logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq EVO1020V - spalony tranzystor A2TAK, brak obrazu na matrycy

pawel75 23 Lip 2006 21:16 2007 5
REKLAMA
  • #1 2845179
    pawel75
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Compaq evo2010v brak obrazu na matrycy.Taśma została sprawdzona ,świetlówki świecą.Podczas pracy poszedł dymek z okolicy wentylatorka .Po rozkręceniu znalazłem spalony tranzystor nad gniazdem zasilającym cooler o oznaczeniu A2TAK .Czy ktoś może wie co to za tranzystor.Na zewnętrznym monitorze wszystko działa OK.
  • REKLAMA
  • #2 2845285
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Witam ! Proszę o dokładną fotkę tranzystora !
  • REKLAMA
  • #3 2847361
    pawel75
    Poziom 11  
    Wysyłam fotkę płyty.
    Coś nie tak z tym zdjęciem wysyłam jeszcze raz.
    Compaq EVO1020V - spalony tranzystor A2TAK, brak obrazu na matrycyCompaq EVO1020V - spalony tranzystor A2TAK, brak obrazu na matrycy
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:
  • REKLAMA
  • #4 2848031
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Witam!
    Faktycznie coś się porobiło i nie mogę skasować jednego z jednakowych załączników jakie zamieściłeś !
    Wracając do sedna problemu chodziło mi o takie tylko zdjęcie jak sam zamieściłem w Twym poście! Tyle tylko że jest za słabej jakości by odczytać to co jest na nim napisane i w jaki sposób?
    Samego tranzystora na razie według tego co napisałeś nie mogę odnaleźć : A2TAK , ale jak na mój gust to tranzystorek ma wpływ na zasilanie gniazda wentylatora ( sam sprawdź po ścieżkach ) pewno nie masz zasilania na tym gnieździe , a resztę to sobie dopowiedz...
  • REKLAMA
  • #5 2850192
    pawel75
    Poziom 11  
    Sprawdzałem po ścieżkach i ten tranzystor jest powiązany z wtyczką cn15 LVDS którą płynie sygnał do matrycy oraz z układem ICS 951402AG ,który wg.opisu znalezionego jest habem AGP/AGP,AGP/PCI itp.Zasilanie coolera nie jest powiązane z tym elementem.Kontaktowałem się z serwisem compaq w GB ale oni odesłali mnie do polskiego wydziały a schematu mi nie dali.
  • #6 3156205
    pawel75
    Poziom 11  
    Po długim okresie udało mi się dostać w/w element okazało sie że był to układ scalony działający na zasadzie wyłącznika (tyrysytora) .Przyczyną jego uszkodzenia była wusunięta taśma sygnałowa w matrycy która stykając się z ekranem gniazda zrobiła zwarcie.Układ był odpowiedzialny za zasilanie elektroniki matrycy.
    ps.pomyłka w modelu compaq evo1020v. zamykam temat.[/quote]
REKLAMA