logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows na HP OmniBook XE3 po formacie - jak uniknąć utraty danych?

DZIARA 19 Lip 2006 17:44 1079 4
REKLAMA
  • #1 2834282
    DZIARA
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie
    muszę kuzynowi naprawic laptopa HP OmniBook XE3,

problem polega na tym, że kuzyn zrobił format dysku C, a teraz nie może go wgrać bo mu proces instalacji szweckiego Windows'a zatrzymuje się na ok. 28%, a polski Windows zatrzymuje się na sprawdzaniu konfiguracji sprzętowej komputera.

Podział partycji wygląda tak:
    Dysk C został sformatowany a tylko tutaj była partycja z wgranym Windowsem
    Dysk D to dysk z danymi (zdjęciami, muzyka itp.) których nie chcemy stracić.

Teraz problem polega na tym, co trzeba zrobić, żeby wgrać Windows oraz żeby nie stracić danych z partycji dysku D.

moje przypuszczenia odnośnie przyczyny problemu:
    1. Wcześniej pojawiały się problemy z napędem CD, ponieważ często nie czytało płyt, albo się zacinało.
    2. Kuzyn powiedział mi, ze niegdyś ułamał mu się jeden z dziewięciu ząbków na karcie sieciowej. Nie wiem czy może byc to główna przyczyna tego konfliktu. Ale przypuszczałem, że jezeli odłącze kartesieciową od płyty głównej i zaczne instalacje windowsa to zobacze czy jest to rzeczywiście przyczyną. A jeżeli problem nie zaniknie to znaczy że nie jest to przyczyną tego problemu.

Jeżeli moga być jeszcez jakieś przyczyny to byłbym bardzo wdzięczny jesli coś napiszecie o tym.

To jest taki laptop jak tutaj: http://www.benchmark.pl/notebooki/Hewlett_Packard_XE3/Hewlett_Packard_XE3.html

Najpierw proponuję kupic adapter taki jak ten: http://www.allegro.pl/item114206835_usb_2_0_to_ide_adapter_2_5_3_5_zasilacz_dvd.html żeby zgrać wszystkie dane z partycji dysku D, na wszelki wypadek żeby zgrac to do mnie na kompa.

Ale trzeba będzie się zając póxniej naprawą...

Dzięki za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2834354
    netsjj
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    - Rozpocznij od wyłączenia wszelkich peryferiów w biosie (karta dźwiękowa, sieciowa, modem).
    - Sprawdź inną płytę instalacyjną
    - Zobacz czy uruchomi sie z płyty np. ubcd4win czy inny zestaw narzędzi bootowalnych z cd
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2836593
    siwy38
    Poziom 12  
    moze zrzuc dane z dysku c na drugiego kompa a dysk przejedz np programem "wd clear" bo sadze ze nmasz jakies błedy lub smieci na c: ten programik wyczysci wszystko!!!!
  • #5 2837139
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    siwy38 napisał:
    moze zrzuc dane z dysku c na drugiego komputera a dysk przejedz np programem "wd clear" bo sadze ze nmasz jakies błedy lub smieci na c: ten programik wyczysci wszystko!!!!
    Tak się akurat składa, że ważne dane są na D:, a dysk C: jest już w zasadzie sformatowany. Coś mi się wydaje, że kolega nie czyta uważnie.
REKLAMA