Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kopiarka KONICA 7060 - F28-3 zaczarowana na 4 kopię :)

nigga2001 20 Jul 2006 02:00 1443 7
  • #1
    nigga2001
    Level 11  
    Mam problem z kopiarką KONICA 7060, a mianowicie po skserowaniu 3 stron staje i wyświetla się błąd F28-3 Kartka zatrzymuje odrazu po wejściu w piec. Bez różnicy czy puszczę 4 kopie na raz czy pojedyńczo zawsze na 4 kopii stanie z błędem. Wymieniałem developer i bęben firmy katun. Zauważyłem że przy trzech kopiach napięcie korony jest ok 110 V a przy czwartej 150V, ale sprawdzę to jeszcze rano bo teraz już nie mam sił :(
    Proszę o poradę to może prześpię następną noc :)
  • #2
    Paweł1000
    Level 26  
    w poprzednich modelach (analogowych) f-28 oznacza wilgoć. Nie wiem czy w tym modelu też tak jest, ale możesz to sprawdzić susząc dolną elektrodę gorącym powietrzem za pomocą suszarki do włosów (ale ostrożnie!!! aby plastiki się nie zdeformowały)
  • #3
    nigga2001
    Level 11  
    ok sprawdzę to dzisiaj i dam odpowiedz, aha i ksero robi to zacięcie po różnej ilości kopii. Dolna elektroda posiada silniczek który napędza kostki czyszczące druciki, może z tym czyszczeniem jest coś nie tak.

    Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

    Chyba pomogło bo narazie nie pokazuje błedu, tylko że nie mogę tego do końca sprawdzić bo pojawił sie drugi problem. Co jakiś czas kartka zacina się na pazurkach separacyjnych od bębna. czy to wogóle się wymienia? Jeżeli robię kopie przy otwartych przednich drzwiach i obserwuję paruzrki to tak jakby kartki przyśpieszały lub pazurki zwalniały robienie separacji. W wyniku czego kartka zostaje odseparowana za późno i zawija się ona na bęben.
  • #4
    krisb1
    Level 15  
    wydaje mi się, że nie działa separacja na dolnej elektrodzie T/S . Zablokuj klapę, opuść dolną elektrodę i puść kilka kopii patrząc czy oba druty ładnie świecą. Zdarza się, że w wyniku braku połaczenia elektrycznego przerywa elektroda separująca(odrywająca) i nie "odciąga" kartki od bębna
  • #5
    nigga2001
    Level 11  
    sprawdziłem i zgadza się. u mnie elektroda dolna ma trzy druty.Pierwszy pojedynczy się świeci a dwa następne się nie świecą. Jak mogę to sprawdzić czego jest to przyczyna? Czy wymiana drutów wystarczy?
  • Helpful post
    #6
    krisb1
    Level 15  
    zdemontuj kostki na końcach elektrody a przede wszystkim sprawdź czy nie są zerwane druty. Wyczyść zaczepy (chyba mosiężne) wewnątrz kostek, potraktuj np WD40. możesz też odkręcić (malutki śrubokręt krzyżakowy) spręzynki z tyłu tejże elektrody i ocenić stan śrubek łączących.

    Zobacz też (podczas kopiowania z otwartą klapą) czy nie ma łukowania na tylnej kostce elektrody. Opuść ją tak jak wcześniej, i patrz głęboko do wnętrza maszyny czy nie "latają" tam iskierki.

    Ostatecznie kompletna elektroda do wymiany (rzadkość) bo HVPS raczej nie ulega uszkodzeniu w tym modelu

    Dodano po 5 [minuty]:

    a napięcie (post nr1) zmienia się w wyniku zmian obciążeniowych zasilacza HV
  • #7
    mariuszsek
    Level 17  
    dokładnie tak jak kolega wyżej napisał
    tylko z tym wd40 nieprzesadzaj jak pryśniesz to i tak musisz wysuszyć suszarką elektrodę i powinno pomuc jeśli nie to cała elektroda do wymiany
    bo samych kostek niekupisz.
  • #8
    nigga2001
    Level 11  
    Wyczyściłem kostki, polakierowałem bezbarwnym lakierem i problem zniknął. Nowe kostki już zmówiłem w Copypartner (12 i 5zł).
    Dziękuję wszystkim za pomoc.:D