logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trwałość folii i wałka gumowego w Canon NP 6512 po 15,000 kopii?

msiuel 21 Lip 2006 11:32 1617 15
REKLAMA
  • #1 2839065
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 84
    Po okolo 15.000 kopii zerwala sie folia i zdeformowal sie walek gumowy ...troche szybko ... Jaka jest trwalosc /praktyczna/ folii i walka gumowego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2839562
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Cięzko powiedzieć... to sprawa przypadku. Ogólnie te folie dość mocne były no i wałki też. Byćmoże to sprawa przypadku a i syfny toner mógł coś napsuć podobnie jak w laserówkach. Tam też jest grzałka na folii i wałek.

C.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2839642
    przemol80
    Poziom 11  
    Witam
    miałem juz tez kiedyś przypadek z folią i niestety Canon nie ma w ofercie samej folii tylko komplet folia + grzałka a to niestety jest dość drogie do tego dojdzie jeszcze wałek dociskowy niestety. proponuje zamiast kupowania całego pieca założyć folie utrwalającą od drukarki HP nie pamiętam dokładnie ale chyba 1200 (proszę sprawdzić) jest taka sama no i nie trzeba kupować grzałki :D. Przed założeniem trzeba wyczyścić grzałke bardzo delikatnie bo jest bardzo podatna na złamanie no i na konec smar na grzałke.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 2839692
    ABLublin
    Ocena: 447
    od 2100 lub 4000
  • #5 2840003
    msiuel
    Spec od TV
    Dzieki za odpowiedzi :D .Ten temat juz tez przecwiczylem (z drukarki folia wytzrymala 2.000 ...3000 kopii :cry: ) ,toner oryginalny i czasami Integral...,a niby 6012 miala takie kiepskie utrwalanie ....,ale moze to wina walka gumowego ,on sie poprostu rozwarstwia na koncach ....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2840042
    ziz
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    "Mam" kilka takich kopiarek, ale folia zniszczyla mi sie tylko w jednej i to dlatego ze zle zlozylem. Raczej nie mam prolemow z urzadzeniami tego typu.
  • Pomocny post
    #7 2840053
    ABLublin
    maszyna na folii od 4000 już ma z 50tys. i bez problemu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2840088
    pdw
    Ocena: 30
    Sama folia jest dostępna na rynku. Ostanio wkładałem i śmiga bez problemu.
    Dosyć częstą przyczyną uszkodzenia folii są zszywki...
  • Pomocny post
    #9 2840871
    joel77
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Trzeba od czasu do czasu wyczyścić lub wymienić wałek czyszczący, taki cienki pręt aluminiowy pod wałkiem dociskowym. Miałem kiedyś taki przypadek, że był mocno obklejony tonerem i uszkodził wałek gumowy oraz folię.
  • Pomocny post
    #10 2844733
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Dokładnie do tych kopiarek pasuje folia z HP5L/6L.
  • Pomocny post
    #11 2852336
    KrzysiekAtl
    Poziom 17  
    Witam

Przyłącze się do tematu z zapytaniem:
    Kto sprzeda mi grzałkę do tego modelu ?
    Może być bez folii.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

A przy okazji
    Sprawdź łożyska wałka docikowego - często się wycierają i piec pracuje nie współosiowo.
    Z jednej strony jest mocniejszy docisk i folia ma tendencję do zsuwania się na jedna strone i gniecenia.
  • #12 2856349
    msiuel
    Spec od TV
    Czym najlepiej wyczyscic waleczek (joel) pod dociskiem .nic nie skutkuje oprocz noza tapicerskiego :| ,czy powierzchnia musi byc potem gladka?wypolerowac potem drobnym papierem sciernym....pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #13 2856421
    joel77
    Poziom 14  
    Nożyk wystarczy. Nie musi być super gładki.
  • Pomocny post
    #14 2856459
    ABLublin
    Panowie drastycznie podchodzicie do tematu !!!
    Jest pewien rozposzczalnik ?

wkładasz na 15 do 30 min zaley od góbości nagomadzonego toneru i ściągasz ja masło , a wałek jak nowy bez drapania i szlifowania
  • Pomocny post
    #15 2856963
    KrzysiekAtl
    Poziom 17  
    Panowie
    Ten rozpuszczalnik to po prostu NITRO.
    ps Uwaga na części plastikowe - też rozpuszcza jak masło!
  • Pomocny post
    #16 2857552
    ABLublin
    70 % rozpuszczalników na rynku to nitro ,kiedyś mi go zabrakło sprawdziłem chyba z 15 innych niby to samo jak pytałem "sprzedawcy"
    g....o , nic nie dorównuje B......
    5L kosztuje ~50zł
    nie będę robił im relklamy publicznie , na PW

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem trwałości folii utrwalającej i wałka gumowego w kopiarkach Canon NP 6512 po około 15 000 kopii, gdzie folia uległa zerwaniu, a wałek zdeformowaniu. Trwałość folii i wałka jest zmienna i może zależeć od przypadku, jakości tonera oraz ewentualnych uszkodzeń mechanicznych, np. zszywek. Canon nie oferuje samej folii, lecz komplet folia z grzałką, co jest kosztowne. Jako alternatywę proponowano zastosowanie folii utrwalającej z drukarek HP (modele HP5L/6L lub HP 1200), które są kompatybilne i tańsze. Ważne jest regularne czyszczenie wałka czyszczącego (cienki pręt aluminiowy pod wałkiem dociskowym), gdyż nagromadzony toner może uszkodzić wałek gumowy i folię. Do czyszczenia wałka pod dociskiem (joel) skuteczny jest nóż tapicerski lub rozpuszczalnik nitro, który usuwa toner bez uszkodzeń, choć należy uważać na części plastikowe. Warto także sprawdzić łożyska wałka dociskowego, które mogą powodować nierównomierny docisk i przesuwanie się folii. Praktyczna trwałość folii w dobrych warunkach może wynosić od 4 000 do nawet 50 000 kopii, zależnie od eksploatacji i konserwacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA