logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chwilowe przegrzewanie procesora w laptopie MAXDATA 1100T (AMD 1800+)

Paweł Garbarczyk 22 Lip 2006 01:56 1068 4
REKLAMA
  • #1 2841124
    Paweł Garbarczyk
    Poziom 12  
    Witam.
    Mam następujący problem w laptopie MAXDATA 1100T (AMD 1800+, SIS itd.): laptop zasadniczo pracuje poprawnie, ale od czasu do czasu znacznie zwiększa się temperatura procesora (bardzo gorący wydmuch powietrza z otw. wentyl.) bez wyraźnego powodu, nawet „na postoju”, a po jakim czasie wraca do normy. Jeżeli w takim stanie zostałby wyłączony, nie pozwoli się włączyć (stoi na BIOSIE i nic...). Oczywiście wszystkie sprawy związane z radiatorem itd. sprawdzone, laptop do pracy - nie do gier. Ten model zachowuje się tak od nowości (ok. 2 lata). Chodzi mi coś po głowie ze wzrostem napięcia zasilania procka.., albo coś w tym stylu. Widziałem taki przypadek w Actinie, niestety nie znam szczegółów dotyczących naprawy.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam.
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 2841698
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Sprawdź ustawienia w BIOSie.Tam Masz ustawienia temperatury. pozdrawiam.mon
  • REKLAMA
  • #3 2841721
    Paweł Garbarczyk
    Poziom 12  
    Dziekuję za zainteresowanie.
    Nie bardzo rozumiem z tą temp. w Biosie - domniemam, że chodzi o graniczną. Ten wzrost jest samoistny, bez zmiany obcią.wydajności procesora. Taka usterka podopno dotyczy jakis elementów zasilania procesora....ale...
    Pozdrawiam.
    Paweł G.
  • REKLAMA
  • #4 2841740
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Jest czujnik temperatury którego granicę zakładasz w BIOSie.Jeżeli nie pomoże zmiana ustawień to masz najprowdopodobniej walnięty czujnik. pozdrawiam.mon
    PS Zdemontuj obudowę i Zobacz czy jest czujnik na kości.
  • #5 2841960
    Paweł Garbarczyk
    Poziom 12  
    W Biosie brak jest takich nastaw, a nadal nie bardzo rozumiem sprawy z tym czujnikem - temperatura fizycznie rośnie, nie tylko w pomierze. Ale może nie rozumiem..... jeżeli można dokładniej.
REKLAMA