Cięzko powiedzieć... to sprawa przypadku. Ogólnie te folie dość mocne były no i wałki też. Byćmoże to sprawa przypadku a i syfny toner mógł coś napsuć podobnie jak w laserówkach. Tam też jest grzałka na folii i wałek.
Witam
miałem juz tez kiedyś przypadek z folią i niestety Canon nie ma w ofercie samej folii tylko komplet folia + grzałka a to niestety jest dość drogie do tego dojdzie jeszcze wałek dociskowy niestety. proponuje zamiast kupowania całego pieca założyć folie utrwalającą od drukarki HP nie pamiętam dokładnie ale chyba 1200 (proszę sprawdzić) jest taka sama no i nie trzeba kupować grzałki . Przed założeniem trzeba wyczyścić grzałke bardzo delikatnie bo jest bardzo podatna na złamanie no i na konec smar na grzałke.
Pozdrawiam
Dzieki za odpowiedzi .Ten temat juz tez przecwiczylem (z drukarki folia wytzrymala 2.000 ...3000 kopii ) ,toner oryginalny i czasami Integral...,a niby 6012 miala takie kiepskie utrwalanie ....,ale moze to wina walka gumowego ,on sie poprostu rozwarstwia na koncach ....
"Mam" kilka takich kopiarek, ale folia zniszczyla mi sie tylko w jednej i to dlatego ze zle zlozylem. Raczej nie mam prolemow z urzadzeniami tego typu.
Trzeba od czasu do czasu wyczyścić lub wymienić wałek czyszczący, taki cienki pręt aluminiowy pod wałkiem dociskowym. Miałem kiedyś taki przypadek, że był mocno obklejony tonerem i uszkodził wałek gumowy oraz folię.
Przyłącze się do tematu z zapytaniem:
Kto sprzeda mi grzałkę do tego modelu ?
Może być bez folii.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Dodano po 2 [minuty]:
A przy okazji
Sprawdź łożyska wałka docikowego - często się wycierają i piec pracuje nie współosiowo.
Z jednej strony jest mocniejszy docisk i folia ma tendencję do zsuwania się na jedna strone i gniecenia.
Czym najlepiej wyczyscic waleczek (joel) pod dociskiem .nic nie skutkuje oprocz noza tapicerskiego ,czy powierzchnia musi byc potem gladka?wypolerowac potem drobnym papierem sciernym....pozdrawiam.
70 % rozpuszczalników na rynku to nitro ,kiedyś mi go zabrakło sprawdziłem chyba z 15 innych niby to samo jak pytałem "sprzedawcy"
g....o , nic nie dorównuje B......
5L kosztuje ~50zł
nie będę robił im relklamy publicznie , na PW
✨ W dyskusji poruszono problem trwałości folii utrwalającej i wałka gumowego w kopiarkach Canon NP 6512 po około 15 000 kopii, gdzie folia uległa zerwaniu, a wałek zdeformowaniu. Trwałość folii i wałka jest zmienna i może zależeć od przypadku, jakości tonera oraz ewentualnych uszkodzeń mechanicznych, np. zszywek. Canon nie oferuje samej folii, lecz komplet folia z grzałką, co jest kosztowne. Jako alternatywę proponowano zastosowanie folii utrwalającej z drukarek HP (modele HP5L/6L lub HP 1200), które są kompatybilne i tańsze. Ważne jest regularne czyszczenie wałka czyszczącego (cienki pręt aluminiowy pod wałkiem dociskowym), gdyż nagromadzony toner może uszkodzić wałek gumowy i folię. Do czyszczenia wałka pod dociskiem (joel) skuteczny jest nóż tapicerski lub rozpuszczalnik nitro, który usuwa toner bez uszkodzeń, choć należy uważać na części plastikowe. Warto także sprawdzić łożyska wałka dociskowego, które mogą powodować nierównomierny docisk i przesuwanie się folii. Praktyczna trwałość folii w dobrych warunkach może wynosić od 4 000 do nawet 50 000 kopii, zależnie od eksploatacji i konserwacji. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.