logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy normalne jest rozmagnesowywanie LG T710PH przy każdym włączeniu?

sim210 21 Lip 2006 17:18 1517 14
REKLAMA
  • #1 2840002
    sim210
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam problem jak widać w temacie mój monitor rozmagnesowuje się zawsze gdy go włączam(objawia się to "hukiem") i trochę mnie to denerwuje i nie pokoi jednocześnie. Nie wiem czy to normalny objaw ale wystarczy że postoi 20 - 30 min włączony i znowu jest namagnesowany jakby stał kto wie ile. Czy to normalne?
  • REKLAMA
  • #2 2840148
    tbunio
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Problem głosnego rozmagnesowania usuniesz podkładając pod pętlę rozmagnesowania gąbkę na styku z metalowym chassis (nad płyta główna) i w okolicy zatrzasków w górnej części obudowy. Jeżeli monitor sam sie magnesuje może tego powodem są zbyt blisko położone głośniki?
  • #3 2840257
    sim210
    Poziom 12  
    Nie posiadam głośników komputerowych więc to nie to, poza tym chciałbym usunąć przyczynę takiego zachowania a nie kombinować z wyciszaniem. A sam hałas zależy od odstępu między kolejnymi rozmagnesowaniami/włączeniami.
  • Pomocny post
    #4 2840359
    tbunio
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Brzęk przy rozmagnesowaniu sam nie zniknie. A zależnośc głośności do czasu wynika z temperatury pozystora.
  • #5 2841703
    sim210
    Poziom 12  
    A od czego zależy rozmagnesowanie może tutaj jest problem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2843592
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    rozmagnesowanie wlacza sie zawsze przy wlaczaniu monitora i nie mozna wylaczyc tej funkcji , tyle ze jesli odstepy miedzy uruchomieniami monitora sa krotkie to pozystor nie zdazy ostygnac i efekt akustyczny /wizualny bedzie nikly z powodu malego pradu plynacego przez cewke.
  • REKLAMA
  • #7 2845018
    sim210
    Poziom 12  
    Czyli rozumiem że jedyny sposób żeby pozbyć sie nieprzyjemnego dźwięku to wyciszenie.
  • #8 2846961
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    niestety masz uszkodzony monitor,rozmagnesowanie następuje tylko lub powinno na twój rozkaz,napisz czy ekran jest podbarwiony.
  • #9 2847324
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Rozmagnesowanie kineskopu następuje zawsze po włączeniu (włącznikem sieciowym) lub jeśli jest taka opcja w menu.
    Efekt rozmagnesowania nie powinien występować jeśli pracuje w stanie gotowości (standby).
    Jeśli zaczyna wyświetlać źle kolory podczas pracy to jest całkiem możliwe uszkodzenie pozystora.

ps

Jeśli chodzi Tobie o punkt pierwszy to jedyne rozwiązanie jest takie jak pisał kolega "tbunio" jeśli ostatni to pozostała naprawa.

Pozdrawiam
  • #10 2847442
    sim210
    Poziom 12  
    Rozmagnesowanie występuje tylko przy włączaniu włącznikiem sieciowym lub na moje życzenie(opcja menu). Przebarwień nie mam a że jest namagnesowany wiem bo jak włączę i wyłącze to jest głośno.
  • #11 2847515
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    To chyba się nie rozumiemy.
    Rozmagnesowanie kineskopu ma na celu wyeliminowanie, usunięcie ładunków magnetycznych z tzw. maski kineskopu (konstrukcja w zależności od zastosowanego kineskopu) nie porządanych czyli takich które powstają np. na skutek oddziaływania zewnętrznych pól magnetycznych (kolega wyżej pisał o głośnikach a konkretnie chodziło o magnesy z których są zbudowane).

a co ma do tego "głośno jak włączę i wyłączę" to nie wiem.
    (może chodzi o "strzelanie" wysokiego napięcia na kineskopie w momencie jego pojawiania się i zaniku?)

Jeśli chcesz sprawdzić jak wygląda namagnesowany kineskop to przystaw na moment magnes do ekranu to zobaczysz.
    Zalecam google.pl
  • REKLAMA
  • #12 2847544
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    To że przy włączaniu monitora działa rozmagnesowywanie nie świadczy o tym że maska kineskopu jest namagnesowana. Po prostu układ ten działa w razie ewentualnego namagnesowania. Np: jezeli wyłączysz monitor i przeniesiesz go w inne miejsce mijając po drodze źródło pola magnetycznego. Telewizory też tak robią po włączeniu ich wyłącznikiem głównym.
  • #13 2847575
    sim210
    Poziom 12  
    tzn jak wcześniej pisali koledzy to nie namagnesownie jest winne hałasu tylko temperatura pozystora to ja zakręciłem przepraszam :oops:
    błąd w rozumowaniu
  • Pomocny post
    #14 2847692
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Pozystor w tym układzie odłącza prąd od cewek po nagrzaniu by je wyłączyć. Cewki rozmagnesowywujące pobierają dość duży prąd i pozystor służy do odłączenia tych cewek kiedy się nagrzeje. Prad płynacy przez cewki przepływa również przez pozystor który nagrzewajac się zwiększa szybko rezystancję i powoduje spadek (duży) prądu na cewkach. Kiedy pozystor jest jeszcze gorący po zadziałaniu ma dość dużą rezystancję i prąd przepływajacy przez cewki jest nieduży - pozystor ponownie się nagrzewa i znów odłącza. Kiedy pozystor ostygnie znacznie dopiero znów przepuści znaczny prąd do cewek. Oczywiście w monitorach jest jeszcze przekaźnik który całkowicie odłącza ten układ od zasilania by zminimalizować minimalne prądy któryc pozystor nie jest w stanie odciąć całkowicie. Ukłąd ten nie jest w stanie wykryć czy kineskop jest namagnesowany czy nie. Jest to mu niepotrzebne. mam nadzieję ze tym opisem trochę pomogłem :D
  • #15 2850233
    sim210
    Poziom 12  
    Czyli głośny brzęk przy włączeniu monitora jest spowodowany prądem cewki i podkładanie czegokolwiek pod styki przekaźnika tego nie zmieni. Jedyne co mi pozostało to się przyzwyczaić? :(

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LG T710PH podczas każdego włączenia generuje charakterystyczny dźwięk związany z procesem rozmagnesowywania kineskopu. Rozmagnesowanie jest standardową funkcją uruchamianą przy włączaniu monitora (włącznikiem sieciowym) i ma na celu usunięcie niepożądanych ładunków magnetycznych z maski kineskopu, które mogą powstać pod wpływem zewnętrznych pól magnetycznych. Układ rozmagnesowujący wykorzystuje cewki oraz pozystor, który po nagrzaniu zwiększa rezystancję i ogranicza prąd płynący przez cewki, co wpływa na głośność i czas trwania dźwięku. Jeśli odstępy między kolejnymi włączeniami są krótkie, pozystor nie zdąży ostygnąć, co powoduje słabszy efekt akustyczny. Hałas ten jest normalny i nie da się go wyeliminować bez ingerencji w układ lub wyciszenia. Podkładanie materiałów izolujących pod styki przekaźnika nie usuwa przyczyny. W przypadku braku przebarwień ekranu i prawidłowego działania kolorów monitor nie jest uszkodzony. Rozmagnesowanie nie działa w trybie standby.
REKLAMA