logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor TECO 518B - Usterka: Przechodzi w tryb STANDBY, obraz przygasa i gaśnie

maross 07 Lip 2002 20:22 1394 2
REKLAMA
  • #1 24303
    maross
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witajcie!
    Mam problem z lokalizają usterki w tym monitorze. Objawy są nastepujące: Po włączeniu zasilania monitor po głośnym trzasku spowodowanym rozmagnesowaniem przechodzi w niby STANDBY (na ułamek sek. zapala się tylko zielona diodka, po chwili pali się bursztynowa) Slychac prace cewek, ale tylko od pionu, bo trafo HV nie pracuje. Czasami udaje się włączyć monitor (szczególnie po dłuższym jego odpoczynku) i działa on poprawnie, ale wtedy od czasu do czasu podczas pracy przygasa obraz, aż w końcu wyłącza się i znowu jest unieruchomiony. Nie wiem co powoduje takie zachowanie. Czy jest tam jakieś zabezpieczenie? Może gdzieś powysychały elektrolity, tylko które? Nie mam schematu. Poprawiłem wszystkie podejrzane punkty lutownicze i dalej nic. Pomocy PLEASE! :)
    Z góry dzieki, MARCIN
  • REKLAMA
  • #2 25215
    aldus
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Zacznij od zasilacza: elktrolity, uruchomienie na sztucznym obiążeniu (żarówka 60 W). Jeśli przetwornica pracuje prawidłowo na sztucznym obciążeniu (bez podejrzanych pisków - poza momentem włączenia i wyłączenia powinna być bezgłośna) - zmierz wszystkie napięcia jakie z niej wychodzą. Dalsze postępowanie należy uzależnić od wyniku sprawdzenia zasilacza.
    Powodzenia, Włodek.
REKLAMA