logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka bardzo często się włącza

loppy 23 Lip 2006 10:25 47330 9
  • #1 2843662
    loppy
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Proszę o pomoc co może być przyczyną bardzo częstego włączania się lodówki. Co 5-7 minut włącza się sprężarka. Trzykrotnie zwiększył mi się już pobór energii. To stara ldówka Mińsk. W zeszłym roku był wymieniany termostat.
  • #2 2843676
    jesta19
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    sprawdź szczelność uszczelki w drzwiach,obecnie jest wysoka temperatura i lodówka musi utrzymać odpowiednią temperaturę ,więc częściej się włącza
  • #3 2843686
    gamafino
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    sprawdź też temperaturę w momencie załączenia i wyłączenia lodówki 2 to lodówka powinna być pełna(nic nie sugeruje) bo na pustej częściej się załącza
  • #4 2843828
    nokia 3650
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Napisz ten termostat na ile ustawiony jest bo moze na maksa.Iwtedy tak pracuje.CZy nie wyciagneles plyty pod zamrazalnikiem.czy nie stoja potrawy odparowujace wodenp.galareta.co do termostatu to stwierdzam [sam mialem czimara],ze termostat musialem miec ustawiony na minimum bo pracowala dluzej i szybko namarzala
  • #5 2844600
    loppy
    Poziom 11  
    Płyta pod zamrazalnikiem jest, a termostat jest na minimum.
  • #6 2844761
    lukaszmichal
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    kolego sprawa jest prosta
    kup termostat za 30 zł i wymień jesli to nie pomoze wywal sprzęcik do kosza albo uciekł ci gaz i powiekszyłes dziure ozonową albo zatkał ci sie układzik i nie jest wydajny no i oczywiscie przy tych upałach zwieksz sobie ustawienie termostu i co tam trzymasz w srodku tez jest wazne takie mrozonki potrafia trzymac temperaturke dluzej:) przez co urządzenie wschodnich przyjaciół bywa bardziej oszczedne:) sprawdziłbym jeszcze ulozenie kapilarki termostatu moze sie przesunęła lub odpadła od uchwytu parownika przec co nie zbiera temperaturki
    pozdrawiam
  • #7 2844795
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    najprawdopodobniej to bedzie brak czynnika chlodzacego jezeli termostat jest sprawny wymiana plynu u mnie kosztuje od 70 do 100 zl
  • #8 2844878
    rambler_
    Poziom 14  
    Tak jak już inni napisali - obstawiam brak czynnika chłodzącego, ale samo uzupełnienie nie wystarczy. Podejżewam jeszcze brak szczelności - ale ci od napełniania to sprawdzą - ale ich przypilnuj innaczej za dwa miesiące znów będziesz napełniał.
  • #9 2845885
    lukaszmichal
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    to ja młody jestem bo mam 25 lat ale nie slyszałem zeby sie prawo zmieniło i mozna było napełniać czynnikiem r12:) minsk zasuwa na tym czynniku chyba:) no wiek moze mnie troche tłumaczyc:) kiedys wymienilem sprezare w minsku dałem mu r134a a za miesiac rurki sie otwarły bo skorodowane były od tamtego czasu prosze ludzi zeby nie ładowali kasy w błoto:)
    pozdrawiam
    Amika za jedyna 699zł Media markt:):) to powoli zaczyna sie nieopłacac napełnaic:)
  • #10 2845991
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    powody tego stanu to:
    -zużyta spręzarka-prowadzi to do szybkiego wyrównywania cię ciśnienia w układzie i wzrostu temperatury w chłodziarce
    -obecne wysokie temperatury zewnętrzne - opisujesz tylko po ilu minutach się załacza, a więc musi o wiele dłużej pracowqać.
    -temostat, którego histereza się zmieniła(zawęziła).
    Co z tym zrobić dalej-trudno podpowiadać bez dokładnego pomiaru temperatury zatrzymania i startu spręzarki- nie jest to proste ale jakiś dokładny ELEKTRONICZNY termometr by coś "podpowiedział"- zwykłym " zaokiennym" nawet tego nie rób. szkoda czasu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Częste włączanie się sprężarki lodówki, co 5-7 minut, może być spowodowane kilkoma czynnikami. Należy sprawdzić szczelność uszczelki drzwi, gdyż wysoka temperatura otoczenia wymusza częstsze działanie urządzenia. Ważne jest również, aby lodówka była odpowiednio zapełniona, ponieważ pusta pracuje częściej. Termostat, mimo że wymieniony i ustawiony na minimum, może mieć przesuniętą lub odłączoną kapilarkę, co wpływa na nieprawidłowe odczyty temperatury. Możliwą przyczyną jest także brak czynnika chłodzącego (np. R12 w starszych modelach Mińsk), co wymaga uzupełnienia i sprawdzenia szczelności układu chłodniczego. Wymiana termostatu za około 30 zł może pomóc, ale jeśli problem nie ustąpi, może to oznaczać zużycie sprężarki lub zatkanie układu chłodniczego. Wysokie temperatury zewnętrzne oraz zmieniona histereza termostatu również wpływają na częstsze załączanie sprężarki. Dokładne pomiary temperatury startu i zatrzymania sprężarki za pomocą elektronicznego termometru są wskazane dla precyzyjnej diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA