logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 1.4 16V - kontrolka rezerwy mimo pełnego baku, co robić?

Kaool 10 Maj 2007 22:57 1401 7
REKLAMA
  • #1 3871721
    Kaool
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam mam meganke 1,4 16V no i mam taki problem dzisiaj zapaliła mi sie kontrolka rezerwy wszystko było by ok tylko ze w baku jest paliwo. Wskazówka myślę ze dobrze pokazuję bo akurat przy tankowaniu kasowałem komputer i pamiętam ile zatankowałem. Może ktoś wie co sie stało?? Czyściłem już styki które idą do do pompy (te pod tylną kanapą)
    pozdrawiam

PS wiem ze już był poruszany taki temat tylko nie umie go znaleść a przeszukałem wszystkie tematy o megance :(
  • REKLAMA
  • #2 3871736
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2098
    a jak zdejmiesz wtyczkę z czujnika w zbiorniku to kontrolka gaśnie?
  • REKLAMA
  • #3 3872315
    Kaool
    Poziom 14  
    nie gaśnie dziwne :/
  • REKLAMA
  • #4 3874840
    goldwinger
    czyli problem gdzieś po drodze (instalacja) lub sam zegar
  • #5 3874865
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5142
    Ktory rocznik?W nowszych modelach jest autodiagnoza,po wlaczeniu zaplonu zapalaja sie kontrolki(temp.rezerwa,itd)nastepnie gasna.Do rezerwy nie ma oddzielnego sterowania z czujnika w baku,po wystapieniu okreslonej rezystancji na czujniku paliwa w wyniku spadku poziomu paliwa elektronika zegarow zapala kontrolke.Jesli wskaznik pokazuje dobrze to usterka jest w zegarach
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #6 3874876
    goldwinger
    1,4 16V chyba od '99 w górę
  • REKLAMA
  • #7 3875307
    Kaool
    Poziom 14  
    witam
    Jest rocznik 99 po liftingu. Dzisiaj zatankowałem paliwo i nie wiem jakim cudem ale kontrolka zgasła. Nie myślcie ze wcześniej nie miałem paliwa bo było. Coś jest nie tak tylko jeszcze nie wiem co są także inne dziwne rzeczy (np jak dam automatycznie zamkniecie/otwarcie szyby no to potem kilka razy słychać jak przekaźnik pstryka). Jak znowu elektryka zacznie szaleć to wtedy wrócę tutaj gdzie można liczyć na pomoc. Jutro jeszcze po majstruje przy aucie.
    Dzięki za zainteresowanie :-) pozdrawiam
  • #8 3875933
    Władysław O
    Poziom 14  
    Ocena: 83
    Ten typ tak ma, jak ściągniesz wtyczkę przy zbiorniku to rezerwa się zapala i wskazówka spada do zera.
    Myśkę że gzieś styki nie łączą.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Megane 1.4 16V (rocznik 1999 po liftingu) pojawił się problem z kontrolką rezerwy paliwa, która zapala się mimo pełnego baku. Wskazówka poziomu paliwa wydaje się poprawna, a komputer był resetowany podczas tankowania. Odłączenie wtyczki od czujnika paliwa w zbiorniku nie powoduje zgaśnięcia kontrolki, co wskazuje na możliwą usterkę w instalacji elektrycznej lub w zegarach. W nowszych modelach Megane kontrolka rezerwy jest sterowana elektronicznie na podstawie rezystancji czujnika paliwa, a nie bezpośrednio z czujnika. Dodatkowo występują inne problemy elektryczne, takie jak przekaźnik szyby działający nieprawidłowo. Możliwe, że problem wynika ze złych styków lub uszkodzenia elektroniki zegarów. Po zatankowaniu kontrolka zgasła, co sugeruje niestabilność usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA