logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Designjet 450c - świecące diody ready, cardridge, data - co oznaczają?

darekb78 19 Lip 2006 11:19 2629 8
REKLAMA
  • #1 2833234
    darekb78
    Poziom 2  
    Witam

Potrzebuję pomocy przy ploterze HP 450C.
    Po włączeniu świecą się ciągle diody - ready, cardridge i data.
    Czy ktoś może powiedzieć, czy to może być coś poważnego, a jeśli tak to gdzie szukać pomocy (poza serwisem HP oczywiście).

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2833303
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    maszyna nie rejestruje białych znaków na wałku
    przyczyna:
    uszkodzony czujnik
    uszkodzony silnik
    uszkodzona płytka PCB karetki
    uszkodzona taśma łącząca
    uszkodzona płyta główna
  • #3 2833332
    darekb78
    Poziom 2  
    Dzięki za szybką odpowiedź.

Jakie mogą być orientacyjne koszty naprawy - czy starać się naprawiać, czy raczej rozglądać się za nowym ploterem :-) ?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2833359
    ABLublin
    praktycznie od 250zł zależy co padło , naprawiać raczej się opłaca ceny części są sensowne aby sprawdzić muszę mieć maszyne na miejscu
    koszt przesyłki w dwie strony 150zł mam umowę z OPEK
  • #5 2833883
    darekb78
    Poziom 2  
    Zaobserwowałem trochę więcej szczegółów zachowania plotera.
    To raczej na pewno była słuszna diagnoza. Widzę, że czujnik papieru nie świeci się (ten czerwony) i ploter podczas testów inicjacyjnych długo szuka białego znaczka na głównym wałku papieru. Dodatkowo o czym zapomniałem wcześniej wspomnieć podczas inicjacji najpierw mrugają dolne diody tak jak zwykle ale po chwili zaczyna jedynie mrugać dioda media.

Może ten opis ułatwi jakąś dokładniejszą diagnozę, bo mówiąc szczerze to boję się, że to może być coś poważnego i kosztownego.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 2834013
    ABLublin
    jeżeli nie świeci to albo sam czujnik koszt 150zł lub płytka karetki koszt 350 zł malo prawdo podobne aby cos innego ale możliwe
  • REKLAMA
  • #7 2834036
    darekb78
    Poziom 2  
    Serdeczne dzięki za pomoc.

Posprawdzam jeszcze styki i przeczyszczę czujnik jeśli nie pomoże to się odezwę.
    A jaki byłby koszt gruntownego przeglądu i przeczyszczenia takiego plotera przy okazji ewentualnej naprawy ?.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 2834108
    ABLublin
    nie wiem jaka masz wersię
    A1-190zł
    A0-230zł
  • #9 2994173
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 250
    Witam
    Mam podobny przypadek z tym, że czujnik na karetce świeci, znajduje znacznik przy gumowym wałku bo poobraca go sobie w jedną i drugą stronę, zaparkuje i świecą się kontrolki wg opisu na błąd DLK = Ready + Cartridges + Data.
    Ale żeby było ciekawiej to po naduszeniu Cancel błąd znika i palą się Load Media + Fast + Paper + Sheet czyli tak jak powinno być.
    Kartka zostaje pobrana po wduszeniu przycisku na tym dziwacznym uchwycie , karetka sprawdzi ustawienie no i można drukować.
    Ale ten błąd po samym włączeniu plottera jest denerwujący.

Jest jakaś serwisowa procedura na kasację tego błędu skoro plotter działa po naduszeniu Cancel ?
    Albo jakaś dodatkowa procedura autotestu lub coś w tym rodzaju.
    Test X-Axis, nie wiem , chyba ni eprzechodzi bo karetka lata w tą i z powrotem , czekałem 20 minut ale nic sie nie zmieniło .
    W tym czasie pali się cały czas kontrolka FAST.

Pozdrawiam
    Przemo

Podsumowanie tematu

✨ Ploter HP Designjet 450C sygnalizuje problem poprzez świecące diody Ready, Cartridge i Data. Przyczyną może być uszkodzony czujnik wykrywający biały znacznik na wałku papieru, uszkodzony silnik, płytka PCB karetki, taśma łącząca lub płyta główna. Koszt naprawy zależy od uszkodzenia i zaczyna się od około 150 zł za czujnik, do 350 zł za płytkę karetki. Naprawa jest opłacalna, a przegląd i czyszczenie plotera kosztuje od 190 do 230 zł w zależności od wersji urządzenia. W niektórych przypadkach błąd DLK (Ready + Cartridges + Data) znika po naciśnięciu przycisku Cancel, a ploter działa poprawnie, jednak problem z inicjacją i testem osi X może utrzymywać się, co wskazuje na konieczność dokładniejszej diagnostyki i ewentualnej naprawy czujników lub elektroniki sterującej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA