logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 320GB - cykanie i przycinanie gier, uszkodzone złącze SATA

IzzyMan! 01 Sty 2009 11:20 5159 21
  • #1 5932041
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Witam. Zauważyem że od dłuższego czasy kiedy gram w gry cyka mi dysk i przycina gre. O co z tym chodzi? Czy mam powody do obaw? Dysk to Seagate Baracuda 320GB. Dysk był na gwarancji u komputronika ale dostałem kwitek ze nie podejma sie naprawy. Złącze sata uszkodzone mechanicznie. Bolec nakierowujacy wtyczke z zasilaniem(część) wielkosci 1mm moze 2mm usprawiedliwa serwis od niedokonania naprawy. Nie wiem co mam zrobić czy zerowanie dysku pomoze??

Jeżeli będzie potrzebny smart wkleję screeny
  • #2 5932073
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5934294
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 713
    W jakie gry grasz? Może to jest ważne, czy dana gra często odczytuje jakiekolwiek dane z dysku.

Czy podczas oglądania filmów zapisanych na dysku (chodzi o dłuższy film, a nie kilkuminutowy filmik z YouTube) też są podobne problemy?

Wiem, że są też takie gry, w których na dysk instaluje się niewielka ilość danych, a w czasie grania wszystkie dane są odczytywane bezpośrednio z płyty. Czy przy takich grach też są problemy?

A oglądanie filmów z płytki (obojętnie, czy DVD, czy DivX, czy jeszcze inny)?

Czy w czasie operacji dyskowych (kopiowanie plików, kompresja danych do ZIP) są jakieś zawieszenia i że operacja trwa podejrzane długo?

Jeżeli masz ważne dane na tym dysku, to dla pewności wykonaj ich kopię na innym nośniku.
  • #4 5934392
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Momencik, najpierw nich pokaże S.M.A.R.T. tego dysku, a później wyroki i ewentualne własne przypuszczenia.
    Bo równie dobrze mogło to być wyłączoną funkcją AAM (Automatic Acoustic Management) i dodatkową dużą fragmentacją danego pliku lub kilkunastu nowych plików.

Tak więc czekamy na SMART tego dysku, ewentualnie coś ze "szklanej kuli" powróżymy :D
  • #5 5935795
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Przepraszam ze tak długo czekacie na te screeny ale wydawalo mi sie ze miałem program smart musze pobrac
    moze mi ktoś podać nazwe programu bo nie pamietam jak sie nazywal
  • #6 5935852
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 5935901
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Jest ten program w necie?
    google
    Podana fraza - Vistroia API - nie została odnaleziona.
  • #8 5935959
    ramserwis
    Poziom 11  
    Witam.
    Kolega podał złą nazwę programu.
    Chodzi o program Victoria.
    Link

Pozdrawiam.
  • #9 5936427
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 713
    A jak nie Victoria, to MHDD (link do MHDD jest również wymieniony na tej stronie, którą mój poprzednik wskazuje).
  • #10 5936464
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    HDTune Benchmark
    SMART Viktoria
    Seagate Barracuda 320GB - cykanie i przycinanie gier, uszkodzone złącze SATASeagate Barracuda 320GB - cykanie i przycinanie gier, uszkodzone złącze SATA
    Test Viktoria
    W tym momencie zawiesiło sie sprawdzanie
    Edit
    Poszło dalej
    Przez 10GB tych pomarańczowych było ponad 1700
    12GB 2300
  • #12 5937779
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Wyżej wymienione fotki wystarcza???
  • #13 5938123
    kolokat
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Daj jeszcze screana z HD tune z zakładki health...
  • #14 5938233
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    A wiec tak, dysk ST3320620AS , ma dość dużo sektorów o "spowolnionym czasie odczytu", ale remap-owanie tak dużej ilości sektorów (piszesz o 1700 sektorów) , które mają czas dostępu powyżej 402ms (milisekund) jest ryzykowne, bo nie każdy dysk ma odpowiednio dużą ilość miejsca z "sektorów zapasowych".

PS. Piszesz o 1700 a ja widzę 423
    Seagate Barracuda 320GB - cykanie i przycinanie gier, uszkodzone złącze SATA , więc "coś tu nie gra".
    Jak dajesz wyniki skanowania dysku to dawaj całkowite i zakończone a nie szczątkowe.
    "Pies szybko robił i ślepych narobił" , proszę więc się nie śpieszyć i wykazać odrobinę cierpliwości i zrozumienia tematu.
  • #15 5938834
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    Problem w tym iz dysk skanowany pod windowsem może mieć zafałszowane wyniki w Victorii a już szczególnie na interfejsie innym niż ATA.

dlatego Warto by podpiąć dysk na kontrolerze bezpośrednio i wyłączyć go w windowsie tak aby windows nie miał wpływu na wynik skanowania.

Warto by ten dysk przeskanować pod MHDD . MHDD wykrywa dyski na złączu SATA więc lepiej to zrobić bez niepewności czy przypadkiem windows nie ma wpływu na wynik skanowania. Pod MHDD jeśli dane są już skopiowane można go zerować i remapować tylko nie wiem po co

Parametr 199 Ultra DMA CRC Errors 11 świadczy o problemach z tasiemką lub złączem tasiemki .

Cytat:
    Złącze sata uszkodzone mechanicznie. Bolec nakierowujacy wtyczke z zasilaniem(część) wielkosci 1mm moze 2mm usprawiedliwa serwis od niedokonania naprawy.

Najwidoczniej coś więcej się tam stało możliwe że trzeba wymienić złącze można to zrobić samemu zamieniając z innego dysku lub poprosić w serwisie GSM .
  • #16 5939424
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Jutro wyciągnę dysk i zrobie fotke o co chodzi natomiast viktorią nie moge zrobić do konca bo sie zawiesza

natomiast tam gdzie napisałem ze tych pomarańczowych jest 1700ok. to to było jak dysk sprawdzi 12GB już i sie zawiesiło ...

zerowanie pomoze w uciszeniu dysku i w tym zeby nie cykal?
  • #17 5940247
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 5947270
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    To fotka o co chodziło z uszkodzeniem mechanicznym:
    SMART dysku:
    Wybaczcie za jakość ale zapomniałem ustawić aparat na 3.2
    Wymieniłem kabel i nadal nie moge sie pozbyc problemu Ultra ATA(...11)

Dodano po 59 [minuty]:

Na początku testu i w środku wszystko było obiecujące ze bedzie dobrze a jednak przy ok. 3/4 testu zaczęło sie zbierać tych 50ms
    Fota zrobiona 6 sec przed zakończeniem testu :D
    Koniec testu
    I CO wy na to?

EDIT
    znacie jakis program botowalny z płyty którym mógłbym porządnie zrobić format dysku a potem go podzielić na partycje?
  • #19 5952360
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Widać że dysk już nie ma takich problemów 4 150 to ewentualne przyszłe ale nie obecne. 11 - było kiedy były problemy z tasiemką obecnie może ich już nie być ale parametr zostanie. Teraz jeśli nie masz na nim danych które chciałbyś zachować wykonaj komendę w MHDD :
    1) ERASE (KASUJE BEZPOWROTNIE DANE)
    2) po skończeniu Remap (F4 Remap na ON i ponownie F4)
    3) Następnie Fdisk zakłada jedną partycję o wielkości dysku
    Po tym możesz ponownie przeskanować dysk i sprawdzić jaki jest wynik F4 F4 w MHDD

Opis Tutaj

Najbardziej tutaj zły parametr to :
    Atrybut ID 07
    Seek Error Rate
    Częstość błędów wyszukiwania głowic magnetycznych. W razie uszkodzenia mechanicznego systemu pozycjonowania, uszkodzenia serwa albo termicznej rozszerzalności dysku, ilość błędów wyszukiwania wzrasta. Więcej błędów wyszukiwania oznacza pogarszanie się stanu powierzchni dysku i podsystemu mechanicznego dysku.
    Ten parametr może się również pogarszać z powodu iż w trakcie pracy dysku jest on poruszany (czyli jest to dysk laptopowy )

Atrybut ID 199
    UltraDMA CRC Error Count
    Łączna ilość błędów CRC w trybie UltraDMA. Wartość RAW atrybutu wskazuje ilość błędów wykrytych przez CRC (CRC Interfejsu) podczas przesyłania danych w trybie UltraDMA.
    Krytyczny: Nie

Opis S.M.A.R.T.
  • #20 5952911
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    migol21 napisał:
    Po tym możesz ponownie przeskanować dysk i sprawdzić jaki jest wynik F4 F4 w MHDD

Najbardziej tutaj zły parametr to :
    Atrybut ID 07
    Seek Error Rate
    Częstość błędów wyszukiwania głowic magnetycznych. W razie uszkodzenia mechanicznego systemu pozycjonowania, uszkodzenia serwa albo termicznej rozszerzalności dysku, ilość błędów wyszukiwania wzrasta. Więcej błędów wyszukiwania oznacza pogarszanie się stanu powierzchni dysku i podsystemu mechanicznego dysku.
    Ten parametr może się również pogarszać z powodu iż w trakcie pracy dysku jest on poruszany (czyli jest to dysk laptopowy )

Czy mogę od razu jakoś podzielić dysk na partycje? tym Fdisk? Bo raczej potem musiałbym znowu kasować partycje, i z instalacji XP robić nowe i format każdej, troche czasu by mi to zabrało.

Te złe parametry to można jakoś zlikwidować dysk raczej tylko 2 razy był na spacerze a tak to co jakiś czas go wyciagam z obudowy tuning i te sprawy :D

Dodano po 4 [godziny] 19 [minuty]:

Zastosowałem sie do tych pkt:
    1) ERASE (KASUJE BEZPOWROTNIE DANE)
    2) po skończeniu Remap (F4 Remap na ON i ponownie F4)
    Tak wygląda dysk po skonczeniu testu

a tak w trakcie
    Seagate Barracuda 320GB - cykanie i przycinanie gier, uszkodzone złącze SATASeagate Barracuda 320GB - cykanie i przycinanie gier, uszkodzone złącze SATA
    Nie wiem czy to przez to ze jestem chory czy co ale chyba dysk sie wyciszył :D
  • Pomocny post
    #21 5955398
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Dysk się wyciszył po zerowaniu możliwe ,że mu to pomogło można jeszcze wykonać zerowanie parę razy by lepiej go przetestować ale przypuszczam że wiele się nie zmieni. Na koniec zerowania można wykanoać skanowanie by sprawdzić efekt.
    Obecnie dysk można używać należy jednak go obserwować. Fdisk nie jest konieczny jeśli dzielisz go na więcej partycji.
  • #22 5955454
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Wszystko zrobione system zainstalowany głowica nie piszczy zobaczymy jak zaczne grać dam znac
    EDIT
    No powiem wam ze głowica na razie nie piszczy :D dysk sie wyciszył znacząco. Natomiast nie miałem okazji sprawdzić go w grach jeszcze :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Seagate Barracuda 320GB (model ST3320620AS), który podczas grania wydaje cykanie i przycina gry. Dysk ma mechanicznie uszkodzone złącze SATA, co serwis Komputronik uznał za powód odmowy naprawy. W dysku wykryto liczne sektory o spowolnionym czasie odczytu oraz błędy Ultra DMA CRC (parametr 199), wskazujące na problemy z kablem lub złączem. Zalecane było wykonanie diagnostyki S.M.A.R.T. oraz skanowanie dysku programami Victoria i MHDD, najlepiej podłączając dysk bezpośrednio do kontrolera SATA, aby uniknąć wpływu systemu Windows na wyniki. Po wykonaniu zerowania (komenda ERASE) i remapowania uszkodzonych sektorów oraz ponownym partycjonowaniu dysk znacząco się wyciszył i przestał wydawać niepokojące dźwięki. Użytkownik zainstalował system i planuje obserwować zachowanie dysku podczas grania. Wskazano, że zerowanie może pomóc w wyciszeniu dysku, ale niekoniecznie usunie wszystkie błędy fizyczne. Zalecane jest monitorowanie stanu dysku i ewentualna wymiana uszkodzonego złącza SATA, co można wykonać samodzielnie lub w serwisie GSM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA