logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć mysz PS2 do portu COM, aby działała poprawnie?

wojtekj_15 21 Lip 2006 08:21 4281 9
REKLAMA
  • #1 2838639
    wojtekj_15
    Poziom 11  
    Witam. Mam przejściówke ale jak mysz podłączam przez nią do COM to mi jej nie widzi :( Co zrobic zeby działała?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2838916
    wojtekj_15
    Poziom 11  
    mam przelotke! ale jak podlaczam przez nia myszke to nie dziala!
  • #5 2838967
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Bo żeby mysz na COM zadziałała trzeba zrestartować komputer, spróbuj tego co wszyscy mówią
  • #6 2839035
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    A ta przelotka była w zestawie razem z myszką?
    Bo nie każda myszka pracuje pod COM i PS2.
  • REKLAMA
  • #7 2839039
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Jaką masz płytę główną? Pytam, bo niektóre płyty AT (a raczej w większości) posiadały możliwość podłacznenia myszy PS2 poprzez odpowiedniego "śledzia" i podłączenie do płyty głównej.

Podobnie jak juz było powiedziane, nie każda przejściówka prawidłowo pracuje. Należy używać dedykowanych adapterów RS232 - PS2, dostarczanych w komplecie z myszką.
  • REKLAMA
  • #8 2840037
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Aby mysz pracowała w porcie PS/2 i RS232C musi być wykonana jako dwusystemowa (tzw. combo). I do takich myszy dostarczane są odnośne adaptery. Mysz jednosystemowa nie będzie pracować w porcie innym, niż dla niej przewidziany.
  • #9 2840046
    zbyhol
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Ja mam 2 przejściówki i na jednej chodzi mi większość myszek a na tej drugiej tylko te stare. Zaraz zrobie schemacik tej pierwszej i podrzuce.

Dodano po 19 [minuty]:

OK. mam nadzieje,że ten opis jest czytelny. W razie czego prosze pytać.

Jak podłączyć mysz PS2 do portu COM, aby działała poprawnie?
  • #10 2841638
    wojtekj_15
    Poziom 11  
    juz kupilem mysz na com

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączenie myszy PS/2 do portu COM wymaga zastosowania odpowiedniej, dedykowanej przejściówki RS232-PS2, która musi być kompatybilna z myszą dwusystemową (tzw. combo), zdolną do pracy zarówno w porcie PS/2, jak i RS232. Nie każda myszka PS/2 będzie działać przez zwykłą przejściówkę do portu COM, ponieważ myszy jednosystemowe nie obsługują innego interfejsu niż przewidziany. W niektórych starszych płytach głównych AT możliwe było podłączenie myszy PS/2 do portu COM za pomocą specjalnego śledzia i dedykowanego adaptera. Restart komputera po podłączeniu przejściówki jest często konieczny, aby system poprawnie wykrył urządzenie. W przypadku problemów z działaniem myszy przez przejściówkę warto sprawdzić jej typ i kompatybilność oraz rozważyć zakup myszy dedykowanej do portu COM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA