logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PIC 16F84 - trudności z programowaniem różnymi programatorami i oprogramowaniem

leszeksz2 30 Paź 2006 18:17 2697 21
REKLAMA
  • #1 3169628
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam.
    Wiem że temat był już wałkowany nieraz ale nie znalazłem nigdzie rozwązania mego problemu.
    Mam problem z zaprogramowaniem mikrokontrolera PIC 16F84. Programowałem go programatorem JDM, Brenner, https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic547344.html .Programy programujące były to : ICProg, WinPic, PBrennerNg i innymi. Próblwałem programować na trzech komputerach. Efekt był żaden.
    Czy ktoś może mi na to coś poradzić.
    Prosiłbym o jakieś sprawdzone schematy itp.
    Mam do zaprogramowania tego Pica z którym męczę się już ponad 3 miesiące.
  • REKLAMA
  • #2 3169872
    Bęben
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    A nie sprawdziłeś moze czy twój uP nie jest uszkodzony?
    Jeśli tak to uważam ze w tym programatorze popełniłeś jakiś błąd.
  • #3 3170298
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Te uP zmieniałem na inne i to samo. Ale gdzie mogłem popełnić błąd. Programatory składałem kilka razy od nowa i nic.
  • REKLAMA
  • #5 3174734
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Próbowałem wgrać ten soft i nic. Dalej to samo nie da się zaprogramować.
    W ICProg wywala "Błąd weryfikacji danych przy adresie 0000h!". W innych programach też pewnie jest coś podobnego.
  • #6 3175157
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Jeżeli jest to pamięć FLASH to musisz ją wyczyścić (ERASE), nie można wpisywać samych FF bo to nie to samo co w EEPROMACH.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeżeli jest to pamięć FLASH to musisz ją wyczyścić (ERASE), nie można wpisywać samych FF bo to nie to samo co w EEPROMACH.
  • #7 3175269
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Oczywiście że stosuje czyszczenie pamięci.
    P.S. Nawet jak przeprowadzę tylko samą weryfikację to i tak wywala ten błąd ( czy programator jest podłączony czy też fo nie ma).
  • #8 3177208
    sento
    Poziom 12  
    Serial cable is to long.
  • REKLAMA
  • #9 3177357
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    pod jakim system sprawdzałeś , jeżeli pod NT to musisz odblokować port LPT , odpowiednie programy znajdziesz na forum
    w programatorze pracującym na RS232 sprawdź sobie czy masz odpowiednie napięcia 5V i 13V nowsze płyty główne nie zawsze wyrabiają
  • REKLAMA
  • #10 3182095
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Kable od wtyczki do płytki programatora mają ok 15 cm długości więc nie są za długie.
    Co do Windowsa to używam 98 więc nie powinno chyba być problemu.
    P.S. Fakt napięcia na porcie COM mam za niskie, ale na programatorze podłączanym do LPT z zewnętrznym zasilaczem (napięcia były prawidłowe)też się nie dało zaprogramować.
  • #11 3239363
    marexx
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    leszeksz2 napisał:
    Witam.
    Wiem że temat był już wałkowany nieraz ale nie znalazłem nigdzie rozwązania mego problemu.
    Mam problem z zaprogramowaniem mikrokontrolera PIC 16F84. Programowałem go programatorem JDM, Brenner, https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic547344.html .Programy programujące były to : ICProg, WinPic, PBrennerNg i innymi. Próblwałem programować na trzech komputerach. Efekt był żaden.
    Czy ktoś może mi na to coś poradzić.
    Prosiłbym o jakieś sprawdzone schematy itp.
    Mam do zaprogramowania tego Pica z którym męczę się już ponad 3 miesiące.

Sznurek jest tu: www.elektroda.pl/rtvforum/image-ypp334174.html

Programuję pod PonyProg...
  • #12 3242563
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Znająć życie to mi ten programator nie zadziała. To jest JDM i on nie dostarczy mi takiego jak trzeba napięcia.
    P.S. Jaki masz komputer?
  • #13 3243206
    marexx
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    leszeksz2 napisał:
    Znająć życie to mi ten programator nie zadziała. To jest JDM i on nie dostarczy mi takiego jak trzeba napięcia.
    P.S. Jaki masz komputer?

To było do mła?? :D
    Płytkę z linku zrobiłem w parę minut, plus czas na trawienie i wiercenie.
    Programator ustawiam w opcjach jako JDM API, na serialu...
    PonyProg w wersji 2.06f idzie pod XP Prof... (IC-Prog się sypał)
    Jeśli coś będzie nie halo, poszukaj w moich postach innych PCB, ostatnio wrzuciłem trochę sznurków do PonyProg'opodobnych programatorów :D
  • #14 3267587
    leszeksz2
    Poziom 16  
    No i niestety. Prezentowana konstrukcja na moim sprzęcie nie działa. Może ktoś mi coś poradzić na zaprogramowanie pica.
  • #15 3288217
    rob209
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam.Miałem podobny problem.Na forum pisali ,że niektóre programatory nie dają sie zaprogramować na niektórych płyttach głównych stąd błędy przy weryfikacji.
    Miałem zainstalowanego Win Xp i miałem właśnie takis sam problem (błąd weryfikacji)
    Zainstalowałem system WIN 95 i jak ręką odjoł .Programuje sobie co chce i tyle razy ile chce i żadnego błędu nie ma.Moja rada programuj na staryszych systemach 95 (98 nie sprawdzałem ),płyta główna chyba nie ma nic do tego.

P.S.
    Programowałem ICPROG.

Jak mój sposób na programowanie zda CI egzamin prosze o potwierdzenie czy moja teoria jest PRAKTYCZNA.

Pzdr.
  • #16 3293129
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Właśnie ja programuje pod Windows 98 i nic.
  • #17 3293262
    251mz
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    "Błąd weryfikacji danych przy adresie 0000h!" masz gdzies przerwe na płytce albo cos ci nie styka!!!!
    mialem ten sam problem , plytke mialem zrobiona niestarannie gdzies cos nie dotykalo i jak sie przycisło plytke to od reki działało, potem poprawilem luty wszytkie i dla spokoju sciezki cyna oblecialem i hulalo az milo
  • #18 3303722
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Połączenia i ścieżki sprawdzane były kilka razy.
    Żeby było coś z programatorem to by zadziałał jakiś inny który składałem.
  • #19 3334629
    _MaY_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Witam
    Wiem ja bym stawiał na napięcie programowania, kiedyś miałem podobny problem i wynikał on własnie ze zbyt niskiego napięcia programującego. Sprawdz napięcie za stabilizatorem tym 12V czy ma ono wartość 12V.
  • #20 3335682
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Napięciabyły sprawdzane kilka razy i w różnych sytuacjach i napięcie wynosiło ok. 13.6V czyli w normie.
  • #21 3348289
    PowerUpGirl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam

mam bardzo podobny problem ale z procesorem PIC16F628. zbudowalam programator taki jak tu http://gonza88.webpark.pl/ledmoodlamp/ i chcialam zrobic dokladnie to samo co autor strony ktoremu wszytko elegancko zadzialalo. jednak przy odpalaniu IC PROGA wyskakuje mi blad: Wystapil blad (nie mozna odnalezc okreslonego pliku) przy probie uruchomienia sterownika. mam wgrany dodatkowy plik konieczny do windoza xp oraz korzystam z programiku UserPort do odblokowywania portow i nic. w biosie porty tez sa dobrze ustawione. Wyskakuje mi ten sam blad co koledze: blad weryfikacji przy adresie 0000h!
    Piszecie ze plyta moze nie dawac napiecia odpowiedniego: gdzie, miedzy czym a czym ma byc te 13 voltow? bo nie bardzo wiem co mierzyc :)
  • #22 3359016
    _MaY_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    A jeszcze jedna sprawa bo czasem dla prawidłowego programowania wymagane jest podłączenie nóżki PGM do masy, czy zrobiłeś to?
    A zobacz jeszcze czy sam układ jakoś dziwnie się nie grzeje.
    Może wyda się to śmieszne ale z tego co zauważyłem to ważna jest też kolejność czynności przy programowaniu: włączayć zasilania programatora -> włączyć program i dopiero wkładać scalaka. Jakimś cudem nie robiąc w tej kolejności udało mi sie trzy układy uśmiercić.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania mikrokontrolera PIC 16F84 przy użyciu różnych programatorów (JDM, Brenner, konstrukcja z elektroda.pl) oraz oprogramowania (ICProg, WinPic, PBrennerNg, PonyProg). Próby programowania na trzech komputerach z systemem Windows 98 i XP kończyły się błędem weryfikacji danych przy adresie 0000h. Sprawdzano poprawność połączeń, napięć programujących (ok. 13,6 V), długość kabli, a także czyszczenie pamięci FLASH (ERASE). Wskazywano na możliwe przyczyny: uszkodzony mikrokontroler, błędy w montażu programatora, niewłaściwe napięcia, problemy z portami LPT/COM, a także wpływ systemu operacyjnego (zalecano starsze systemy jak Windows 95). Zwrócono uwagę na konieczność podłączenia nóżki PGM do masy oraz właściwą kolejność włączania zasilania i wkładania układu. Niektóre konstrukcje programatorów mogą nie dostarczać odpowiedniego napięcia programującego. Pomocne były testy z prostym wsadem migacza LED. Mimo wielu prób problem pozostał nierozwiązany, co sugeruje możliwe problemy sprzętowe lub kompatybilnościowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA