logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz do radia Kenwood i głośników Kenwood KFC-1028C?

klos47 23 Lip 2006 10:51 1145 9
  • #1 2843715
    klos47
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam w moim samochodzie mam taki sprzęt
    -radio kenwood nie wiem jaki dokładnie model ale bez mp3
    -2 głośniki kenwood kfc-1028c 90w zamontowane z przodu
    -2 głośniki firmy 888 moc max 100 w 4 ohmy

radio na wyjściu ma 4x45 w
    chciałem jakis wzmacniacz dopasować aby wykorzystać na maxa moje głośniki

ps doradzcie mi coś ze zmacholi ewentualnia moge tylne głośniki wymienić bo mam na nie kupca więc też doradzcie mi jakieś głośniki na tył samochodu
    słucham hip hopu i rapu ale nie zależy mi abym miał najgłośniejszy sprzęt tylko aby czysto grały (bobry bass z lecacego rapu)

wyczaiłem takie głośniki na allegro
    http://www.allegro.pl/item117020093_glosnik_basowy_150w_20cm_w_super_cenie_nowy.html
    co wy na to
  • #2 2843765
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1404
    Obawiam się że to nic ci nie da , a ten głośnik co dajesz do niego linka to ma pewnie nie więcej niż 30W sinus (cóż tak teraz wszystcy piszą)

Jak chcesz zastosować wzmacniacz to głośniki musisz kupić firmowe ( ;) które muszą kosztować) , a i wzmacniacz też firmowy

Bo z firmy chińskiej napiszą że ma 1000W a będzie miał tyle co radio czyli 4 x 25W (parę lat temu pisali wartości bliższe prawdy a dziś , cóż końcówki w radiach są też te same a moc podawana wzrosła 2x , to samo jest z głośnikami dobre firmy piszą tak 5x więcej niż ma sinus , a chinszyzna to już podają moc chwilową :!: czytaj z sufitu (urojoną)

Nawiasem mówiąc to aby wzmacniacz miał moc ciągłą np.1000W to bezpiecznik 100A było by za mało
  • #3 2843792
    klos47
    Poziom 10  
    na głosniki moge wydać max 100 zł i na wzmacniacz max 150 zł
    więc możecie coś doradzić jakis zmachol i dwa głośniki niskotonowe
    chyba że te głosniki co juz mam firmy 888 max 100 watt 4 ohm
    i do tych głosników dopasować zmachol??
  • #4 2843954
    damiancz
    Za tą cene to zapomnij wzmaciacz kupisz ale prawdziwą moc to będzie miał tyle co ma radio

Zmień same głośniki 888 na coś firmowego (to trzeba posłuchać JBL , Infinity , Genesis a nawet firmowe SONY Pioneer itd)

Przypuszczam że odsłuch się poprawi (oczywiście im większy rozmiar głośników tym lepiej , na malutkich głośniczkach o dobrym basie zapomnij)

A te 888 to przypuszczam że mogą nie mieć nawet 20W
  • #5 2844029
    klos47
    Poziom 10  
    ok widze że poprostu mam za mało kasy ale i tak więcej nie mam
    wiec jak byś mógł coś mi doradzić 2 głośniki max 20 cm i jakis zmachol oczywiście spasowany z głośnikami
  • #7 2844231
    klos47
    Poziom 10  
    mam fiata cinquacento :-) maxymalnie wejdą na półke z tyłu 20 cm
    a te co mi poradziłes lechu12 to troche za drogie no chyba że bez zmachola beda dobrze grały
  • #8 2844278
    damiancz
    Cały czas piszemy że dobre głośniki będą grały nieźle z tym radiem , a wzmacniacz jakiś ewentualnie można później dokupić

Nawiasem mówiąc o głośności nie decyduje moc tylko jest taki parametr jak efektywność w dB - ale nawet producenci nie często go podają

Ja chciałbym mieć głośnik o mocy np 0,5W i efektywności np. 150dB

:D A na marginesie sprawność głośnika jest dość marna i od momentu wynalezienia go nie za bardzo te parametry poszły do przodu :D szkoda że nie jest w tym temacie jak w komputerach :idea:
  • #9 2844286
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Ja też miałem cc i tam wsadziłem soniaki Xplody , oj to grało też ladnie :)
  • #10 2844316
    klos47
    Poziom 10  
    jak narazie za bardzo z moja wiedza na temat głosników nie poszła do przodu:cry:
    mam radio mam 2 głosniki orginalne kenwooda i ich nie chce sprzedawać
    może byście już doradzili mi pozostałe dwa głośniki niskotonowe ewentualnie jakis zmachol max do wydania 250 zł!!

edit aha nie zalezy mi na tym aby moje głośniki grały najgłosniej a przy tym pierdziały albo jakieś inne trzaski by sie wydobywały
    maja grać dobrze

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio Kenwood bez funkcji MP3 oraz głośniki Kenwood KFC-1028C (90W) z przodu i głośniki firmy 888 (max 100W, 4Ω) z tyłu. Radio ma wyjście 4x45W. Poszukuje wzmacniacza (zmachola) i ewentualnej wymiany tylnych głośników, aby uzyskać czyste brzmienie z dobrym basem, preferując muzykę hip-hop i rap. W dyskusji podkreślono, że tanie wzmacniacze i głośniki chińskie często mają zawyżone parametry mocy, a prawdziwa moc jest zbliżona do radia. Zalecane jest inwestowanie w firmowe głośniki renomowanych marek (np. JBL, Infinity, Genesis, Sony, Pioneer) dla poprawy jakości dźwięku, nawet bez wzmacniacza. Wzmacniacz można dokupić później, ale najważniejsza jest jakość i efektywność głośników. Użytkownik ma ograniczony budżet (około 100 zł na głośniki i 150 zł na wzmacniacz), co utrudnia zakup wysokiej klasy sprzętu. Sugerowano głośniki Pioneer TS-A6911 jako przykład dobrej jakości, choć droższe. W samochodzie Fiat Cinquecento tylne głośniki mogą mieć maksymalnie 20 cm. Podsumowując, rekomendowane jest najpierw wymienić głośniki na firmowe, dopasowane do budżetu i wymiarów, a wzmacniacz dobrać później, aby uzyskać czysty dźwięk z dobrym basem bez przesterowań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA