logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane '96 1.6 - Nie działa kontrolka rezerwy i niestabilny wskaźnik paliwa

rtomicze 22 Lip 2006 13:45 9665 7
REKLAMA
  • #1 2841865
    rtomicze
    Poziom 1  
    Witam
    Problem jest nastepujący:
    - nie zapala sie wcale kontrola wskazujaca rezerwe gdy tego paliwa jest faktycznie malo, natomiast wiem ze zaroweczka na pewno jest sprawna poniewaz podczas uruchamiania auta zapala sie ona razem z kontorla ladowania , smarowania itp
    - wskazowka poziomu paliwa zmienia swoje polozenie podczas jazdy, w niektorych momentach mozna zauwazyc ze jest ona sie w stanie zmienc nawet o 0,5 cm, bywaja chwile iz mozna zauwazy golym okiem jak sie podonosi albo opuszcza
    Moze ktos mial tez taki problem albo domysla sie co to moze byc.
    Autko kupilem kilka tygodni temu , wiec nie wiem jakie byly poczatki tej usterki, bo jak kupowalem to miel sporo paliwa w baku
    Z gory dzieki za pomoc:D
  • REKLAMA
  • #2 2841970
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    witam, moim zdaniem wszystkiemu winien jest układ pływaka przekazującego sygnał do wskaźnika, składa sie on z rurki pełniącej funkcję tłumika wahań przy np. przejeżdzaniu wyboistą drogą tak aby poziom paliwa wskazywany przez wskazówkę nie zmieniał się, sprawdź cały układ pływaków, być może własnie tu tkwi przoblem
  • REKLAMA
  • #3 2842764
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Albo masz slaba mase na czujniku.Odkrec mase i przeczysc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6894472
    rico37p
    Poziom 28  
    Ocena: 316
    Trzeba sprawdzić ładowanie ,czy przypadkiem nie pływa napięcie. Ewentualnie masa idąca na zegary,
  • #6 6895084
    raflin2
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    pływak sprawdziłem i po wyjęciu z baku działa ok przy zegarach też wygląda wszystko ok gdzie mam szukać tej masy

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

przeczyściłem wszystkie gniazda przy zegarach delikatnie drobnym papierem ściernym i WD40 po złożeniu wskaznik paliwa działa ok nie wiem jak długo będzie dobrze ale na razie wszystko działa pozdrawiam i dzięki za pomoc:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
  • #7 7130520
    kokolek203
    Poziom 11  
    A czy przypadkiem nie zauwazono innego problemu np. na wolnych obrotach czy silnik nie pracuje ze zrywami? moze to byc rowniez objawem zlej cewki zaplpnowej. System elektroniki wowczas pokazuje skoki wskaznika paliwa oraz zapalanie sie lampki rezerwy pomio duzo wyzszego pozionu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Renault Megane z 1996 roku z silnikiem 1.6 pojawił się problem z nie działającą kontrolką rezerwy paliwa oraz niestabilnym wskaźnikiem poziomu paliwa, który podczas jazdy zmienia swoje położenie. Przyczyną może być uszkodzony lub źle działający układ pływaka wraz z rurką tłumiącą wahania wskazań, co powoduje niestabilność wskazań. Inną możliwą przyczyną jest słaby lub nieprawidłowy masa (uziemienie) czujnika paliwa, którą należy odkręcić i oczyścić. Po wyjęciu pływaka z baku i sprawdzeniu jego działania oraz oczyszczeniu styków przy zegarach (np. papierem ściernym i WD40) wskaźnik paliwa zaczął działać poprawnie, choć nie wiadomo jak długo utrzyma się poprawna praca. Dodatkowo wskazano, że niestabilne napięcie ładowania lub problemy z masą idącą do zegarów mogą wpływać na wskazania. W jednym z przypadków podobne objawy pojawiły się wraz z problemami pracy silnika, co mogło wskazywać na uszkodzoną cewkę zapłonową, powodującą skoki wskazania paliwa i zapalanie się kontrolki rezerwy mimo odpowiedniego poziomu paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA