logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdiagnozować i naprawić ABS w Ford Mondeo '94 1.6 16V?

Amazon 20 Lip 2006 16:38 2058 10
REKLAMA
  • #1 2836977
    Amazon
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam

Mam Mondeo '94 1.6 16V. Pewnego razu jak jechałem zapaliła się kontrolka ABS i tak już zostało. Przeszukałem całę formum, net, MKP i jedynie znalazłem ogólne informacje. Brak jakichkolwiek schematów, szczegółowych informacji gdzie się podpiąć pod czujniki ABS żeby chociaż zmierzyć rezystancję (bez konieczności demontowania połowy samochodu). Podłączałem się pod złącze komputerowe Euroscanem i niestety jest tylko diagnostyka sinika. Kody błyskowe też nie obejmują ABS. Nie wiem gdzie znaleźć złącze ABS do pompy :-(, chociaż może tam coś uda mi się pomierzyć? Może ma ktoś jakieś schematy, albo odrobinę doświadczenia??? Po odwiedzinach -nastego mechanika i elektryka ręce mi odpadły. Nikt nie potrafi nawet tego zdiagnozować nie mówiąc o naprawie. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2837046
    gazer11
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    na poczatek pomierz rezystancje czujnikow zaraz przy kolach - wypnij wtyczke i zmierz, jesli ktorys bedzie uszkodzony to zlokalizujesz go najszybciej
  • REKLAMA
  • #3 2837057
    Amazon
    Poziom 13  
    Problem w tym, że nie widać kostek przy czujnikach, kable wchodzą gdzieś pod nadkola, do profili i na tym koniec. Miałem nadzieję, że można pomierzyć je gdzieś w bardziej dostępnym miejscu, na jakimś złączu dostępnym np. w komorze silnika. Żaden schemat elektryczny nie uwzględnia instalacji ABS :-(.
  • #4 2837252
    NitroMCZ
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    nie ma cudów wtyczki muszą być i to nie daleko od czujników a jak nie to trzeba zmierzyć przy sterowniku. U leniwych mechaników byłeś a może to ten upał...:D Jutro bede robił takie "cudo" ,wiec może powiem Ci coś więcej,bo teraz mi się przypominać nie chce(wiesz przez ten upał...:D)
  • #5 2837398
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2837429
    Amazon
    Poziom 13  
    A gdzie szukać tej złączki co idzie do pompy? Niewidziałęm, żeby tam była jakaś kostka...
  • REKLAMA
  • #7 2837984
    NitroMCZ
    Poziom 15  
    elektrit napisał:
    NitroMCZ napisał:
    a jak nie to trzeba zmierzyć przy sterowniku. )

Powodzenia.
    Próbowałeś się kiedy do niego dostać?

jutro będe grzebał i może nie będe wtedy taki cwany:D:D:D
  • #8 2839290
    NitroMCZ
    Poziom 15  
    no inie było tak strasznie... pomiar czujników przy sterowniku możliwy,choć utrudniony , pełna komunikacja(kts,mondeo98). U mnie poleciał sterownik ABS,ale da się usunąć usterkę bez wymiany na inny sterownik:D
  • #9 2839659
    Amazon
    Poziom 13  
    Mondeo '98 to nie to samo co '94. Masz inny komputerek na pokładzie. Z takim modelem też nie miałbym problemu, do mojego nie pasuje żaden komputer z ogólnie stosowanych w stacjach diagnostyki. Widzę, że tutaj też nie znajdę pomocy, jak to na grópach dyskusyjnych, same ogólniki i nic paza tym :-(. Naprawdę nikt nie wie jak podpiąć się pod czujniki bez rozkręcania całego samochodu?
  • #10 2839757
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 982
    niestety zlaczki sa dostepne po wyjeciu nadkoli a wiec kupa roboty z tego co pamietam to masz system mecatronic II jezeli moge ci doradzic to podjedz do kogos kto dysponuje fordowskim wds i zdiagnozuje to bez problemu niestety tak jest z fordem ze slabo robia go inne skanery a szczegolnie kts
  • #11 2839914
    Amazon
    Poziom 13  
    No to mam poważny problem. Zdejmowanie nadkoli jest sporym wyzwaniem, tym bardziej, że muszę ciągle urzywać samochodu. Próbowałem Eoroscanem i niestety :-(, a te fordowskie to mają tylko autoryzowane serwisy w dużych miastach. Dzięki za podpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ W Fordzie Mondeo z 1994 roku 1.6 16V zapaliła się kontrolka ABS, a diagnostyka komputerowa Euroscanem nie wykrywa błędów ABS, oferując jedynie diagnostykę silnika. Czujniki ABS są trudne do zlokalizowania, ponieważ ich wtyczki znajdują się pod nadkolami i w profilach nadwozia, co wymaga demontażu elementów karoserii. Pomiar rezystancji czujników bezpośrednio przy kołach jest zalecany, jednak dostęp do wtyczek jest utrudniony. Złącze do pompy ABS również jest trudno dostępne i może nie posiadać widocznej kostki. Diagnostyka ABS w tym modelu jest utrudniona ze względu na brak schematów elektrycznych i kompatybilności z popularnymi skanerami diagnostycznymi, takimi jak KTS czy Euroscan. System ABS to Mecatronic II. Zaleca się użycie oryginalnego oprogramowania diagnostycznego Ford WDS, dostępnego w autoryzowanych serwisach, które umożliwia pełną komunikację i pomiar przy sterowniku ABS. Wymaga to jednak zdjęcia nadkoli, co jest pracochłonne i utrudnia korzystanie z samochodu podczas naprawy. W nowszych modelach Mondeo (np. z 1998 roku) stosowane są inne sterowniki ABS, co komplikuje wymianę i diagnostykę w starszych wersjach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA