logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na laptopie bez CD-ROM i napędu dyskietek

Calineczka* 08 Lip 2005 10:04 33933 21
REKLAMA
  • #1 1638202
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Witam.
    Szukalem..ale nie znalazlem.Mam latopa bez cd-roma, z samym dyskiem twardym...bez flopa.Jak moge zainstalowac na nim XP?Dysk moge wyjac i nagrac na nim cos w innym komputerze....podpowiecie?Dziekuje, pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 1638218
    sbartos
    Poziom 25  
    Ocena: 153
    Pożycz od kogoś zewnętrzną nagrywarkę na USB, innego wyjścia nie widzę.
    Chyba, że ktoś ma napęd CD-R na LPT.

Dodano po 1 [minuty]:

Pożycz od kogoś zewnętrzną nagrywarkę na USB.
    Chyba, że ktoś ma napęd CD-R na LPT.
    Albo przełóż dysk do laptopa z CD-R
  • #3 1638230
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ....czy mam przez to rozumiec ze taki laptop wykryje nagrywarke usb z poziomu biosu i zainicjuje ten naped??Na pewno? A jak jest z kalwiaturkami usb?? A co do xp-nie da sie tak jak w win98 nagrac i odpalic pliku z dysku?A jak sie ma sprawa z WIN2000?Moze z tym by sie dalo?
  • REKLAMA
  • #5 1638390
    Calineczka*
    Poziom 31  
    a win2000 tez nie odpali z dysku?? W biosie am tylko w boot -removable device, ale ja zadnej stacji do niego nie mam....bo pewnie sa jakies oryg. zewnetrzne...
  • Pomocny post
    #6 1638461
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10429
    Przegraj zawartosc plyty na dysk i uruchom smartdrv.exe, a nastepnie i386\winnt.exe i powinno sie zainstalowac.
  • #7 1638500
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Super.Wielkie dzieki Kolobos-postaram sie wieczorkiem sprawdzic.Mozecie mi jeszcze podpowiedziec jak najlatwiej tak spreparowac dysk...nagrc jakis boot sektor czy tez zaaplikowac na start cos dosowego, zeby nie pokazalo mi "niepraidlowy dysk" czy czegos takiego.Sorki-moze pytania lamerskie-ale nie znam sie na tym za bardzo...powiedzmy ze go sformatuje na swoim kompie z XP, co potem?Bo chyba zeby moc wpisac komendy podane przez Kolobosa musze jakis mini-systemik zaaplikowac....zeby te komendy zrozumial...?
  • Pomocny post
    #8 1638539
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Najprościej gdybyś podłączył dysk do kompa z windą 98 i w trybie ms dos wpisał sys x: gdzie x to litera twojego dysku . Po włożeniu go do laptopa zabotuje .
  • Pomocny post
    #9 1638543
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Sciagnij sobie obraz jakiejs dyskietki systemowej z www.bootdisk.com
    Utworz na tym dysku jedna mala partycje Fat i nagraj na nia pliki systemowe z dyskietki (sys a: c: czy jaka tam bedziesz mial literke tego dysku, tylko nie pomyl ;-)) oraz ustaw partycje na aktywna.
    Dograj instalke, a po zainstalowaniu przekonwertuj na NTFS jak chcesz.
  • Pomocny post
    #10 1638547
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 574
    Najprościej chyba będzie skopiować na ten dysk zawartość dyskietki startowej windows 98. Żeby ten system się odpalił, muszą być spełnione warunki:
    - partycja, na której on jest, musi być oznaczona jako aktywna
    - muszą być odpowiednio rozmieszczone pliki startowe (trzeba wykonać sys A: X: gdzie X jest literą tej partycji)
    - nie wiem czy na dyskietce jest smartdrv.exe, jeśli nie, dobrze jest go przegrać skądś :)
    - żeby dało się uruchomić smartdrv.exe, musi być dostępna pamięć XMS lub EMS - do config.sys trzeba dopisać devicehigh himem.sys
    Bez smartdrv też można instalować, tylko że dysk będzie się niepotrzebnie męczył.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 1638581
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ...Serdecznie Wam dziekuje.Zabiore sie za to wieczorkiem ;-). Powodzenie gwarantowane ;-)
    Pozdrawiam....i udanego weekendu!
  • #12 1642401
    Hiryoki
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Przegraj całość instalacyjnej płyty na dysk twardy
    uruchom system z dyskietki startowej Windows 98/DOS,dyskietkę utworzysz poleceniem 'sys a: następnie przejdź do katalogu i386 i uruchom plik winnt.exe
  • #13 1642450
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: Hiryoki
    Przeciez nie ma stacji dyskietek, do tego Twoj post nic nie wnosi do tego watku bo wszystko zostalo juz napisane!
  • #14 1643651
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ano dokladnie tak.Panowie, bardzo Wam dziekuje, system juz stoi. Dziala;-). Zgodnie z radami-po zgraniu na dysk (win2k) uruchomilem winnt.exe i all sie zainstalowalo....serdecznie dziekuje ;-).
  • REKLAMA
  • #15 5696975
    uszek_1
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    a moze mi ktos pomoze otoz polega to wszystko na tym ze mam tylko stacje dyskietek komputer jest dosc stary(laptop) wczesniej uzywałem na nim debiana i nie bylo problemu z instalacja z dyskietek i pociagniecie pakietów z netu a teraz ten laptop idzie do garazu i potrzebuje na nim zainstalowac xp i nie mam zielonego pojecia jak to zrobic
    utworzylem na linuksie partycje fat32
    z pendriva nie moge zbootowac laptopa takze
    probowałem jakas dyskietka startowa od kolegi utworzona na xp ale jakos mi to nie idzie moglby mi ktos pomoc
  • #16 5697095
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 5697566
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 5697842
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 5701200
    energo
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Piszesz
    Cytat:
    z pendriva nie moge zbootowac laptopa takze

czyli bios nie obsługuje bootowaania z USB :?:

ale piszesz że chcesz zainstalować XP to nie jest to "laptop antyk" tak więc jak możesz to podaj jaki to dokładnie laptop :idea:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji systemu Windows XP na laptopie pozbawionym napędu CD-ROM i stacji dyskietek. Rozwiązania obejmują użycie zewnętrznej nagrywarki USB lub przeniesienie dysku twardego do innego komputera celem skopiowania zawartości płyty instalacyjnej. Kluczową metodą jest przygotowanie dysku twardego z partycją FAT, oznaczenie jej jako aktywnej oraz skopiowanie na nią plików startowych z dyskietki startowej Windows 98 lub obrazu dyskietki systemowej (np. ze strony bootdisk.com). Następnie uruchamia się smartdrv.exe dla przyspieszenia instalacji i wywołuje plik i386winnt.exe bezpośrednio z dysku twardego. Wymagane jest, aby BIOS obsługiwał bootowanie z USB lub dyskietki, co nie zawsze jest możliwe. W przypadku braku napędu dyskietek sugerowano użycie dyskietek startowych Windows 98 lub DOS, a także możliwość przygotowania dysku za pomocą polecenia sys w systemie MS-DOS. W dyskusji pojawił się także przykład laptopa Dell Latitude z procesorem 400 MHz, bez CD-ROM, ale z napędem dyskietek i dyskiem 18 GB, gdzie instalacja z pendrive'a nie była możliwa. Alternatywnie proponowano użycie Linuksa dyskietkowego do przygotowania instalacji. Ostatecznie potwierdzono skuteczność metody kopiowania instalacji Windows XP na dysk twardy i uruchomienia instalatora z poziomu systemu Windows 2000 lub Windows 98.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA