logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica 7130 - słabe pokrycie i plamki po transporcie, co zrobić?

tagir 20 Maj 2008 16:30 3070 15
REKLAMA
  • #1 5160871
    tagir
    Poziom 11  
    Witam kupiłem tanio kopiarkę Konica 7130 nie mogłem jej przywieźć sam więc poprosiłem o to znajomego kopiarka była przewożona jakieś 60 km, okazało sie że leżała na boku w trakcie jazdy i wysypała się część tonera później przy przenoszeniu też sypała Wczoraj włączyłem ja pierwszy raz i przy próbie kserowania wywaliła komunikat F28-3 nie wiem czy to było związanie z tym że przy ostatniej szufladzie na dole była odkręcona taka plastikowa przeźroczysta ramka na sprężynie. W każdym razie po dokręceniu tego czegoś kopiarka ruszyła i nie wywala błędu, natomiast jest inny problem. Strony są tylko lekko pokryte czarnym kolorem i mało tego pojawiają się jeszcze ciemne plamki na kartkach. Proszę o pomoc w dziedzinie kopiarek jestem laikiem i dopiero zaczynam. Poniżej załączam przykładową skserowaną stronę
  • REKLAMA
  • #2 5161048
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Po takim transporcie nie sprawdziłeś jak wygląda deweloper? a to co się wysypało i to co później sypała to na pewno toner? może wywaliło Ci deweloper?
  • REKLAMA
  • #3 5162033
    Gregorybl
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    F28-3
    Separation lightning abnormality

When the EM signal
    (separate_em) is detected 3
    times at the specified intervals,
    this phenomenon occurs 5 times
    in 1 job.
    The main body stops immediately, and the RL1 (Main) turn OFF.

check
    Separation corona
    HV (High voltage power)
    CB (Main body control board)

przepis podany na tacy . sprawdz wczesniej czy rzeczywiście wysypany proszek to toner czy developer, jak wspomniał kolega wyzej.
  • #4 5162353
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Wezwij serwis, by ci przeczyścił maszynę po transporcie, f-28-3 pewnie spowodowany zasypaniem elektrody przez nośnik (patrząc na skan, to pewnie nie obejdzie się bez wymiany nośnika).

>>okazało sie że leżała na boku w trakcie jazdy i wysypała się część tonera << pogratuluj znajomemu, że załatwi Ci maszynę. Poza tym sprawdź sobie ile maszyna ma zrobione na materiałach.
  • REKLAMA
  • #5 5162531
    tagir
    Poziom 11  
    Mogę to w jakiś sposób sam naprawić? od czego zacząć? ile mnie to będzie kosztować? Znajdę gdzieś manuala do tej maszyny?
  • #6 5162675
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Tak całkowicie szczerze to na podstawie Twojego pierwszego postu - to nie. Jeśli chcesz mieć pracującą kopiarkę to wezwij serwis, no chyba że traktujesz ją jako narzędzie do nauki - wtedy możesz ją psuć.
    Jak mi coś stuka w samochodzie to jadę do serwisu - w sumie wychodzi na plus - samochód naprawią, ja nie tracę czasu na coś co fachowiec zrobi szybko a poza tym ma za co ten fachowiec żyć.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 5162867
    tagir
    Poziom 11  
    spróbuje najpierw własnymi siłami będe wdzięczny za wszelkie sugestie
  • #8 5164023
    Erni1
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    No to zacznij od wymiany dewelopera, toner się raczej nie wysypał a jeśli już to bardzo mało i sprawdź druty elektrody.

Po przewiedzieniu na boku kopiarka może wymagać rozłożenia do ramy i wydmuchania kompresorem wszystkiego co się wysypało.
    Potem trzeba wszystkie elementy wyczyścić a to co jest do wymiany wymienić no i na końcu wszystko złożyć.
    Dasz radę ?
  • #9 5165355
    le5ny
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    wyczyść elektrodę która znajduje sie na czarnych dziczkach i sprobuj jak nie pomoże to wzywaj serwis po to on jest :)
  • #10 5166338
    tagir
    Poziom 11  
    póki co zdjąłem plastikowe osłony wyciągnąłem co się dało odkurzaczem a resztę przedmuchałem sprężonym powietrzem najwięcej proszku było z tyłu gdzieś na połowie pod metalowa klatką osłaniającą elektronikę wniosek że pewnie leżała przodem do góry za drzwiczkami po prawej nie było wiele proszku. Podłączyłem ją w takim stanie nie wysypała błędu ale zacięła papier. Rozbiorę ją dokładniej jak tylko znajdę chwile czasu. Kopiarka ma przejechane 430 tys kopii
  • #11 5189904
    tagir
    Poziom 11  
    Już wiem ż e to deweloper, gdzie mogę dostać tą częśc i za ile, ewentualnie czy dałoby się to jakoś zregenerować?
  • #12 5190683
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 838
    No "część" to to nie jest :D Chyba że "część w proszku" . Nie zregenerujesz tego. Musisz kupić całe opakowanie. Tyle że w detalu to trochę kosztuje... W hurcie też tanie nie jest. Możesz pytać w Artonery lub DKS-ie , lub spytaj google :D ale nie radzę samemu tego wymieniać. Trzeba rozebrać wywoływaczkę, wyczyścić całą kopiarkę i zainicjować deweloper i zrobić inne nastawy. Dla własnego dobra - zawołaj serwis. Mniej stracisz, a zrobią to profesjonalnie.

C.
  • #14 5194064
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 838
    Cena całkiem o.k. :D , A taniej... no bez przesady !

C.
  • #15 5780595
    tagir
    Poziom 11  
    Odświeżam po wymianie developera i jego inicjacji ksero zaczęło działać ale pojawiły się dwa problemy

1. Kopia jest rozjaśniona na szerokości 1/5 kartki od góry, nie jest to duża różnica ale jednak widać ją. Na kopii występują jednak gdzieniegdzie kropki których nie powinno być, załączam skan.

2. Nie mogę sobie poradzić z konfiguracją RADF, albo mi kartkę obcina albo przesuwa, są jakieś sprawdzone ustawienia dla tej maszyny.

Test Pattern

• #16 5784705
    mariuszsek
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    1. jaki masz wydruk liczników czysty czy nie
    2. jak wygląda kopia z szyby a jak z RADF

na 90 % masz przestawione lustra bardzo często zdaża sie tak w transporcie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Kopiarka Konica 7130 po transporcie na boku i wysypaniu proszku (prawdopodobnie developera, nie tonera) zaczęła wyświetlać błąd F28-3, związany z nieprawidłowościami w separacji elektrycznej (separation lightning abnormality). Po dokręceniu plastikowej ramki błąd ustąpił, lecz kopie są słabo pokryte czernią i pojawiają się ciemne plamki. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana developera, czyszczenie elektrody oraz dokładne oczyszczenie wnętrza kopiarki z resztek proszku, co może wymagać rozebrania urządzenia i użycia sprężonego powietrza. Wymiana developera jest kosztowna i wymaga inicjacji oraz kalibracji urządzenia, dlatego rekomendowane jest skorzystanie z serwisu. Po wymianie developera pojawiły się nowe problemy: rozjaśnienie kopii na górnej części kartki oraz obecność niepożądanych kropek, a także problemy z konfiguracją RADF (automatycznego podajnika dokumentów), które mogą wynikać z przestawienia luster podczas transportu. Wskazane jest sprawdzenie liczników, porównanie kopii z szyby i z RADF oraz ewentualna korekta ustawień optycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA