logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siłowniki elektryczne miniaturowe szukam dostawcy.

DoctorX 24 Lip 2006 20:57 4227 9
REKLAMA
  • #1 2848086
    DoctorX
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Witka,już trochę przegrzebałem net i nie moge znaleźć nic konkretnego a chodzi o małe gabarytowo siłowniczki których amplituda skoku nie jest większa nić 50mm,nie potrzeba do podnoszenia dużych sił wystarczy że podniosą 2 paczki fajek ;o) nie wiem ile to jest w niutonach...Sam siłownik nie powinien być też większy(dłuższy) niż 100mm.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2848144
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    A nie pasują ci serwa ani siłowniki do centralnych zamków? Te drugie będą zdecydowanie najtańsze. Jedne i drugie poradzą sobie z tak małymi masami.
    Od biedy można sobie takie siłowniki zrobić samemu.
  • REKLAMA
  • #3 2850490
    DoctorX
    Poziom 23  
    Witam.
    Od biedy tak,ale mnie interesują ilości hurtowe i do tego te co udało mi się znaleźć w necie to fakt są tanie,lecz ich wychylenie nie jest większe niż 20mm a ja potrzebuję dokładnie 35mm.PZDR.
  • #4 2851243
    Błażej
    Ineresują cie tylko pozycje skrajne, czy płynny ruch? Bo siłownik który "przerzuca" z jednego skrajnego w drugie, można mieć na elektromagnesie. Można by szukać jeszcze w automatyce przemysłowej ale tam wszystko na 24V lub pneumatyczne.
  • REKLAMA
  • #5 2854167
    DoctorX
    Poziom 23  
    Najlepiej żeby "przerzucał" cały czas dopóki jest napięcie,pneumatyka odpada,z 24V dałbym jakoś radę...
  • #6 2854206
    Błażej
    Czyli ma działąć cały cza na zasadzie: max jedna strona, max druga strona, bez zatrzymayawnia w stanch pośrednich. Ważne są jedynie położenia skrajne. Więc może coś z elektromagnesem i powrotem na sprężynie tak jak "skrzydełka" we fliperach?
  • #7 2855330
    DoctorX
    Poziom 23  
    Nie do końca ponieważruch musi być płynny w pełnej amplitudzie ruchu i do tego zabranie napięcia musi zatrzymać siłownik w odpowiednim położeniu żeby nie można było go mechanicznie przestawić tylko po kolejnym podaniu napięcia wymuszamy znowu ruch...
  • REKLAMA
  • #8 2855387
    Błażej
    To jeżeli ruch ma odbywać się na zasadzie: od jednego krańcowego położenia płynnie w drugie i z powrotem, to mozna wykorzystać silnik i mechanizm mimośrodowy, czy też korbowodowy (cos na zasadzie dźwigni do wycieraczek). Wtedy silnik kręciłby się w jednymkierunku, a ramię wykonywało ruch tam i z powrotem (nie byłby to ruch obrotowy ale posuwisto zwrotny lub wahliwy). Minusem takiego rozwiązania byłby brak możliwości powrotu ramienia w połowie ruchu do pozycji wyjściowej.
    A poza tym napisz do czego chcesz je zastosować, bo tak gdybać można jeszcze długo...
  • #9 2855412
    DoctorX
    Poziom 23  
    buduję takie urządzenie :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic545326.html
    To że "Minusem takiego rozwiązania byłby brak możliwości powrotu ramienia w połowie ruchu do pozycji wyjściowej." w tym przypadku jest to zaleta i jest to nawet wskazane,lub nie ma większego znaczenia.Głównie chodzi o małe wymiary siłownika.Zamówiłem właśnie jeden na allegro,taki do zamków centralnych czy coś,ale jego skok to 20mm.Rozbiorę go i zobaczę czy da się z niego coś więcej wydusić,bo potrzebuję skok 35mm lub nawet 50mm.
  • #10 2856182
    Błażej
    Mi przyszła do głowy taka konstrukcja. Rysunki na szybko ale myślę, że wyjaśnią ideę pomysłu i zasadę pracy siłownika.
    Załączniki:
    • Siłowniki elektryczne miniaturowe szukam dostawcy. siłownik2.JPG (19.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Siłowniki elektryczne miniaturowe szukam dostawcy. siłownik 1.JPG (17.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwane są miniaturowe siłowniki elektryczne o skoku do 50 mm i długości nieprzekraczającej 100 mm, zdolne do podnoszenia niewielkich obciążeń (np. dwóch paczek papierosów). Rozważano użycie tanich siłowników do centralnych zamków samochodowych, jednak ich skok wynosi zwykle około 20 mm, co jest niewystarczające. Wymagany jest płynny ruch w pełnym zakresie skoku, z zatrzymaniem siłownika w dowolnej pozycji po odcięciu napięcia, uniemożliwiającym mechaniczną zmianę położenia. Propozycje obejmowały zastosowanie elektromagnesów z powrotem sprężynowym (jak w fliperach), jednak nie spełnia to wymagań płynnego ruchu i zatrzymania w pośrednich pozycjach. Alternatywnie sugerowano mechanizm mimośrodowy lub korbowodowy napędzany silnikiem, generujący ruch posuwisto-zwrotny, co odpowiada potrzebom urządzenia opisanego w linku (elektroda.pl). Zamówiono siłownik do zamków centralnych z 20 mm skokiem do testów i ewentualnej modyfikacji w celu zwiększenia skoku do 35-50 mm. Wskazano, że rozwiązania przemysłowe często działają na 24 V lub są pneumatyczne, co nie jest preferowane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA