową. Po za tym bedzie miał zintegrowany przedwzmacniacz, przelącznik wejść.

sam nie dawno sprzedawałem na allegro dobry wzmacniacz 2x15 W z niezłym kopem lepszym niż w takim radiu samochodowym 4x40W za taką cene że myślalem ze się pochlastam przy wysyłce na poczcie. 50 zeta! ze wszystkim.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 2832625
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    zapewniam cie ze ten wzmacniacz niema wiecej jak 22w,i napewno niema zadnej przetwornicy w srodku!lepszy wzmacniacz masz w porzadnym radiu samochodowym,jesli chesz wzmacniacz do domu to zlusz sobie na tda7294 albo kup gotowy modul np tu
    http://www.matronix.pl/?cmd=cennik
    pogadaj jeszcze z irkiem2 z forum on sprzedaje chyba gotowe moduly,a o tym wzmacniaczu radze odrazu zapomniec

złóż bo zakładać
  • REKLAMA
  • #8 2832639
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Ten wzmak to kompletny szajs ! To już lepeij weź 55zł wrzuć do kibla i spuśc wode albo oddaj biednym - ten wzmak toi strata kasy :|
  • #9 2833434
    kloose
    Uczeń
    No tak ale wychodziło by mi na samochodowym najtaniej a mi właśnie o to chodzi i tak to ma byĆ do kina domowego więc ciągle nie będę przestawiał pokręteł a po za tym nie musi mieĆ to nie wiadomo ile mocy wystarczy aby było te 100W i styknie chyba mi na ten głośnik.. Ale chyba kupie sobie za 115zł
    wzmacniacz 100W z matronixa a konkretnie ten: http://www.matronix.pl/?cmd=wds100p# to dobry wybór???

a jak znaleźĆ tego irka2 ?? bo jestem nowy....

pozdro

Dodano po 5 [minuty]:

Byłem dziś na składzie budowlanym i pytałem sie ile będzie wynosiła płyta wiórowa 18mm razem z pocięciem aż się zadziwiłem bo 70zł...

Wie ktoś ile kosztuje w marketach np: w ikei albo w praktikerze???

pozdrawiam[/img]
  • #11 2833592
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    A co do wzmaka to on jest do suba więc chyba nie jest to najlepszy wybór :|
  • #12 2833802
    kloose
    Uczeń
    a mi właśnie jest potrzebny do wzmaka....

Myślałem że dziś będe miał skrzynie ale nie będe miał ją dopiero jutro więc od porobie zdjęĆ i wrzuce na DIY
    a głośnik jest już w drodze...

pozdro
  • #13 2833807
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Taki wzmacniacz wcale nie wychodzi najtaniej. jakby w środku było 700W czy nawet 2x20 to za przesylke tego nie płacilbys 8 złotych to znaczy że tam na prawde jest szajs.

Weź pod uwagę 2x tda 2030 to jakieś 12-15 watów za 55 złotych koszt wata jest potworny. A w domu to będize rpzecież zdychac i tak z zasilacza AT czy ATX. No trzeba wliczyć jeszcze zewnętrzny zasilacz i obleśny wygląd i kiepskie brzmienie(!)

Kup sobie porzadny wzmacniacz stereo nie pożałujesz. PW - WS 354, NIKKO ceny do 100 zlotych poza tym matronix jest MONO.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy użycia wzmacniacza samochodowego z zasilaczem AT (zasilacz komputerowy) do zasilania głośnika STX GDN 27-150-4-SS w warunkach domowych, głównie jako wzmacniacz do subwoofera w kinie domowym. Użytkownik planuje zakup taniego wzmacniacza samochodowego, sugerując się informacjami z forum, że wystarczy zasilacz AT do pracy w domu. W odpowiedziach podkreślono, że moc nominalna wzmacniacza jest znacznie niższa niż deklarowane 700W, a rzeczywista moc może wynosić około 20-150W, co może być niewystarczające lub nieoptymalne. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego zasilania 12V o dużym prądzie oraz problem sterowania głośnością, gdyż małe pokrętła we wzmacniaczach samochodowych są mało trwałe przy częstym używaniu. Wskazano, że wzmacniacze samochodowe często mają dodatkowe przetwornice napięcia, co komplikuje zasilanie z zasilacza AT i generuje straty. Zaproponowano alternatywę w postaci wzmacniaczy domowych lub modułów na układach TDA7294 lub TDA2030, które są lepiej przystosowane do pracy w domu i oferują lepszą jakość dźwięku. Wspomniano także o markach i modelach wzmacniaczy domowych, takich jak Unitra, Radmor, Sony, Technics, PW - WS 354, NIKKO oraz o gotowych modułach dostępnych na stronie matronix.pl. Podsumowując, wzmacniacz samochodowy z zasilaczem AT może działać w domu, ale jest to rozwiązanie mało efektywne i często nieopłacalne, a lepszym wyborem są dedykowane wzmacniacze domowe lub specjalistyczne moduły wzmacniaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA