logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały do nauki elektroniki od podstaw dla początkującego elektronika

Misiu200 21 Cze 2003 00:47 3146 18
REKLAMA
  • #1 257450
    Misiu200
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Ludziska pomożcie mi jestem początkujaćym elektronikiem proszę o jakies materialy z ktorych mogł bym sie nauczys elektroniki od podstaw na www.elektroda.pl/nauka to mi nie wystarcza pomocy

przeniesiony z upload[krzysiek]
  • REKLAMA
  • #2 257473
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    co Cie interesuje? elektroda naucza ludzi którzy już coś tam kumaja z teorii. może inaczej powiem co już wiesz o elektryce, elektrotechnice czy elektronice? Pragniesz sie nauczyć jak naprawiac urządzenia, jak projektowac urządzenia - czy tylko taka podstawowa wiedza szkolna...

zacznij od kitów ja tak zaczynałem - w ciemno - jakoś ze starszym my laicy sobie poradziliśmy - migające serduszko jakieś 8 lat temu. na układach scalonych. Z samych opisów dodanych do tych zestawów mozna coś wykumać.

przed kitami jeszcze była podstawowa wiedza co to jest bateria jak łaczyc baterie, zarówki diody LED to jakoś przyszło nagle gdy jako dziecko przeszedłem z klocków LEGO na elektronike.

a tak nawiasem zalatw sobie jakąś dobrą książke - użyj w tm celu szukaj i w tym forum "począktujący" na pewno znajdziesz tytuły interesujących, popularnych książek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 258890
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Polecam książkę Dietera Nuhrmanna pt. Elektronika łatwiejsza niż przupuszczasz. Składa się z 3 tomów . :D
  • #4 258910
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 259175
    Tremolo
    Poziom 43  
    Cytat:
    Polecam książkę Dietera Nuhrmanna pt. Elektronika łatwiejsza niż przupuszczasz. Składa się z 3 tomów - hmm?

słyszałem tylko o 2 tomach? moze ktos mnie oświeci w podtytułach : Elementy chyba było pierwsze , drugie to byłycoś z cyfrówką wyśwetlacze zasilacze czyli układy a trzecie czego dotyczyło ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 259195
    Frankie102
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    a przypomniało mi sie P. Horowitz "Sztuka elektroniki" tez jest spox tylko droga

moze ktos ma pdf ;)
  • #8 259199
    PCMAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Ja polecam dwutomowe dzieło P. Horowitz'a i W. Hill'a pt.: "Sztuka elektorniki" (wyd. WKŁ). Jest tam chyba wszystko czego potrzebujesz napisane w zrozumiały sposób (od podstawowych elementów po konkretne układy z zakresy elektroniki analogowej i cyfrowej, a poza tym troszkę informacji z matematyki i miernictwa).
    A tak poza ty to dobrze się zgadać z jakimś wprawionym elektronikiem i prowadzić z nim dysputy na te tematy, no i oczywiście czasopisma elektroniczne (na początek jest chyba dobry "Praktyczny Elektonik").
  • REKLAMA
  • #9 259302
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Tremolo

Elementy _1983
    Układy scalone _1983
    Technika cyfrowa _ 1986

Szogun
  • #10 259696
    filug
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Do tej wyliczanki dodalbym jeszcze "Radiotechnika bez wielkich problemow" Otto Limanna (rok wyd.1978). Ja dzieki nie zrozumialem niemaly kawalek analogowki. Ksiazka jest naprawde dobra i polecam ja.

Gdybym mial skaner ...

--------------
    Pozdrawiam
    Filug
  • #11 259745
    henryk61
    Poziom 21  
    Ocena: 57
    Ja ćwiczę elektronike od 21 lat i uczę się cały czas.Czytaj wszystko co ci wpadnie w ręce.Próbuj naprawiać wszystko , jak nie zepsujesz to się nie nauczysz.Wybierz dział elektroniki który cię interesuje. Elektronika jest rozległa we wszystkim nie dasz rady.Internet jest pod tym względem kopalnią wiedzy ale pochłania to bardzo dużo czasu.Poza pozycjami które wymieniają poprzednicy czytaj Elektronikę Praktyczną,Serwis Elektroniki, inne. Praktykuj ! w muśl zasady Praktyka czyni mistrza! POWODZENIA!
  • #12 259778
    Miroslaw P.
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Mogę tylko dodać:
    Kity - proste rozwiązanie; płytka gotowa, elementy skompletowane tylko że - kity jak kity, jeżeli chcesz się czegoś nauczyć to wybieraj je z oferty różnych czasopism, w których jest zawsze szczegółowy opis działania inaczej złożysz i dalej nie będziesz nic z tego rozumiał.
    Oprócz wielu stron z podstawami elektroniki jest Elektronika Praktyczna i Praktyczny Elektronik (zobacz "Linki -> Czasopisma) gdzie znajdziesz nie tylko teorię elektroniki, ale również opisy setek układów, które nie trzeba składać ale analizując opis i schemat niejedno zrozumiesz.
    A jak chcesz już złożyć jakiś układ to poszukaj np. na Elektrodzie, czy nie było z nim problemów.
    Pozdrowienia
  • #13 259790
    Joachim Krukowski
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    lechm56 napisał:
    Polecam książkę Dietera Nuhrmanna pt. Elektronika łatwiejsza niż przupuszczasz. Składa się z 3 tomów . :D

z czterech :)

I. Elementy
    II. Układy
    III. Układy scalone
    IV. Technika cyfrowa

Joachim
  • #14 259882
    Tremolo
    Poziom 43  
    widziałem, że są jeszcze dwie, wydane w Warszawie biała okładka - to jednak nasza szkolna biblioteczka nie była taka bogata ... a która częśc była najlepsza - bo ja najwięcej zaglądałem do tej bodajże drugiej albo trzeciej, gdzie było dużo o dekoderach siedmiosegmentowych i licznikach. Ale na początek radze zdobyć pierwszą część. A tak nawiasem, która z tych części jest najciekawsza?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 259899
    Joachim Krukowski
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Tremolo napisał:
    A tak nawiasem, która z tych części jest najciekawsza?

Moznaby powiedziec, ze dla kogos, kto zna podstawy, tom pierwszy bedzie najmniej ciekawy, ale to nie w tym jest rzecz.
    Kazda traktuje o czyms innym, i najlepiej przebrnac przez wszystkie czesci we wlasciwej kolejnosci.

Joachim
  • #16 1137575
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    A ja przegladnąłem posty Kolegi Misia200 i nie sadzę żeby to był dobry kandydat na elektronika, z jednej strony chce za darmo częsci do nauki (ludziska pomózcie) z drugiej strony chce kupować co popadnie hurtem...
    Może przesadzam, ale polecanie mu lektury czegokolwiek mija się z celem - sam się chwali ile to posiada książek w *.doc albo *.pdf, pytanie ile z tego przeczytał i zrozumiał...
    Obym się mylił!
  • #18 1144638
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Mój post nie spodobał się Koledze Misiowi200 - chciałbym go zatem publicznie przeprosić i sprostować - oczywiście posiada on książki w formacie elektronicznym ale dotyczace tylko informatyki.
    Prośba pozostaje zatem aktualna, moze ktoś ma coś czym mogłby się podzielić??
    Mnie się tylko przypomniało, że jakiś czas temu CHIP wydał archiwum Elektroniki Praktycznej w PDF-ie, może ktoś wie gdzie to mozna ściągnąć, to proszę Koledze link podesłać, pomimo paru nieudanych konstrukcji uważam, że czasopismo stoi na dobrym poziomie i mozna się z niego conieco nauczyć.
  • #19 1146723
    Wojciech_
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zawsze możesz korzystać z książek.

Podsumowanie tematu

✨ Początkujący elektronik poszukuje materiałów do nauki elektroniki od podstaw, gdyż dostępne na elektroda.pl/nauka informacje są niewystarczające. W odpowiedziach polecano rozpoczęcie nauki od zestawów edukacyjnych (kitów) z opisami działania, które pomagają zrozumieć podstawy praktyczne. Zalecano także zdobycie dobrej książki, np. trzytomowej serii Dietera Nuhrmanna „Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz” lub dwutomowego dzieła Paula Horowitza i Winfielda Hilla „Sztuka elektroniki” (wyd. WKŁ), które omawiają elementy, układy analogowe i cyfrowe oraz podstawy matematyki i miernictwa. Polecano również archiwalne numery czasopisma „Elektronika dla Wszystkich” oraz dostępne w internecie materiały, takie jak „Oślą łączkę” ze strony elektroda.pl. Dodatkowo wskazywano na stronę elektronika.qs.pl z mapą wiedzy o elementach elektronicznych. Wskazano na znaczenie praktyki, naprawiania urządzeń i czytania różnych czasopism, m.in. „Praktyczny Elektronik” i „Elektronika Praktyczna”. Wspomniano o książce Otto Limanna „Radiotechnika bez wielkich problemów” jako wartościowej pozycji dla zrozumienia analogowej elektroniki. Dyskusja podkreślała, że elektronika jest rozległa i warto wybrać dział, który najbardziej interesuje, a nauka wymaga czasu i praktyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA