logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Compaq Contura 410CX - brak obrazu - upalony element

kitor 19 Maj 2007 18:42 2686 7
  • #1 3901159
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Dostałem w/w laptopa
    Taka krótka metryczka
    Intel 486DX-2 50Mhz
    12Mb ram
    HDD 350Mb IBM
    FDD
    Matryca 640x480 kolor TFT
    Do tego dock Compaq i oryginalny zasilacz.

Jest dwa a właściwie 3 problemy
    Pierwszy - laptop posiada sprawną matrycę, tasiemkę, nie wiem jak inwerter. Po odpaleniu sprzętu 0 reakcji na wyświetlaczu, nie zapala się świetlówka, prowizorycznie podświetlenie, które zawsze dawało efekty tu nie ujawnia żadnych napisów. Po przełączeniu z klawiatury na zewnętrzny monitor wszystko na nim się wyświetla. Miernikiem przemierzyłem napięcia na wejściu inwertera i podczas regulacji zmienia się ono w zakresie 15V(najciemniejsze) do 11V(najjaśniejsze), ale świetlówka nie świeci. Podłączyłem też inną świetlówkę, nie odpala. Świetlówkę z laptopa podłączyłem do innego inwertera (zewnętrznego) i zaświeciła, ale obrazu brak :/. Zrezygnowany rozbebeszyłem laptopa i od spodu ukazał się spalony element:
    Laptop Compaq Contura 410CX - brak obrazu - upalony element Laptop Compaq Contura 410CX - brak obrazu - upalony element Laptop Compaq Contura 410CX - brak obrazu - upalony element Laptop Compaq Contura 410CX - brak obrazu - upalony element Laptop Compaq Contura 410CX - brak obrazu - upalony element
    Co to jest, czym to zamienić? Wiem tyle, że był identyczny jak te czerwone obok. Uprzedzam że moja wiedza z elektroniki to "potrafię sam wlutować tranzystor w płytkę drukowaną i pomierzyć napięcia miernikiem".

Problem 2:
    Nie działa stacja dyskietek. Nawet jak podłączę sprawną, to bios melduje "601 Diskiette Controler Error" i niestety nie czyta dyskietek. Czy może być to wina tego samego spalonego elementu z problemu 1? Może trzeba coś zmienić w BIOSie? - bateria jest padnięta. Ale tu problem 3.

Problem 3: Dysk nie ma bios-partycji i jest sformatowany (sprawdzałem go w innym, nieco sprawniejszym laptopie). Mam dyskietkę do tworzenia biospartycji, ale nie działa fdd :/. Czy takiej dyskietki mogę użyć w innym komputerze z podłączonym dyskiem od tego laptopa? Ew. jest jeszcze druga dyskietka z samym narzędziem konfiguracyjnym biosu, które chodzi spod dosa. Czy jakbym postawił dosa na dysku i przekopiował pliki z dyskietki na niego, to wejdę do setupu?
  • #2 3901223
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 532
    Ja bym sie raczej zainteresował tym układem wyżej a nie tym bo to co sie spaliło to kondesator chyba z winy wysokiego napiecia a z obrazka widze ze ten układ nad nim jest odpowiedzialny za obniżenie napiecia...
  • #3 3901234
    kitor
    Poziom 34  
    Jeśli chodzi o te układy VLSI to to chyba mosttek południwy(północny?), wyżej widaś kawalątek procka
  • #4 3901257
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 532
    Chodzi mi o Q15 ten bez napisów obok jest 9410

Moja pomyłka to sie nazywa tranzystor...

Zmierz napięcie przed nim i za nim...
  • #5 3901262
    kitor
    Poziom 34  
    Zobaczymy, mój tata zna się na elektronice, niestety dopiero w tygodniu będzie mógł sprawdzić. No chyba że jakoś miernikiem da radę :)
  • #6 3907348
    kitor
    Poziom 34  
    Nieco odświerzę temat. Podłączając dysk do komputera via adapter ide 2.5 -> usb + VmWare Workstation zrepartycjonowałem dysk i wrzuciłem na niego win95 + program "setup" biosu. Z moich obserwacji (wyłączyłem laptopa, gdzy instalator windy modyfikował bootsektor :D ) oprócz matrycy i fdd (testowałem wszystkie możliwe wersjw konfigu w biosie) reszta działa.

Może się jeszcze ktoś wypowiedzieć, co oprócz tego kondensatora w okolicy może być uszkodzone?
  • #8 3910963
    kitor
    Poziom 34  
    yyy nie chodzi o inwerter - zdjęcie to kawałek płyty głównej z spalonym kondensatorem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop Compaq Contura 410CX z procesorem Intel 486DX-2 50MHz, 12MB RAM, dyskiem IBM 350MB oraz matrycą TFT 640x480 ma problem z brakiem obrazu na ekranie wewnętrznym. Matryca i taśma są sprawne, jednak świetlówka podświetlenia nie zapala się mimo prawidłowych napięć na inwerterze (11-15V). Podłączanie świetlówki do zewnętrznego inwertera potwierdziło jej sprawność. Po rozebraniu laptopa odkryto spalony kondensator na płycie głównej. Dyskusja wskazuje, że uszkodzony element to kondensator, prawdopodobnie spowodowany wysokim napięciem, a obok znajduje się tranzystor Q15 (oznaczony 9410), który może być odpowiedzialny za obniżanie napięcia. Użytkownik planuje pomiary napięć przed i za tranzystorem. Dodatkowo, dysk został zrepartycjonowany i zainstalowano na nim Windows 95, co potwierdziło działanie pozostałych podzespołów poza matrycą i FDD. Wskazano, że wyjście inwertera powinno mieć napięcie rzędu kilkuset woltów, a zdjęcie przedstawia fragment płyty głównej z uszkodzonym kondensatorem, nie sam inwerter.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA